Більше шести мільйонів українців володіють криптовалютами, повідомляє криптобіржа Exmo.сom, яка дослідила портрет українського криптоінвестора й скільки він заробляє в середньому.

Портрет криптоінвестора

Більшість опитаних – чоловіки, понад 42% віком від 35 до 44 років. Друга за чисельністю група – від 45 до 54 років. Понад 60% із них мають вищу освіту.

Більшість також зайняті на ринку IT й у торгівлі. Водночас 15,9% опитаних займаються будівництвом, а понад 10% працюють у маркетингу.

У сфері їхніх інтересів – технології, фінанси, підприємництво, заняття спортом (зокрема футбол, бокс, тренажерний зал, біг). Половина цікавиться геймінгом.

Найчастіше вони користуються платформами, як-от: YouTube і Telegram.

Жоден з опитаних не користується лише однією криптобіржею. Більшість регулярно використовує від двох до п’яти платформ. Більше третини, 35,8%, відзначили, що вивчають наявність ліцензій у компанії, 36% обирають біржу за розміром торгових комісій, а 36,8% кажуть про важливість оперативної роботи команди підтримки.

Як і коли вони потрапили в «крипту»

Найчастіше про криптовалюту чують від своїх знайомих, працює «сарафанне радіо» (45%). Далі за чисельністю – соцмережі. Частина опитаних почала вивчати ринок лише тоді, коли почала на ньому працювати.

На ухвалення рішення щодо купівлі криптовалюти інвестори можуть витрачати до трьох років. 13,6% опитаних сказали, що дізналися про криптовалюти більше 10 років тому, але тих, хто відразу ж почав у них вкладати, усього 6,6%. Чверть опитаних, 25,6%, знайомі з «криптою» більше 7 років.

Найбільше респондентів стали власниками криптовалют з 2015 до 2017 року. Загалом із 2017 року люди легше купують криптовалюту, до цього вони потребували більше часу, щоби зважитися.

Найчастіше криптовалюту купувати через бажання спробувати щось нове (46%). Чверть опитаних (26,4%) розраховували на довгострокову інвестицію. 17,4% сказали, що мали на меті швидкий заробіток.

Як часто купують цифрові активи

Найчастіше цифрові активи купують раз на місяць, але часто інвестують у них і кілька разів на місяць. 17,9% купують криптовалюту щоквартально, а 13,1% – щороку.

  • більше половини опитаних (56,6%) купують криптовалюту за гроші, які залишилися після щомісячних витрат;
  • трохи більше третини (31,1%) виділяють певну суму на придбання «крипти»;
  • 6,8% отримують заробітну плату в криптовалюті;
  • 3,2% вкладають у неї кошти від продажу нерухомості чи авто;
  • 2,3% позичають гроші для купівлі криптовалюти.

Який дохід переважно мають від цифрових активів

62,5% заробляє до тисячі доларів на місяць. Друга за чисельністю група отримує до трьох тисяч доларів на місяць. Чотири респонденти зазначили, що заробляють більше 10 тисяч доларів.

Більшість (63,7%) зберігають у криптовалютах менше 25% своїх заощаджень. Також 19,5% опитаних зберігають від 25% до 49%.

Щодо державного регулювання крипторинку, то думки власників «крипти» розділилися. Найбільше серед опитаних (42%) тих, хто нейтрально ставиться до державного регулювання криптовалют. Водночас 24,9% ставляться до цього позитивно, а 33,1% відзначили, що сприймають це негативно.

Опитування проводили серед майже 650 користувачів біржі Exmo.сom. Вибірка не є показовою для всієї України, утім, результати дослідження дають зрозуміти тренди й звички аудиторії.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Редакція The Village Україна складала словник термінів, без яких зараз не обходяться розмови про криптовалюти.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі