У восьмому (спеціальному) епізоді подкасту «Простими словами» Марк та Ілля обговорюють горе і втрату. Чому люди по-різному переживають втрату? Марк розповідає про бабусю та горіхи, а Ілля пояснює, чому після переживання смерті є право на життя.

Слухайте на зручній платформі:

Є події настільки сильні, що на них неможливо не звертати увагу: вони починають впливати на людей, їхні думки та настрої. З одного боку, ми переживаємо сильне горе, коли подія дуже близька. З другого боку, нам може бути боляче навіть за те, що нас прямо не стосується. Коли у світі стаються трагедії, ми включаємося в них зі своїми персональними історіями. Ці трагедії зачіпають ті частини нас, які ми не прожили до кінця.

Важливо знати, що можна бути різними під час переживання втрати – немає протоколу чи конкретного сценарію. Кожна людина доноситиме співчуття тим способом, яким уміє.

Горе неможливо прожити одномоментно чи перескочити − за день воно не переживається. Ступінь горя рівнозначний цінності того, що ми втратили. Деяким людям потрібні роки, дехто може пережити втрату швидше.

Існує п’ять стадій проживання горя за версією Елізабет Кюблер-Росс:

Заперечення − людина не може повірити в те, що сталося. Чим неочікуванішою є втрата, тим більшим є заперечення.

Гнів − спроба знайти винних, людина злиться і бунтує від неможливості щось змінити.

Компроміс − спроба домовитися зі світом і реальністю, щоб змінити невідворотність втрати. Компроміс іще називають стадією торгу.

Депресія − реакція організму на втрату сенсу і почуттів, які були, поки жила людина.

Прийняття − кінцеве переживання втрати. Відчуття, що з трагедією можна далі жити. Це можливість знайти новий смисл − що зі мною залишається після втрати цього «важливого».

Стадії переживання варто сприймати як п’ять фрагментів або стратегій людини у стані горя. Вони можуть перетікати з однієї в іншу, необов’язково послідовно. Певні етапи можуть бути дуже довгими, інші ж короткими.

Що почитати на цю тему?

«Курячий бульйон для душі»

Дуже допоміжна книжка, збірка маленьких історій. Прочитати її − як випити вітамінки. Прості оповідання, від яких стає легше.

«Бог дрібниць»

Про глибоке поетичне переживання втрати й історію, яка їй передувала. Сильний роман про трагедію, яка може статися, якщо людина недопереживає горе.

Що подивитися на цю тему?

«Як я зустрів вашу маму»

Епізод «Останні слова», де в одного з героїв помирає батько. Приходить священник на поминки і питає всіх, якими були останні слова померлого до них. Усю серію герої пригадують, кому що він сказав. Ця серія − світлий сум переживання втрати.

«Коханий із майбутнього» (About time)

Важливо, щоб фільм залишався лікувальним і мав світле закінчення, адже є багато жорстких стрічок про горе. «Коханий із майбутнього» − один із світлих фільмів.

У наступному випуску Марк та Ілля поговорять про відразу.


Послухати повну бесіду з поясненнями на життєвих прикладах можна в APPLE PODCASTS, SOUNDCLOUDGOOGLE PODCASTS або MIXCLOUD. Нові випуски виходять щочетверга.

Подкаст «Простими словами» – серія розмов про психологію від The Village Україна. Перший сезон присвячено емоціям. Ведучі подкасту: редактор The Village Україна Марк Лівін і психолог, сертифікований гештальт-терапевт Ілля Полудьонний.

Чим відрізняється самотність від усамітнення? Розповідаємо у попередньому епізоді

Слухати

Продюсер: Костя Гузенко

Верстка та дизайн: Анна Шакун

Обкладинка: Даша Коровіна

Ведучі: Марк Лівін та Ілля Полудьонний