Жовтневі ракетні атаки РФ по українській інфраструктурі вплинули на роботу майже половини компаній Європейської Бізнес Асоціації (EBA).

EBA – найбільше об’єднання бізнесу в Україні, до якого входять майже тисяча європейських, українських та міжнародних компаній, як-от Google, DCH, Bosch, Lifecell, Glovo та інші. 47% опитаних бізнесів повідомили, що обстріли негативно позначилися на їхній роботі.

«Низка компаній вимушено призупинила роботу через відсутність електроенергії та інтернету та з міркувань безпеки, що призвело до часткової втрати замовлень, призупинення проєктів та простою», – коментують в ЕВА.

Серед компаній-членів асоціації 44% працюють у повному обсязі, 53% – з обмеженнями, і лише 3% не працюють. Ситуація погіршилася, як порівняти із літом. Так, у липні в повному обсязі працювали 49%, а тих, хто припинив роботу, не було взагалі.

Серед бізнесів, які працюють частково, половина обмежили географію роботи, третина закрили частину офісів, торгових точок або відділень, а чверть перевела діяльність в онлайн.

Що з зарплатами

79% компаній продовжують платити співробітникам у повному обсязі, 18% роблять це з авансовими або додатковими виплатами. Це більше, ніж у липні, коли повну заробітну плату виплачували 61% компаній.

15% бізнесів скоротили розмір зарплати, 8% були змушені відправити співробітників в неоплачувану відпустку. Ще 7% скорочують персонал.

У 85% компаній EBA є співробітники, які користуються статусом тимчасового захисту за кордоном. У 61% опитаних компаній за кордоном перебуває до 10% персоналу, у 20% компаній – 10-40%. У 4% бізнесів за кордоном перебуває більше як 40% команди.

Чи є у бізнесу ресурси

73% бізнесів стверджують, що їм вистачає фінансових ресурсів для функціонування та розвитку. Період фінансової стійкості 61% компаній оцінюють в рік та більше (улітку цей показник становив 46%).

Ще 26% очікують, що будуть фінансово стійкими ще упродовж пів року, і тільки 6% розраховують на кілька місяців.

Фінансові резерви відсутні у 5% компаній. У липні таких було 2%.

Втрати бізнесу

У 47% бізнесів є втрати майна або активів безпосередньо внаслідок бойових дій. Для 40% це втрати обсягом до 1 мільйона доларів, ще 35% повідомляли про втрати в діапазоні 1–10 мільйонів доларів, 15% – про втрати обсягом більше як 10 мільйонів. Жодних втрат не зазнали тільки 5% бізнесів.

Водночас 57% бізнесів підтримують працівників, які захищають країну: 47% допомагають фінансово, 43% – продукцією, 24% – послугами, 17% – медикаментами, 14% – засобами захисту. 83% бізнесів готові долучатися до повоєнної відбудови України.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


З 10 жовтня РФ атакує обʼєкти енергетичної інфраструктури України в різних регіонах. Через це «Укренерго» застосовує аварійні відключення електроенергії.

Останню масовану атаку РФ здійснила 22 жовтня, під ударом опинилася цивільна інфраструктура. Масштаб пошкоджень в результаті атаки співставний або може перевищувати наслідки атаки 10-12 жовтня, кажуть енергетики.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі