На тлі повномасштабної війни в Україні дискутувалася прийнятність багатьох різновидів дозвілля, під хвилю хейту потрапляли відвідувачі барів, нічних клубів і навіть спортзалів. Але досвід показав: людям потрібні простори, де вони можуть принаймні ненадовго опинитися в «паралельній реальності», повеселитися та водночас попрацювати над своїм фізичним і ментальним здоров’ям, розповідають засновники мережі спортивних клубів Smartass. Кількість відвідувачів Smartass у 2022-му зросла, як порівняти з попередніми роками, попри те, що простори тимчасово були зачинені після 24 лютого.

Smartass – це формат фітнес-студій з атмосферою нічного клубу. У просторах Smartass відвідувачі займаються спортом у напівтемних залах зі спеціальними світловими сценаріями та під авторські плейлісти. Тренер відіграє роль MC – керує освітленням і музикою. У флагманському клубі Smartass на Жилянській також є ресторан і бар, адже «смартесівці можуть дозволити собі келих просеко ввечері», а філософія клубу – у балансі між спортом і веселощами та відпочинком.

Війна прискорила запуск франшизи Smartass за кордоном – перший клуб за межами країни відкриють у столиці Болгарії Софії. Водночас Smartass продовжує розширювати мережу в Україні, зокрема, створюють новий простір у Харкові.

Про те, як бізнес пережив 2022 рік, і як наважилися запускати новий клуб у прифронтовому місті, розпитали співзасновників Smartass.

Катерина Кузьменко


співзасновниця Smartass

Віктор Глущенко


CEO Smartass

Про 2022 рік і цінність формату в умовах війни

Віктор Глущенко: Ми непогано пройшли цей рік, попри те, що кілька місяців не працювали. Так, 24 лютого ми зупинили свою роботу, але вже у квітні відчинили клуб на Жилянській, і люди поступово почали ходити. За рік наші тренування загалом відвідали навіть більше людей, ніж у 2020-му та 2021-му. Попри війну, нам вдалося не тільки втримати довоєнну кількість клієнтів, а ще й трішки зрости.

Половина клієнтської бази змінилася, також довелося шукати нових інфлюенсерів. Але, наприклад, співвідношення чоловіків і жінок серед відвідувачів залишилося, як і до війни, десь на рівні 35% до 65% на користь дівчат. Гарна заповнюваність і в нашій жіночій моностудії з барре на Драгомирова.

Усі напрями та формати залишилися, навіть додалися нові тренування. Катерина нарешті домоглася, щоб ми запустили тренування з cardio bands – це наше авторське тренування, у якому прості танцювальні кардіо-вправи виконують зі спротивом спеціальних резинок, що знижують ударність і допомагають пропрацювати руки.

Катерина Кузьменко: Зараз, як і всі інші, ми займаємося благодійністю, але вимушені комунікувати це дуже м’яко, дуже елегантно. Тому що в якийсь момент зрозуміли, що люди приходять до нас, щоби забувати ненадовго про війну, як у паралельний вимір. Тому агресивної комунікації на кшталт «збираймо на танки» в нас немає. Ми однаково регулярно проводимо благодійні тренування та точково допомагаємо, але саме у клубах намагаємося створити щось на кшталт «паралельного всесвіту», де все добре. Ми постійно отримуємо зворотний зв’язок, часто нам люди дякують саме за те, що змогли «переключитися» та пережити важкий емоційний день, сповнений жахіттями війни.

Віктор: Це правда, люди саме за цим сюди й ходять. Але реальність така, що й один із наших найкращих тренерів, Єгор [Іванілов], із перших днів став до лав ЗСУ. Зборами ми, зокрема, намагаємося закривати потреби його батальйону.

Єгор Іванілов

Тренерський склад загалом сильно змінився, багато тренерів поїхали за кордон. Але від жодного з них ми не чуємо, що вони планують залишатися там назавжди. Ми постійно тримаємо з ними зв'язок, допомогаємо та чекаємо назад, коли війна закінчиться.

У березні Smartass запустили платформу підтримки тренерів Ukrainian Workouts Online. Там можна фінансово підтримати українських тренерів, які покинули свої домівки через війну, й отримати доступ до їхніх онлайн-тренувань. На платформі можна було придбати доступ до бібліотеки тренувань за $35 або задонейтити будь-яку суму.

«Ми думали, потрібен ще рік «набити руку», але війна підштовхнула». Про запуск франшизи за кордоном

Катерина Кузьменко: Війна нас підштовхнула до того, що ми прискорили відкриття наших клубів за кордоном, почали більш активно працювати з франшизами. Нам здавалося, що ще рік нам потрібен для того, щоб «набити руку», повідкривати локації в Україні, а потім уже виходити на міжнародний ринок. Але сталося, як сталося.

Віктор Глущенко: Ми ще два з половиною роки тому повідомили, що продаємо франшизу, тоді в нас було десь 150 дзвінків із різними людьми, в основному українцями, які живуть по всьому світу. І з Бразилії були охочі, і з усієї Європи. З 5–10% цих людей ми спілкувалися далі, розраховували майбутні проєкти. Першою для нас стане Болгарія, там Smartass відчиняє свої двері вже в кінці березня.

У Софії Smartass відкриють у бізнес-центрі Vertigo, він займатиме площу 500 квадратних метрів. У клубі буде дев’ять видів групових тренувань, зокрема йога, бокс, TRX, стретчинг, баре й сайкл. Франшиза передбачає, що локальні партнери самостійно керуватимуть спортзалом. Українська команда буде залучена в проєкт у момент запуску, а також підтримувати його надалі на відстані. Також у просторі Smartass у Софії буде ресторан здорового харчування, як у клубі на Жилянській у Києві.

Катерина: Франшизи за кордоном відкривають українці, зокрема ті, хто емігрували через війну. У Варшаві ми відкриваємо клуб з нашим львівським франчайзі [Андрієм Гаврилівим, засновником креативного простору Kivsh, де клуб Smartass відкрили у листопаді 2022-го, – ред.], він хоче продовжувати будувати з нами мережу.

В Україні за франшизою вже працюють два клуби Smartass: на Оболоні в Києві та у Львові у креативному просторі Kivsh. Клуб на Оболоні відкрили разом з Олександром Кучеровим, директором із контенту в Reface у форматі управлінської франшизи. Кучеров узяв участь у запуску як інвестор, а керує клубом команда Smartass. У Львові інвестор, Андрій Гаврилів, самостійно керує простором за дистанційної підтримки команди. Навесні 2022-го клуб Smartass у Львові на місяць перетворили на притулок для вимушених переселенців.

У Польщі зараз шукаємо приміщення, тому поки складно сказати, які там будуть зали та напрями. У мене була давня мрія зробити студію з пілатесу з груповими тренуваннями, й у Болгарії ми таке запустимо. Буде дуже класний формат із пілатес-машинами, реформерами.

Віктор: Очікування від запуску в нас найкращі. В Україні цей проєкт є прибутковим, і ми розуміємо, що такий формат – це майбутнє фітнесу, бо він набагато більш дієвий і цікавіший для сучасного користувача. Якщо Варшава та Софія покажуть гарний результат, цілком можливо, що надалі фінансування можна буде отримувати від інвестиційних парків, фондів, тобто не лише своїм коштом запускати або коштом наших партнерів.

Катерина: У нас є філософія Smartass Lifestyle, і, мені здається, що вона дуже резонує не тільки в Україні, а загалом будь-де. Філософія має під собою наше бажання закохати людей у фітнес, у здоровий спосіб життя. Ми даємо для цього всі інструменти: створюємо цікаві тренування, класне оточення, музику, світлові сценарії, які допомагають тренуватися більш ефективно та з більшим бажанням. Тому, чесно кажучи, у мене немає сумнівів, що формат буде успішним у Європі.

Формат Smartass частково запозичений Катериною та її колишнім чоловіком Дмитром Дубілетом із США та Британії. У 2018-му пара жила в Лондоні й там познайомилася з концепцією бутикових фітнес-клубів. Водночас таке поєднання авторських тренувань, музики та світлових сценаріїв, як у Smartass, унікальне, кажуть засновники.

Створюючи наш перший клуб, ми й справді надихалися форматом клубів у Лондоні та Нью-Йорку. Ми запозичили в них формат: групові тренування під наглядом тренера й основний принцип – драйвову атмосферу, яка нагадує нічний клуб. Але ми пішли далі. На Жилянській, наприклад, ми створили місце, де можна провести весь день. Адже, за нашими спостереженнями, саме логістика часто не дає людям «втягнутися» у спортивний і здоровий режим. Тому, окрім фітнес-напряму, ми створили ресторан зі збалансованою та здоровою їжею та салон краси.

Що стосується самих тренувань, то вони також значно відрізняються від західних праотців. Ми використовуємо науковий підхід до світла та музики на тренуваннях.

Віктор: У Лондоні Катерина розробляла архітектурний проєкт шпиталю, досліджувала вплив світла на процес одужання хворих. Виявилося, що світло дуже впливає на психологічний і фізичний стан людей. Тому ці знання ми використали для стимулювання нервової системи на тренуваннях. Ми використовуємо певні сценарії світла, щоб «розбудити» клієнта та підштовхнути викластися фізично більше, а потім інші сценарії для того, щоб заспокоїти нервову систему та тіло та допомогти вийти зі збудженого стану.

Крім офлайн-складників, у нас дуже важливою є онлайн-історія, тобто додаток. Там, окрім простих функцій, як-от записатися на тренування, подивитися, хто тренер сьогодні, є купа інших опцій, що працюють як маленька соціальна мережа. Ви можете побачити, хто йде з вами на тренування (якщо користувач відкрив свій профіль), підписатися на когось, щоб отримувати сповіщення про те, коли ця людина йде на заняття. Після тренування можете поставити оцінки тренеру або залишити коментар. І вони не йдуть у «тишу», ми отримуємо фідбек і комунікуємо з людьми, цікавимося, якщо їм щось не сподобалося. Також через застосунок можна замовити їжу або напої. Додаток також буде локалізований усюди, де відкриватимемо клуби за франшизою.

Про плани в Україні

Катерина Кузьменко: В Україні ми не припиняємо розвивати франшизу, розглядаємо це як наш внесок у розвиток економіки країни. Так, навесні у 2022-му мали відкривати клуби за франшизою в Черкасах і в Харкові. У Харкові франчайзі вирішили відновити будівництво, уже десь 80% уже готово.

Віктор Глущенко: Харків – це справді гаряча точка, але партнери вирішили, що краще побудуватися та відкритися нарешті, ніж сидіти й чекати незрозуміло чого. Людей у місті вже доволі багато, уже трохи більше мільйона є, багато хто повернувся. У нас безстрашні партнери, вони від початку війни вели дуже активну волонтерську діяльність у Харкові. Тому для них ментально важливо здійснити цей проєкт. На зло ворогам, так би мовити.

Клуб буде в центрі міста, на вулиці Університетській. Це буде простір площею приблизно 650 квадратних метрів. Він складається з трьох зал для групових тренувань. У двох будуть проводити наші авторські функціональні тренування Games і Boxing, також є величезне приміщення для різноманітних напрямів, як-от Barre, Stretching, Recovery та Yoga.

Окрім цього, на першому поверсі буде невеличке бістро Smartass Kitchen & Bar з адаптованим меню нашого київського ресторану на Жилянській. Там будуть різноманітні здорові сніданки, десерти й основне меню.

У Черкасах також партнери сказали, що хочуть продовжити будівництво клубу. Через кілька місяців, сподіваємося, вдасться відкритися.

Катерина: У Києві ми також запускаємо формат Smartass Lite, між собою ми називаємо його Smartass «на районі». Хочемо перезапускати невеликі спортивні зали на території ЖК й у спальних районах.

Ця ідея виникла, коли ми зрозуміли, як багато бізнесів через кризу, через війну не можуть вижити. Ми хочемо запропонувати їм партнерство, фактично це простягнута рука допомоги для них та нова можливість для нас.

Віктор: Багато клубів у Києві працюють, але не всі задоволені своїми результатами, не в усіх є додаток і такі спортивні стандарти, як у нас. Ми пропонуємо власникам зробити невеличкий ремонт у вже готовому клубі, тобто зробити з нього приміщення у стилі Smartass, надати доступ до додатка й усього класного, що в нас є із сервісу.

Щодо фінансової моделі, є два варіанти: якщо ми повністю вкладаємося в перероблення цього простору, то потім, коли відкриваємо, ділимо прибуток Х на У. Якщо партнер готовий також вкластися, то ми можемо й «50 на 50» розділити.

Це буде більш доступний ціновий сегмент, але зі стандартами, як у всіх інших просторах Smartass. Через те, що ми адаптуємо існуючий клуб, а не робимо ремонт з нуля, це виходить набагато дешевше. Новий клуб коштує близько 1000 доларів за квадратний метр (а за нашими вимогами це не менш як 450 м²). А тут ми плануємо працювати зі значно меншим розміром – однією-двома залами, з яких ми хочемо зробити «полегшену» версію Smartass, але з тим самим рівнем сервісу та продукту.

Зараз продовжуємо пошук клубів для партнерства, тому, якщо нас хтось прочитає з власників, знайте, що ми готові до спілкування та співробітництва.

Цей матеріал ми підготували за підтримки наших читачів