Центр стратегічних комунікацій разом із Кіберполіцією, Держспецзв'язку та Мінцифрою створили інструмент для перевірки фейкових чатботів у Telegram.

Щоб скорисатися ботчекером, потрібно зайти на сайт Dovydka.info та вписати у рядок пошуку назву бота або його URL, якого хочете перевірити.

Ботчекер покаже, чи справжній чатбот, а також те, скільки у нього двійників. Також буде додане посилання на офіційний чатбот, якщо виявиться, що перевіряли його двійник.

«Нині їх [Telegram-ботів] безліч корисних. Можна повідомити про пересування ворожої техніки або ж за мить дізнатися, як діяти у надзвичайній ситуації. Але не всі чат-боти надійні. Ворог створює двійників корисних чатботів, і інформація, якою ви володієте, може потрапити не туди. Або ж вашими персональними даними можуть заволодіти зловмисники. Крім того, існує ризик отримати умисно недостовірну чи неперевірену інформацію, якщо чат-бот належить ворогу», – пишуть у Кіберполіції.

Якщо ви виявили бота, якого у базі немає, про нього можна повідомити Кіберполіції (@stopdrugsbot у Telegram).

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Центр протидії дезінформації при РНБО та ГУР оприлюднили списки Telegram-каналів, які працюють на території України та роботу яких контролює РФ.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі