Майже 80% опитаних українських айтівців переказують на ЗСУ або волонтерам у середньому 270 доларів на місяць, а чверть донатить понад 600 доларів, ідеться в дослідженні Dou.

Середній місячний донат зазвичай становить 10% від зарплатні незалежно від спеціалізації, місця проживання, статі, віку й інших характеристик.

50% зарплати й більше переказують близько 5% опитаних, водночас 73 спеціалісти з вибірки донатять понад 90% зарплати.

Інфографіка: Dou

Готовність фінансово допомагати пов’язана з рівнем доходів спеціалістів, зазначають у Dou. Медіанна зарплата тих, хто регулярно донатить, – 2850 доларів, а в тих, хто ні, – 1300 доларів.

Найактивніше жертвують айтівці, які працюють на позиціях Architect, Tech Lead, а також CEO, CTO й Director of Engineering. Згідно з дослідженням, понад 90% із них «регулярно роблять внески».

Спеціалісти, які пов’язують своє майбутнє з Україною, переказують кошти частіше.

Найактивніше донатять люди, які залишилися в Україні й не планують їхати за кордон після війни (87%), ті, хто повернувся в Україну після релокейту (86%), а також ті, хто планує повернутися в Україну після закінчення війни (84%).

«Спеціалісти, які планують виїхати з України після відкриття кордонів, роблять внески помітно рідше (75%), як і ті, хто не планує повертатися з-за кордону (69%)», – підкреслюють автори соцопитування.

Понад 80% фахівців, які після початку повномасштабного вторгнення, мають таку ж або більшу кількість проєктів, донатять частіше. Стабільна робота й достатній дохід також позитивно впливають на розмір внесків.

Для дослідження аналізували фінансову допомогу ЗСУ або волонтерам лише тих IT-фахівців, які на момент повномасштабного вторгнення перебували на території України. Загалом в опитуванні взяли участь понад 15 тисяч айтівців.

Дослідники зазначають, що ці підрахунки приблизні. IT-спеціалістів просили надати їхні оцінки, а не точні цифри.

«Ці оцінки можуть бути дещо перебільшеними, адже переказувати гроші на армію зараз – це соціально бажана поведінка, відповідно людина може занадто оптимістично оцінити розмір власного внеску. Проте вони дають загальне уявлення про підтримку ЗСУ з боку української ІТ-спільноти», – додають у Dou.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Чоловікам, які працюють в IT, можуть дозволити виїжджати за кордон під час воєнного стану. Розповідаємо, за яких умов.

Онлайн-портал Dou представив рейтинг 50 найбільших за кількістю спеціалістів IT-компаній в Україні станом на літо 2022 року. У першій пʼятірці – EPAM, SoftServe, GlobalLogic, Luxoft Ukraine та Evoplay.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі