128 Podil Food Market 

Де: м. Київ, вулиця Нижній Вал, 15-А

Коли: 08:30–22:00 (будні), 09:00–22:00 (вихідні)

Instagram

128 Podil Food Market – це новий заклад мережі 128 Cafe. Відкриття в тестовому режимі відбулося наприкінці вересня, офіційне відкриття запланували на вихідні 7–8 жовтня. 

Мережу 128 Cafe запустили в березні 2021 року: перший заклад почав роботу на території житлового комплексу «Комфорт Таун», згодом відкрили кафе в ЖК «Французький квартал 2» й Tetris Hall. Четвертий заклад мережі має інший формат: він розташований не в житловому комплексі, а в приміщенні автостанції «Поділ» напроти Житнього ринку. Вхід – з боку Ярославського провулка. 

«Це наш найбільший, флагманський заклад і новий для нас формат, ми називаємо його 128 Podil Food Market, – розповідає The Village Україна засновник Олександр Прохоренко. – Ми підійшли до нього з повагою до історії, тому що 200 років тому, ще до автостанції, Житній ринок розташовувався з цього боку [Нижнього й Верхнього Валів]. На цьому місці завжди продавали й продукти, і готові страви, тому ми вирішили продовжити цю традицію».

Прохоренко, який запускав Milk Bar з Анною Козаченко, але згодом вийшов із проєкту, додає, що позиціонує новий заклад як частину спільноти Подолу: у теплу пору року на площі перед входом у 128 Podil Food Market планують організовувати фестивалі стритфуду з їжею із фудтраків, а також події різних форматів.  

Чому 128? «Номер 128 має глибокий сенс: 12 – це момент тут і зараз, 8 – це нескінченність, і 128 об'єднує ці два поняття: тут, зараз і назавжди», – відповідає Прохоренко. «Моя місія полягає в створенні незабутнього досвіду для гостей, – продовжує власник. – Я вірю в те, що кафе чи ресторан – це не просто місце для харчування, це місце для спільноти, емоцій та зв'язків. Мої ресторани створюють атмосферу, де гості можуть відчути себе особливими, насолоджуватися смаками та привітним обслуговуванням».

Водночас засновник розповідає, що за допомогою нового формату хочуть відкорегувати уявлення про мережу. Перші 128 Cafe запускали в ЖК, тому їх сприймали як кафе для мешканців житлових комплексів. «Є це сприйняття, що ми тільки про каву й десерти. А ми насправді про їжу», – каже Прохоренко. Як приклад наводить те, що команда готує всі основні продукти власноруч, а не залучаючи сторонніх виробників: «Від хліба, який ми випікаємо самі, до десертів, печива, пирогів і тортів та комбучі. А ще ми самі варимо кістковий бульйон, робимо пастилу й зефір». 

Усі 128 Cafe консультує нутриціологиня Оксана Назарчук: «Вона допомагає нам зробити більшість позицій корисними, щоб вони не забирали здоров’я, а додавали його». У меню 128 Podil Food Market зберегли головні хіти мережі на зразок сирників і котлет по-київськи, але для подільського закладу підготували багато нових позицій. На обід пропонують, наприклад, шніцель із кролика (290 грн), який подають із салатом із моркви, пастернака й граната. Також замовляємо сендвіч із томленим яловичим ребром (295 грн), який готують у булочці власної випічки з додаванням чедеру, маринованої червоної капусти й карамелізованої цибулі. 

У меню сніданків, зокрема, радять ранковий бургер із беконом і скремблом (250 грн), хешбраун із капусти (250 грн) й авокадо-тост (250 грн) із вершковим скремблом і попкорном. «Поки ми запустили орієнтовно 40% меню, будемо його розширювати. У нас дуже велика кухня, вона дає можливість робити велике меню на цілий день. До того ж щомісяця ми будемо проводити шефські вечері, як у «Комфорт Тауні» влаштовуємо «Винні четверги», – каже Прохоренко. 

З меню:

Сирники з персиково-тим’яновим джемом – 250 грн

Конопляна вафля з міксом сезонних фруктів – 250 грн

Крем-суп із запечених овочів і копченою сметаною – 215 грн

Пряний суп із ребром і локшиною – 350 грн

Равіолі з капустою й лисичками – 250 грн

Дабл-чизбургер – 345 грн

Апельсиновий кекс – 130 грн

Медовик – 150 грн

Баскський чизкейк – 180 грн

Фільтр-кава – 85 грн

Капучино – 75 грн

Матча-лате на рослинному молоці – 145 грн

Заклад працює в колишньому приміщенні автостанції «Поділ», в іншій частині якої у 2021 році запустили піцерію «Автостанція». У просторі близько 200 м² і 74 посадкові місця, ще 180 місць передбачили за комунальними столами на сезонному літньому майданчику. Разом із командою Слави Балбека Balbek Bureau реставрували й укріпили приміщення, поклали нову підлогу (частково дерев’яну, частково бетон), а над вікнами оголили цегляні арки. Усередині площу розділили на кілька зон, їх розділяє контактна барна стійка посередині. «Це перший повноцінний контактний бар у нашій мережі, розливаємо тут і коктейлі, і вино, і каву», – розповідає засновник Прохоренко.

Три основні категорії у коктейльній карті: твісти на Gin & Tonic («від кави з малиною до насиченого цитрусового поєднання юдзу та ліджі»), «Тіні» (наприклад, «Полуничний тіні», який поєднує полуницю як основний смак та сливовий післясмак від японського витриманого лікеру сливи) та «Великі коктейлі» (приміром, Cosmopolitan готують з домашнім морсом і сезонною журавлиною, а Pornstar Martini – з обліпихою). 

Окраса основної зали – картина на всю стіну, яку підготували художниці Мішель і Ніколь Фельдмани, відомі, зокрема, вуличними малюнками. «Це картина, присвячена Подолу, у ній багато деталей й історичних будівель району. Дівчата вручну малювали картину, ніхто не зробив би це краще за сестер Фельдман», – каже Прохоренко.