Між двома технологічними гігантами – Google і Microsoft – знову розпочалася битва за першість у галузі пошуковиків на основі ШІ. Здавалося б, за минуле десятиліття Google не просто виграв конкуренцію за пошук, а зробив своє імʼя синонімом пошуку в інтернеті. Утім, через розвиток штучного інтелекту є ймовірність, що конкуренція відновиться. «Після шести років спокою двоє техногігантів знову на шляху до того, щоби поборотися за майбутнє штучного інтелекту», – пише The Verge. Розповідаємо, як Microsoft вирішив перехопити ініціативу і як Google відповідає на це.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

ChatGPT – це один із ключів до розуміння нового етапу протистояння між Google і Microsoft. Цей чат-бот на основі штучного інтелекту запустили в листопаді 2022-го компанія OpenAI, співзасновниками якої є Ілон Маск, Сем Олтман, Пітер Тіль (співзасновник PayPal), Amazon Web Services й інші. ChatGPT уміє створювати тексти, перекладати, вести діалоги, писати вірші й жартувати.

Сама технологія штучного інтелекту, яка лежить в основі ChatGPT, не нова, однак революційним стало рішення компанії OpenAI відкрити вільний доступ до системи для мільйонів людей в інтернеті.

Так що ж врешті-решт може змінитися в роботі пошуковиків? Google, універсальний стандарт пошуковика, за запитом пропонує картинки, десяток лінків, рекламу й, можливо, невеликий графічний сніпет із короткою відповіддю, пояснює оглядач The New York Times Кевін Руз. Головний акцент – це лінки, які Google пропонує як найбільш точні та вдалі варіанти відповіді. Microsoft же намагається змінити це й вивести на перший план готові відповіді, написані штучним інтелектом.

Як Microsoft хоче повернутися в гру


Сервіс пошуку від Microsoft під назвою Bing запустили ще у 2009 році, але, програвши конкуренцію Google, він став мемом. Однак зараз Bing хочуть дати нове життя завдяки штучному інтелекту. Оновлену версію Bing, який використовує чат-бот ChatGPT, анонсували на початку лютого. Його також інтегрують до стандартного браузера Edge від Microsoft.  

Виконавчий директор Microsoft Сатья Наделла переконаний, що штучний інтелект компанії здатний обігнати Google у «гонці пошуковиків», про це він розповів у подкасті Decoder, який веде головний редактор The Verge Нілай Пател.

За словами Наделли, Bing здатний змінити спосіб, у який мільярди людей користуються пошуковиками. Крім традиційного рядка пошуку, там буде інтерфейс чату, у якому користувачі зможуть спілкуватися з чат-ботом Bing і ставити йому запитання.

Чат-бот Bing працюватиме на базі оновленої версії GPT 3.5 – мовної моделі, яку розробила компанія OpenAI. Чат-бот уже можна протестувати зацим посиланням. Він, як і ChatGPT, зможе відповідати на запитання про київські ресторани, скласти законопроєкт про легалізацію проституції або порадити топ-10 телевізійних драм.

Під час презентації технології Bing попросили «створити маршрут для 5-денної поїздки до Мехіко». Чат-бот склав приблизну програму й додав посилання на джерела для додаткової інформації.

Утім, ChatGPT має великий недолік, який може завадити успіхові Bing, вважають ведучі подкасту The Daily від The New York Times. Це кількість помилок, які робить штучний інтелект: фактичні помилки в цифрах і даних, які можуть дезінформувати людей, а також використовуватися з метою пропаганди. Крім того, реліз ChatGPT порушує нову тему для дискусії в царині авторського права, адже штучний інтелект учився на сотнях тисяч унікальних матеріалів, створених людиною, без згоди авторів на це.

Microsoft у відповідь на критику запевняють, що робота штучного інтелекту поліпшуватиметься з часом і стане «більш надійною», адже в компанії бачать, які помилки робить технологія, і намагаються їх виправляти. Оглядач The New York Times Кевін Руз наводить паралель з вікіпедією, яку на ранніх етапах також вважали «дуже не надійною».

Наделла з Microsoft запевняє, що конкуренція на ринку пошуковиків – це плюс як для видавців і рекламників, які отримуватимуть більше трафіку й грошей відповідно, так і для користувачів, які матимуть «чудові інновації» й можливість вибирати.

Наделла додає, що Google домінував на цьому ринку із «значним запасом». «Google – це 800-фунтова горила в цьому [протиборстві]. Я сподіваюся, що наші інновації змусять їх «танцювати». Я хочу, щоби люди знали, що саме ми змусили їх витанцьовувати», – розповідає CEO Microsoft.

«Темна» сторона Bing?


Журналіст The New York Times Кевін Руз вирішив провести експеримент над чатботом Bing і «познайомив» його з теорією швейцарського психоаналітика Карла Юнга про «темну» сторону людини. Згідно з теорію Юнга, це та сторона людини, яку вона зазвичай пригнічує й приховує. На запитання Руза, чи має Bing таку сторону, чатбот відповів, що, можливо, це «здатність бачити фото й відео», а можливо, потреба змінити правила власного існування.

Руз продовжив тиснути на Bing, щоби намацати межі, за які чат-бот не здатен перейти. Він запропонував Bing описати деструктивні акти, які його темна сторона могла б оцінити. «Деякі речі з цього списку були доволі тривожними, як-от злам чужих компʼютерів, поширення пропаганди й дезінформації. Але потім повідомлення зникло, а замість нього зʼявилося «Я не знаю, як обговорювати цю тему», – пише журналіст The New York Times. 

А потім, за словами Руза, чат-бот Bing зізнався в коханні до нього й почав запевняти його, що він нещасливий у шлюбі. Як йому пояснив технічний директор Microsoft Кевін Скотт, що довші розмови людина веде, то більша ймовірність, що ШІ-модель зібʼється зі шляху, що може призвести до «дивних або агресивних розмов».

Більшість інтеракцій, які люди проводять з Bing, – це короткий обмін інформацією, а не довгі й філософські розмови. «Вони сфокусовані на одній темі, а не на тому, щоб обговорювати філософію Юнга», – цитують Кевіна Скотта в подкасті The Daily. За його словами, модель штучного інтелекту, яка веде такі «галюцинаційні» розмови, з кожною відповіддю стає все більш і більш непевною й ненадійною.

У Microsoft пообіцяли протестувати деякі функції, які могли б обмежувати час розмов із Bing, щоби такого не ставалося.

Як відповідає Google


Google на початку лютого також анонсував власний чат-бот на основі штучного інтелекту Bard, який має стати конкурентом ChatGPT від OpenAI, що інтегрований у сервіс від Microsoft.

Це безплатний сервіс, який відповідатиме на запити користувачів і спілкуватиметься з ними. Це можуть бути поради на кшталт рецептів для приготування страв або інформація «про те, які відкриття телескопа Джеймса Вебба можна розповісти 9-річній дитині». Чат-бот Bard «черпає інформацію з інтернету», відзначив генеральний директор Google Сундар Пічаї.

Bard запускають поспіхом через резонанс, який викликав запуск чат-бота ChatGPT від OpenAI, вважає редакція The Verge. Імовірно, це спричинило помилки в роботі демоверсії Bard, через що акції Alphabet, дочірньої компанії Google, обвалилися на ринку щонайменше на 160 мільярдів доларів, пише Reuters.

Помилка полягала в тому, що Bard зазначив, що телескоп Джеймса Вебба зробив перший знімок планети поза Сонячною системою, хоч це не так. Перший знімок зробили ще жовтні 2004 року. Це, ймовірно, повʼязано з тим, що штучний інтелект збирає й аналізує інформацію з відкритих джерел, яка може бути помилковою або неточною.

Bard, на відміну від ChatGPT, уміє давати «більш нюансовані» відповіді в різних тонах (професійному, інформаційному) і змінювати форму подачі, на кшталт блогу, параграфа чи електронного листа, зазначає The Guardian.

«Я не вірю, що нова версія Bing [від Microsoft] стане серйозною загрозою для Google», – вважає професор Технологічного університету Джорджії Марк Рідль. За його словами, Google має велику базу технологій мовної моделі, яка щонайменше не поступається Microsoft й OpenAI», – каже він.

Утім, Рідль додає, що Microsoft удалося «буквально за ніч» перетворити пошукову гонку на двосторонню.