Редакція The Village Україна разом з першою українською платформою свідомої моди Sustainable Fashion Pad публікує добірку українських sustainable брендів. Детальніше про sustainability в моді читайте в інтерв’ю з дизайнеркою Яною Червінською.

Бренди


Ksenia Schnaider

Ksenia Schnaider – український бренд, який випускає чотири колекції на рік. Весь одяг виробляють в Україні, він продається у близько 40 магазинах по всьому світу. 30% речей у колекціях – з переробленого одягу. Бренд використовує старі джинси та перешиває для своїх колекцій.

Денім Ksenia Schnaider одягає співачка Dua Lipa, фешн-директорка Instagram Єва Чен, головна редакторка російського Vogue Марія Федорова, українські співачки Тіна Кароль, Джамала і багато інших.

 Лінк

Armchairity

Armchairity – це апсайклінг-проект із реставрації крісел, який також виконує благодійну функцію. Armchairity є сукупністю реставраційної, фотографічної і мистецької складових. Серії проекту є алюзіями на відомі художні та кінематографічні твори.

Процент від вартості крісел йде у фонд допомоги самотнім літнім людям Starenki. На сьогодні проект налічує чотири серії та сім реставрованих крісел і назбирав близько 20 тисяч гривень на допомогу фонду.

 Лінк

Raw Flaw

Бренд Raw Flaw заснований 2018 року в Києві. Він використовує повністю екологічний матеріал, який не містить продуктів тваринного походження – його ще називають vegan cloth. Матеріал безпечний для природи та людей, може бути повторно перероблений. Марка виготовляє сумки для покупок, косметички, ланч-беги та сумки для зберігання продуктів.

 Лінк

AZAVA

AZAVA – український бренд, який створила дизайнерка Анніс Захарова. Це одночасно ательє індивідуального пошиву та шоурум із лімітованою колекцією авторського одягу.

Індивідуальний пошив означає, що для виробництва одягу буде обов’язково виконана одна з ключових умов sustainability – гідні умови праці та справедлива заробітна плата. Також невеликі ательє мають змогу ретельніше стежити за дотриманням умов екологічності та якістю матеріалів.

 Лінк

Soulmates Atelier

Soulmates Atelier – ательє формату slow fashion. На відміну від мас-маркет-брендів, які випускають до десяти колекцій на рік і роблять ставку на трендовість, а не якість, ательє створює речі, які залишатимуться поза часом. Вони мріють про те, щоб в Україні стало більше людей, які ставляться до свого гардероба усвідомлено. У Soulmates Atelier не наповнюють полиці синтетичним одягом з розпродажів, натомість збирають якісні речі своєї мрії з натуральних матеріалів.

 Лінк

ReBag

Коли проект ReThink розпочав кампанію обмеження використання пластикових пакетів «ПакетНеПотрібен», команду часто запитували: «А що ж тоді використовувати?». Вони почали шукати варіанти, і так з’явилися мішечки для багаторазового використання. Один rebag здатен замінити у використанні 500 пластикових пакетів.

 Лінк

Woolberry

Бренд створює сумки та аксесуари з натуральної німецької повсті й пропагує етичні щодо тварин матеріали. Вироби монобренду виготовлені тільки з шерсті мериноса. Також Woolberry займається апсайклінгом ношеної вовни. Старі сумки приймають на переробку і створюють із них нові речі. Кошти з їх продажу віддають організації «Україна БЕЗ сміття».

 Лінк

Магазини


KAPSULA

KAPSULA – мультибрендовий інтернет-магазин зі стилістом. Це єдиний інтернет-магазин формату smart shopping в Україні, у якому для клієнта підбирають гардероб. Речі відбирає засновниця Наталія Гордієнко.

Ідея створення платформи виникла з бажання власниці стильно вдягатися, витрачаючи на шопінг мінімум часу. Так з’явився інтернет-магазин готових образів – капсул. Створені стилістом комплекти дають можливість швидко придбати не просто речі, а цілі образи.

Якщо продумано обирати речі, можна уникнути імпульсивних і непотрібних покупок. У цьому проблема сучасного споживання – занадто багато непотрібного одягу. KAPSULA вирішує це готовими образами та підтримкою локальних брендів.

 Лінк

Soon Store

Це перший онлайн-магазин свідомої моди в Україні. Його відкрили три молоді підприємиці з Києва: Дар’я Марусик, Ганна Ущаповська та Дар’я Григоренко.

Головна мета команди – відкрити для українських покупців новий досвід свідомого споживання і розповісти про розвиток тенденції sustainable fashion. Soon Store поставили завдання довести, що мода може бути відповідальною та довговічною.

 Лінк

Ozero

Історія магазину розпочалася, коли його засновниці придбали перші товари – бамбукові зубні щітки замість пластикових. Адже всі зубні щітки, якими ми користувалися протягом життя, досі десь лежать. Виявилося, що є альтернатива – зубні щітки з бамбука.

Онлайн-магазин постійно поповнюють новими товарами. Наразі в асортименті є бамбукові ватні палички, авоськи та екоторби, бавовняні мішечки для покупок, металеві трубочки для напоїв, люфа для посуду та для душу, бамбукові чашки для напоїв із собою і металеві пляшки для води.

 Лінк

Обкладинка: Soon Store