Мережу центрів із ментального здоровʼя планують створити в кластерних лікарнях у 2024 році, пише МОЗ.

У центрах ментального здоровʼя можна отримати допомогу психіатрів, психотерапевтів, клінічних психологів і соціальних працівників. Послуги будуть безкоштовними для пацієнтів, оскільки надаватимуться в межах програми медичних гарантій.

У МОЗ зазначають, що планують створити умови для реалізації психологічної реабілітації на базі закладів курортно-санаторного лікування. А також облаштувати простори з психологічного розвантаження в щонайменше 60 закладах охорони здоровʼя.

 

У липні 2023 року МОЗ повідомило, що кожна кластерна й надкластерна лікарня матиме в складі власне стаціонарне реабілітаційне відділення для фізичного й психологічного відновлення українців.

Новий етап медреформи, створення спроможної мережі лікарень, стартував в Україні рік тому, у липні 2022 року. За цим підходом, мережу лікарень в області об’єднають в один госпітальний округ. Округ, зі свого боку, поділять на госпітальні кластери. Лікарні в межах кластера поділять на надкластерні, кластерні й загальні. 

Найпростіші захворювання лікуватимуть у загальних лікарнях. Кластерні й надкластерні лікарні надаватимуть високоспеціалізовані послуги пацієнтам, які мають більш складні проблеми зі здоров’ям. До лікарень, що сформували спроможну мережу, пріоритетно будуть спрямовувати фінансові й матеріально-технічні ресурси.

У червні 2023 року в МОЗ визначили статуси надкластерних, кластерних і загальних лікарень у Київській області. До госпітального округу потрапили 33 медичні заклади.