З-поміж країн ЄС найбільше активних компаній у Росії має Німеччина, свідчать результати аналізу Київської школи економіки (KSE). 

Станом на кінець вересня тільки 11 німецьких компаній компаній повністю вийшли з ринку РФ, продавши свій бізнес або активи місцевим партнерам. Це 3% від загальної кількості німецьких компаній, які працюють в РФ.

Із 352 компаній 55% досі працюють у Росії. Ще 15% зайняли вичікувальну позицію, дещо обмеживши свою діяльність. 27% заявили про вихід із російського ринку, але ще не здійснили його.

Повністю вийшли, зокрема, компанії Obi Group і Cersanit. Серед тих, хто залишився, – Riol Chemie GmbH, Continental, Uniper SE, Siemens Energy AG і Bayer.

У 2021-му німецькі компанії експортували товарів у Росію на суму понад 26 мільярдів євро. Польща посіла друге місце з 8 мільярдами євро.

Найбільш «залежними» від Росії за часткою доходу є німецькі компанії в чотирьох галузях, як-от: енергетика, нафта і газ, виробництво, товари широкого вжитку, фармацевтика й охорона здоров’я – відзначають дослідники.

Після анексії Криму у 2014-му кількість німецьких компаній, які інвестують у Росію, скоротилася на третину. Однак до 2021-го їх досі було близько 4000.

Також, за даними KSE Institute, Німеччина є одним із головних іноземних роботодавців у Росії, більше робочих місць в РФ забезпечують лише США (близько 400 тисяч людей) і Франція (близько 245 тисяч). У 2021-му понад 350 найбільших німецьких компаній забезпечували роботою 155 тисяч людей у РФ. Ці компанії отримали $51,2 мільярда річного доходу, мали $23,4 мільярда капіталу та $26,1 мільярда активів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Десятки західних компаній, які заявляли про вихід з РФ, досі активні на російському ринку, кажуть у KSE. Із відомих ресторанних мереж лише McDonald’s і Starbucks повністю припинили бізнес у Росії.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі