Міністерство охорони здоров’я запускає інфраструктурну частину медичної реформи.

За новим підходом, мережу лікарень в області об’єднають в один госпітальний округ. Округ своєю чергою поділять на госпітальні кластери.

На кластери будуть ділити з урахуванням:

  • меж громад і районів;
  • географічних особливостей регіону та стану доріг;
  • чисельності населення, захворюваності і смертності;
  • оптимальних клінічних маршрутів пацієнтів задля своєчасного доступу до медичної допомоги;
  • навантаження на медичних працівників.

Лікарні в межах кластера поділять на надкластерні, кластерні та загальні. За словами міністра охорони здоров'я, найпростіші випадки лікуватимуться якомога ближче до пацієнта, в загальних лікарнях. Такі лікарні розташовуватимуться з розрахунку один медичний заклад на 50–80 тисяч населення. У складніших випадках пацієнта доставлятимуть у кластерні та надкластерні лікарні, які надаватимуть високоспеціалізовані послуги.

«Новий підхід також передбачає, що медичні заклади будуть забезпечуватися обладнанням, відповідно до свого рівня в госпітальному окрузі. Не має бути ситуацій, коли в загальну лікарню встановлюють дорогий ангіограф, якому місце в кластерному закладі. Тому що в загальній лікарні його вмикають раз на тиждень, а то й на місяць, а він повинен працювати 24/7», – пояснив міністр.

У МОЗ кажуть, що новий етап медреформи допоможе «остаточно попрощатися із «совком». Нове госпітальне планування дозволить спростити доступ пацієнта до медпослуг та більш ефективно використовувати ресурси.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Верховна Рада 1 липня ухвалила в другому читанні законопроєкт №6306, який дозволяє МОЗ запустити інфраструктурну частину реформи.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі