У сьомому (святковому) епізоді подкасту «Простими словами» Марк та Ілля обговорюють самотність. Чому люди почуваються особливо самотніми напередодні великих сімейних свят – Нового року та Різдва? Які симптоми в самотності та чим прекрасне усамітнення? Марк розповідає історію про порожню квартиру, а Ілля пояснює, чому в певних речах ми завжди будемо самотніми. А це кілька коротких тез про самотність.

Слухайте на зручній платформі:

Самотність – не просто неприємність, а шкідливий для здоров’я стан. Вона впливає на імунітет, підвищує кількість гормонів стресу та ризики хвороб серця. І, як на зло, ми гостро відчуваємо самотність саме під час новорічних свят, коли начебто мали б радіти. Причин є кілька. Передусім, зима – це справді не найлегший період року: замало сонячного світла, брак вітаміну Д, довгі ночі й короткі дні. Нам доводиться адаптуватися й витрачати на цю адаптацію дорогоцінні ресурси.

Крім того, сидячи вдома, ми зазираємо в соціальні мережі. Вони демонструють нам, що всі навколо наче тільки й роблять, що ходять одне до одного в гості, а потім сидять із шампанським під ялинкою у червоних светрах, – і лише ми якісь ненормальні. Звісно, це не так. І варто пам’ятати, що за красивими світлинами завжди є реальність зі своїми радощами та проблемами.

Почуття самотності з’являється тоді, коли в нас виникає потреба, пов’язана з іншими людьми, яку ми не можемо задовольнити. Почуватися самотнім можна навіть маючи багато друзів і рідних, але річ не завжди в них. Часто причина в тому, що ми самі не усвідомлюємо своєї потреби й не знаємо, як її задовольнити. Краще зрозуміти себе і знайти контакт із собою допомагає практика усамітнення. Це базова потреба людини бути в тиші наодинці. Усамітнення дає простір для саморозвитку та планування, тільки наодинці з собою ти можеш зрозуміти, хто ти, до чого прагнеш і яким є.

Що робити, якщо самотньо? Чому найкраща вправа від самотності – це бути наодинці з собою? Слухайте у сьомому епізоді подкасту «Простими словами».

Що почитати на цю тему?

Еріх Марія Ремарк – «Три товариші» та «Тріумфальна арка».

Мабуть, Ремарк – автор, що знався на самотності краще за інших. Його герої – це люди, що пройшли крізь війну та вижили. У кожній з книг перед ними стоїть питання: що робити далі й навіщо? А ще Ремарк – майстер контексту, який вміє тонко передавати запахи, звуки, відчуття та смаки (квашеної капусти і шнапсу).

Що подивитися на цю тему?

«Реальна любов». Автори фільму твердять, що любов – усюди, і це головна причина для життя. Навряд чи ми скажемо щось нове про цю стрічку, краще самі подивіться та нагадайте собі про важливе.

«Сам удома». Кевін спочатку дуже радіє, що позбувся всіх дорослих, але врешті приходить до розуміння важливості мати близькі стосунки із сім’єю. Фільм, у який запаковано багато картинок з нашого дитинства.

Команда подкасту «Простими словами» вітає всіх із завершенням року. Гарних свят, смачного олів’є і все таке! Ми йдемо на канікули (лише два тижні) та повернемося в ефір 16 січня. Тема наступного епізоду – відраза.


Послухати повну бесіду з поясненнями на життєвих прикладах можна в APPLE PODCASTS, SOUNDCLOUD, MIXCLOUDGOOGLE PODCASTS. Нові випуски виходять щочетверга.

Подкаст «Простими словами» – серія розмов про психологію від The Village Україна. Перший сезон присвячено емоціям. Ведучі подкасту: редактор The Village Україна Марк Лівін і психолог, сертифікований гештальт-терапевт Ілля Полудьонний.

Як працює образа та для чого вона потрібна. Слухайте у попередньому випуску

Слухати

Продюсер: Костя Гузенко

Верстка та дизайн: Анна Шакун

Обкладинка: Даша Коровіна

Ведучі: Марк Лівін та Ілля Полудьонний