«Онлайн-ресторан» зі стравами, які готували українці під час Голодомору «Непораховані з 1932» створили студенти Української академії лідерства.

Деякі страви студенти відтворили за спогадами власних дідусів і бабусь, яким удалося вижити.

«Бабуся розповідала, як кору дуба або берези перемелювали в ступці з коренем лободи чи комишів, стеблом кульбаби або ромашки – і так пекли коржі. Я віддирала цю кору холодними руками й думала, як це робила моя бабуся, яка не їла декілька тижнів? Вона все життя вчила мене не викидати хліб і не гратися з їжею», – каже студентка Ілона Котовщик.

Серед меню «ресторану» – затеруха з кори дерев, паляниці з лободи та хлібці зі соломи.

Трав’яники – випечений хлібець з натертої трави, замішаний на гарячій воді з додаванням насіння льону
Хліб із тіста з перетертої кори зі жменькою висівок і листям лободи
Товченики із перетертою з сіллю дрібною рибкою, запеченою в чавунках

Це лише мультимедійний проєкт, тож страви з сайту замовити не можна. Однак біля кожної страви є кнопка «Дізнатися ціну», під час натискання якої відкриваються відеосюжети, пов’язані з Голодомором.

Онлайн-ресторан став продовженням проєкту «Uncounted since 1932», який створила Українська академія лідерства разом з агенцією «Gres Todorchuk PR» у 2017 році.

Студенти організовували вуличні поп-ап ресторани зі стравами часів Голодомору та пригощали всіх охочих у семи містах країни, а також в Ізраїлі та Бельгії. Акцію в Брюсселі навесні 2018 року відзначили трьома нагородами Effie Awards як одну із найуспішніших комунікаційних кампаній в Україні.

У 2020 році через пандемію для проєкту створили онлайн-формат.


 Музей Голодомору представив мобільний застосунок Track Holodomor History, який розповідає про Київ під час Голодомору.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Українська академія лідерства