Інтернет-портал Dou провів щорічне дослідження й показав портрет українського IT-спеціаліста у 2022 році. В опитуванні взяла участь рекордна кількість учасників – 15 135 людей.

«Те, що так багато айтівців відгукнулися, і те, що 95% з них працюють фултайм, свідчить, що галузь непогано почувається в умовах воєнного часу», – кажуть у Dou.

Середній вік айтівця в Україні – 29 років. Технічні спеціалісти дещо старші за нетехнічних (29 проти 28 років). Інтерни й «джуни» в ІТ мають медіанний вік 24–25 років, «мідли» – 27 років, «сеньйори» й керівники (тимліди) – 31 рік.

«Загалом в українському ІТ багато початківців: 6% респондентів прийшли в ІТ менш як рік тому. 59% працюють в ІТ п’ять років чи менше, а 71% мають до шести років досвіду за своєю нинішньою спеціалізацією», – розповідають дослідники.

Частка жінок в IT не змінилася за рік і лишилася на рівні 23%. Серед нетехнічних спеціалістів жінок 64%, а серед технічних – 17%.

«Статистика зарплат показує, що катастрофи на ринку не сталося: не було масового падіння медіанних зарплат, а в деяких спеціалізаціях навіть помітне зростання», – зазначають у Dou.

Більшість ІТ-спеціалістів задоволені (31%) чи радше задоволені (54%) своєю зарплатою. Задоволеність зарплатою пов’язана і з наміром змінити роботу, зазначається опитуванні. Половина респондентів, які не задоволені зарплатою, планують змінити роботу у 2022 році.

Додаткові джерела доходів мають 18% айтівців. Загалом фінансове становище позитивно оцінюють 71% айтівців.

Трохи менше як половина опитаних фахівців одружені, ще 17% перебувають у цивільному шлюбі.

27% ІТ-спеціалістів мають дітей. Медіанний вік одружених ІТ-спеціалістів в Україні – 32 роки для чоловіків і 30 років для жінок.

У Києві наразі проживає 26% опитаних айтівців, це на 18% менше, ніж у 2021 році. Переїжджають передусім у Львів й область (нині тут живе 19% опитаних IT-фахівців).

Ті, хто виїхав за кордон, найчастіше залишаються в Польщі (4%), а також у Німеччині, Іспанії й Португалії (по 1% у кожній країні).

Більшість із тих, хто виїхав за кордон, планує повернутися (61%). Частіше респонденти вказували, що приїдуть в Україну після закінчення війни.

Згідно з опитуванням, чоловіки частіше планують переїзд, ніж жінки: 14% з них готуються релокуватися, а 28% думають про це.

Спеціалісти з тих міст, які опинилися поблизу лінії фронту, теж частіше хочуть переїхати за кордон: 19% у Херсоні, 18% у Харкові, 17% у Дніпрі, 15% в Одесі, 14% у Миколаєві.

Водночас приблизно 1% опитаних айтівців мобілізовані. Водночас дослідники зазначають, що опитування може не показувати повні масштаби мобілізації серед IT-спеціалістів.

Головними почуттями під час повномасштабного вторгнення залишаються втома (58%) і тривога (48%).

Попри це, 46% айтівців відчувають надію, 38% – оптимізм, 25% – радість (у березні – 8%), а 24% – спокій (у березні – 15%).

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Як IT-спеціалісти шукають роботу в Україні під час війни й чого найбільше бояться, читайте в дослідженні Dou.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі