Водіїв штрафуватимуть за перевезення дітей без автокрісел – це закон, який нещодавно ухвалили у Верховній Раді. Він зобов’язує перевозити дітей до 12 років в легкових авто лише у спеціальних кріслах, інакше – штраф від 510 гривень.

Закон в Україні розробили згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). За даними організації, автокрісла зменшують ймовірність смерті дітей на 54-80%.

The Village Україна розпитали в найбільших служб таксі, чи будуть вони впроваджувати додаткові послуги для пасажирів з дітьми після ухвалення нового закону.


Тарас Потічний

регіональний менеджер Bolt в Україн

Проєкт нового закону не змінює ПДР, а лише передбачає додаткову відповідальність водіїв за порушення правил перевезення дітей у легкових авто. Водії нашого сервісу зобов’язані використовувати дитячі автокрісла, паски безпеки для водія та пасажирів, адже це передбачено правилами дорожнього руху.

Ми рекомендуємо нашим водіям не виконувати поїздки, якщо серед пасажирів є діти до 12 років або діти, зріст яких менше за 145 сантиметрів (навіть у супроводі дорослих), у випадку, коли авто водія не обладнано дитячим автокріслом. Однак пасажири з дітьми можуть встановити своє автокрісло під час поїздок.

У деяких країнах, де працює сервіс Bolt, є окрема категорія авто, що обладнані дитячими кріслами. Наразі ми запозичуємо досвід і розглядаємо можливість створення окремої категорії машин з дитячими автокріслами в Україні.


Ніколь Борман

PR-менеджерка Uklon

Водії в Uklon – незалежні партнери сервісу на своїх машинах, і далеко не в кожного з них є дитячі автокрісла потрібних габаритів. Батьки з дітьми, зробивши замовлення, можуть встановити в машину своє автокрісло, яке відповідає віку дитини. Сьогодні це найкращий спосіб відповідального перевезення малюка.

Ми думаємо над впровадженням нової додаткової послуги – викликом авто з дитячим автокріслом. Але нюансів дуже багато: починаючи від категорій дитячих автокрісел, закінчуючи тим, що сім’я може їхати з кількома дітьми. Ми в процесі дослідження, плануємо зустрічі з активними групами батьків, які хочуть нам допомогти, експертами, що впроваджували подібне в інших країнах. Також проводимо зустрічі з компаніями-виробниками дитячих автокрісел.

Плануємо запустити додаткову послугу в другій половині 2020 року, вартість якої буде додаватися до стандартного тарифу.


Пресслужба Uber в Україні

Ми з повагою ставимося до українських законів, тому пасажири Uber з дітьми можуть використовувати для поїздки власне автокрісло. Також минулого тижня в Uber Shuttle з’явилася функція «Кількість місць», яка дає можливість батькам, які їдуть з дитиною, використовувати свої власні автокрісла для поїздки.


Обкладинка: Наті Авдєєва