Обсяг торгів NFT у 2021 році виріс у 400 разів і перевищив $13 мільярдів. NFT-бум опинився у центрі уваги: новини про людей, які на крипторинку продають за мільйони доларів картинки, меми, пісні та селфі, значно підігріли інтерес до теми цифрових активів.

Ви, найімовірніше, чули, що співзасновник Twitter Джек Дорсі перетворив на NFT свій перший твіт і продав його за 2,9 мільйона доларів, а студент з Індонезії заробив мільйон на NFT-селфі. Alyona Alyona продала як NFT свою пісню, «Телебачення Торонто» – мем, а клуб «Динамо» – квитки на футбольний матч.

Цілком закономірно NFT стало словом 2021 року за версією тлумачного словника Collins. І якщо ви досі не знаєте, що воно означає, пропонуємо почитати наше просте пояснення.

Як бонус додаємо словник «термінів», без яких зараз не обходяться розмови про криптовалюти. Ці слова потрібно розуміти кожному, щоб бути в тренді.

NFT

NFT розшифровується як non-fungible token – «невзаємозамінний токен». Це особливий вид криптовалюти. Тимчасом як звичайні токени-монети дорівнюють одне одному (наприклад, один біткоїн можна обміняти на інший біткоїн), NFT – це унікальні цифрові об’єкти, як картини, що існують у єдиному екземплярі й цінність яких не можна об’єктивно порівняти.

За формою NFT може бути зображенням, гіфкою, аудіозаписом, квитком на захід, ігровим предметом, документом, навіть мемом.

Майже будь-який об’єкт можна представити у вигляді NFT та продати через спеціальні платформи. Можна заробляти й іншим шляхом – купувати або отримувати NFT та продавати їх на вторинному ринку.

Деякі NFT існують лише у віртуальному вимірі, інші мають фізичний «відповідник» і засвідчують право власності на нього. Наприклад, у травні 2021-го в Києві на NFT-аукціоні продали квартиру.

Популярні NFT-колекції

Bored Apes Yacht Club

Колекція NFT-зображень із мавпами. Власники NFT від Bored Apes Yacht Club отримують не тільки токен, а й доступ до закритого клубу та заходів, які він проводить. Зображення своєї мавпи можна поставити як профільне фото в соцмережах клубу, також можна використовувати його як товарний знак, як бренд. Найдорожчий токен Bored Apes Yacht Club коштував власнику $3,4 мільйона. «Мавп» уже придбали Шакіл о’Ніл, Неймар, Періс Гілтон, Джимі Фелон, DJ Khaled, Post Malone, Snoop Dogg та Eminem.

CryptoPunks

Колекція складається із тисяч цифрових аватарів у вигляді людей, тварин, прибульців та інших істот. Один із аватарів CryptoPunks, Alien #7523, продали на аукціоні Sotheby's за 11,8 мільйона доларів.

MemeFactory

Колекція NFT-мемів, яку поповнюють і якою керують користувачі платформи MemeFactory. Щоб NFT-мем потрапив у продаж, за нього спочатку повинна проголосувати достатня кількість учасників спільноти MemeFactory.

Cool Cats

Це колекція з тисяч випадково згенерованих NFT-зображень котів. Кожен кіт має унікальну комбінацію тіла, капелюха, мордочки та вбрання, яка визначає, наскільки він крутий у рейтинговій системі.

NFT-маркетплейс

Це платформа для створення, покупки та продажу невзаємозамінних токенів. Таких платформ існує багато, у різних блокчейнах (криптовалютних екосистемах).


Якщо дуже спрощувати, блокчейн – це децентралізована база даних, яка одночасно зберігається на величезній кількості комп’ютерів. Токени являють собою цифровий запис у блокчейн-реєстрі.

Наприклад, у блокчейні Ethereum найбільшим маркетплейсом є популярний нині Open Sea, у 2021-му він забезпечив 88% об’єму всіх торгів невзаємозамінними токенами. У блокчейні WAX популярним NFT-маркетплейсом є AtomicHub, в екосистемі Polkadot/Kusama – RNMK, а на Solana – Magic Eden.

Рейтинг NFT-маркетплейсів можна переглянути на майданчику DappRadar. Тут є інформація про обсяг торгів, кількість трейдерів та інші важливі показники.

Дроп і мінт

У контексті NFT дроп – це випуск певної кількості токенів від проєкту. У межах одного дропу можуть бути рідкісні та звичайні NFT. Що це означає, якщо раніше йшлося про те, що NFT унікальні? Пояснюємо.

За приклад візьмемо NFT у форматі зображень, оскільки він один із найбільш розповсюджених. Отож, проєкт може випустити умовні 1000 NFT, з яких 700 – це будуть однакові аніме-персонажі на сірому фоні, 200 – на жовтому, 80 – на блакитному, і 20 – на золотому. Цінність останніх буде найбільшою, оскільки їх найменше. Водночас кожен токен (навіть кожен із тих, що виглядають однаково) буде унікальним, бо, окрім візуальної складової, він має власний код, зареєстрований у блокчейні, який не може повторитися.

Кожен власник NFT виставляє ціну на токен на свій розсуд, тому навіть однакові візуально NFT можуть коштувати по-різному. На ціну може вплинути також порядковий номер токена в межах дропу або колекції, так званий мінт (від англійського mint – «чеканити»). Наприклад, NFT з мінтом #1 будуть більш цінними на ринку.

«Мінт» має ще одне значення – продаж колекції NFT за єдиною ціною за принципом лотереї, коли покупець не знає, який саме токен із колекції йому трапиться. Від цього походить «замінтити» – фактично купити NFT всліпу.

Вайтліст

Буквально перекладається як «білий список» (whitelist). Це список людей, які виконали певні умови та можуть отримати доступ до покупки NFT на ранній стадії проєкту. Умовами можуть бути підписка на соцмережі, репост допису, вступ до чату, запрошення друзів і таке інше.

Ті, хто потрапили до вайтліста, з більшою вірогідністю зможуть заробити на перепродажу токенів. Не кожен проєкт відкриває вайтліст, та загалом це доволі поширене явище.

Якщо потрапляєш до whitelist, далі теж можуть бути різні сценарії. У деяких вайтлістах усім, хто потрапив до списку, дають купити NFT. Інші формуються для того, щоб потім серед учасників розіграти можливість покупки.

Лістинг

Означає включення проєкту до реєстру торгового майданчика, на якому він продаватиметься. Тобто «проєкт залістився» означає «проєкт зареєструвався» (на якомусь майданчику).

За тим, де залістився проєкт, часто визначають його надійність і перспективність: на деяких маркетплейсах проєкти попередньо проходять відбір від самого майданчика, тому, якщо платформі довіряють, довірятимуть і тим проєктам, які вона розміщує.

Є й такі маркетплейси, що працюють як відкрита платформа. Там будь-хто може виставити свої NFT на продаж.

Mystery Box і паки

NFT можуть продаватися у форматі Mystery Box. Це така віртуальна коробка, у якій «схований» токен. Коли ти її купуєш, то не знаєш, що тобі трапиться. Якщо це рідкісний токен, його можна буде продати набагато дорожче за саму «коробку». Звичайний може зрештою коштувати не більше, ніж сама Mystery Box, або навіть менше.

Також на NFT-маркетплейсах можуть трапитися паки (packs). Це фактично той же формат, що й Mystery Box. У паку може бути не один NFT, а декілька.

Із Mystery Box і паками є дві стратегії – відкривати та сподіватися, що отримаєш цінний токен, або продавати їх невідкритими. Друга стратегія набагато менш ризикова, але й принесе набагато менший прибуток, ніж якщо в коробці / паку виявиться цінна NFT.

Ікси

Означає багатократне зростання інвестиції. «Іксонути», «зробити ікси» значить заробити на зростанні. Наприклад, «зробив п’ять іксів» мовою звичайних людей звучить як «продав за 500% початкової вартості».

Cкам, скамний

Scam з англійської перекладається як афера, шахрайство. «Скамний» означає ненадійний. Узагалі-то так можуть називати не тільки шахрайську спробу виманити гроші, а й безперспективний, на чийсь погляд, проєкт. Жартома так навіть кажуть про біткоїн, коли його вартість падає.

АМА-сесія

АМА розшифровується як Ask Me Anything (спитай мене про що завгодно). Це аналог знайомого багатьом формату Question&Answer (питання-відповідь). АМА-сесії часто проводять нові проєкти, які вперше випускають на ринок свої NFT.

На сесіях, які часто проходять у Telegram-чатах, представники проєктів розповідають про свої токени й дають відповіді на запитання учасників. Щоб мотивувати людей приходити на такі заходи, за найкращі питання дають призи, зокрема й NFT.