Міноборони запускає реформу харчування в ЗСУ – хочуть запровадити «гнучку, але уніфіковану систему меню», щоб уникнути зловживань на місцях, повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

В основі формування меню будуть не вартість продуктів і калорії, а одиниці об’єму й калорії. Такий підхід використовують у НАТО, відзначив Резніков.

Нову систему мають запровадити впродовж 45 місяців. Також у планах Міноборони запустити веганське, халяльне, кошерне й пісне меню християнської традиції.

Зараз у системі каталогу є вибір із 409 позицій, з яких керівники продовольчого постачання окремих військових частин формують для бійців раціон з енергетичною цінністю 3500 калорій на добу. На 2023 рік Міноборони укладені контракти з вісьмома постачальниками продуктів.

«Система загалом працює, кількість скарг на якість харчування не значна, хіба що на відсутність деяких екзотичних фруктів. Навпаки, багато позитивних відгуків. Але це занадто велика дискреція, у якій зловмисники шукають лазівки. Ми повинні їх закрити», – написав Резніков.

Також міністр підтримав пропозицію зробити частину оборонних закупівель відкритими. «Спільно з комітетами ми знайдемо формат, який гарантуватиме безпеку постачальників і збереже чутливу інформацію про ЗСУ», – відзначив Олексій Резніков.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Наприкінці січня 2023-го журналісти звинуватили Міноборони в завищенні цін на продукти для військових частин. У Міністерстві оборони відповіли, що це навмисна маніпуляція й ініціювали розслідування СБУ.


У жовтні 2022-го президент Володимир Зеленський доручив прем’єр-міністру опрацювати питання щодо введення вегетаріанських сухпайків для ЗСУ. Напередодні відповідна петиція більш як 25 тисяч підписів, автор посилався на стандарти харчування в арміях країн НАТО.

Редакція The Village Україна спілкувалася з військовослужбовцем й автором петиції Павлом Петровим про вегетаріанство в умовах війни, а також із людьми, які годують веганів у ЗСУ.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі