Редакція The Village Україна розповідає про головні альбоми сезону – від Майлі Сайрус та Lana Del Rey до Metallica.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Slowthai: Ugly

Slowthai – Yum

Хто це: Британський репер із Нортхемптона, відомий своїм грубим звучанням та різкими, часто політично забарвленими текстами. У 2023 році в Slowthai новий виклик: після виходу нового альбому автор хіта Cancelled тепер має постати перед судом у справі про зґвалтування.

Чому варто послухати: Slowthai витатуював назву свого третього студійного альбому під оком великими літерами – UGLY, що є акронімом слів «U Gotta Love Yourself» [«Ти повинен любити себе» – ред.], пояснюючи це так: «Я зробив татуювання UGLY на своєму обличчі, тому що це нагадування любити себе, замість того, щоб постійно принижувати або вважати, що враження людей про мене має визначати те, ким я є як особистість». Власне, самоідентифікація і є лейтмотивом усіх 12 треків на альбомі. The Guardian високо оцінює альбом, виділяючи його музичне різноманіття.

Де слухати: Apple Music, Spotify, YouTube Music

Реліз: 3 березня

Miley Cyrus: Endless Summer Vacation

Miley Cyrus – Jaded

Хто це: Американська співачка, сонграйтерка й акторка з музичним арсеналом на вісім альбомів. А ще кліп на один із найвідоміших хітів Сайрус Nothing Breaks Like a Heart зняли на Дарницькому мосту.

Чому варто послухати: Це восьмий студійний альбом виконавиці, який кардинально відрізняється від того, що ми звикли чути від Сайрус. Тут ви не зустрінете жорстких рок-рифів чи ліричних кантрі-мотивів, натомість отримаєте якісний диско-поп, який чудово впишеться в поствесняний вайб.

Де слухати: Apple Music, Spotify, YouTube Music

Реліз: 10 березня

100 Gecs: 10,000 Gecs

100 gecs - The Most Wanted Person In the United States

Хто це: Учасники 100 Gecs – Ділан Бреді та Лора Лес. Він продюсер та артист, який фітував із Night Lovell і писав біти для Bones і Lil Aaron, вона закінчила коледж за фахом звукоінженера. Разом самобутні музиканти знайшли своє звучання в жанровій анархії.

Чому варто послухати: «Геконів» із кожним альбомом стає в рази більше. Це другий альбом дуету, який вийшов майже через чотири роки після дебютного 1000 Gecs 2019 року. Альбом очікувано різножанровий і не привʼязаний до певної тематики або концепту. У Pitchfork високо оцінюють роботу та пишуть, що він про все на світі, але «але здебільшого про двох диваків, які змушують попмузику звучати абсурдно весело».

Де слухати: Apple Music, Spotify, YouTube Music

Реліз: 16 березня

Lana Del Rey: Did You Know That There’s A Tunnel Under Ocean Blvd

Lana Del Rey – Candy Necklace (feat. Jon Batiste)

Хто це: Критики неодноразово відзначали музику Lana Del Rey за стилізовану кінематографічність, доцільний трагіромантизм і вдалі референси на американську попкультуру, зокрема Pitchfork називає співачку однією з найкращих сонграйтерок сучасної Америки.

Чому варто послухати: Станом на кінець травня 2023-го року альбом Did You Know That There’s A Tunnel Under Ocean Blvd і досі тримається в розділі Best New Music на Pitchfork з оцінкою 8,3 бала.

Де слухати: Apple Music, Spotify, YouTube Music

Реліз: 24 березня

Fall Out Boy: So Much (For) Stardust

Fall Out Boy – Love From The Other Side

Хто це: Гурт, пісні якого стали саундтреками найяскравіших моментів підліткового життя багатьох міленіалів по всьому світу.

Чому варто послухати: NME називає восьмий альбом чиказького гурту «ностальгією за ранніми нульовими без зайвих викрутасів», водночас «демонструє, що хлопці не тільки розвивають своє звучання, але й визнають своє коріння».

Де слухати: Apple Music, Spotify, YouTube Music

Реліз: 24 березня

Depeche Mode: Memento Mori

Depeche Mode – Wagging Tongue

Хто це: Британський гурт уже понад 40 років робить свою похмуру синті-поп справу. Найуспішнішим альбомом бенду є Violator 1990-го року, який породив кілька успішних синглів, у тому числі всесвітньовідому Enjoy The Silence.

Чому варто послухати: «Після смерті улюбленого колеги за групою Енді Флетчера гурт возз’єднався для запису зворушливої роботи», – пишуть NME. Платівка справді вийшла сентиментальною, хоч темною й атмосферною, як за звучанням, так і в плані ліричного наповнення. 15-й альбом гурту є нагадуванням про смерть, але в контексті сприйняття її частиною життя. Навіть ті, хто не знайомий із музикою Depeche Mode, знайдуть тут багато цікавого.

Де слухати: Apple Music, Spotify, YouTube Music

Реліз: 24 березня

Metallica: 72 Seasons

Metallica – Crown of Barbed Wire

Хто це: «Батьки» треш-металу, які активно підтримують Україну під час повномасштабної війни. Так, у червні минулого року гурт зібрав мільйон доларів для World Central Kitchen і їхню ініціативу #ChefsForUkraine, а нещодавно соліст гурту Джеймс Гетфілд відвідав поранених українських захисників в американському шпиталі Vail Health.

Чому варто послухати: За словами гітариста та вокаліста гурту Гетфілда, концепт альбому 72 Seasons у тому, що він «описує перші 18 років життя людини, коли відбувається формування її особистості». «Одинадцятий студійний альбом Metallica, тривалістю 77 хвилин, містить усе, що ви могли б хотіти від альбому Metallica у 2023 році. Усе й навіть більше. Набагато більше», – пишуть у Pitchfork.

Де слухати: Apple Music, Spotify, YouTube Music

Реліз: 14 квітня

The Smashing Pumpkins: Atum: A Rock Opera In Three Acts

The Smashing Pumpkins – Beguiled

Хто це: Ветерани панк-рок сцени з досвідом у 35 років The Smashing Pumpkins мають багатошарове та важке гітарне звучання з елементами готичного року, хеві-металу, дрім-попу та психоделічного року.

Чому варто послухати: Це справжня масштабна рок-опера в науково-фантастичному стилі, що складається з 33(!) треків. Навряд чи 2023-й ще здивує нас хоч чимось схожим.

Де слухати: Apple Music, Spotify, YouTube Music

Реліз: 21 квітня

The National — First Two Pages Of Frankenstein

The National – Your Mind Is Not Your Friend (feat. Phoebe Bridgers)

Хто це: Після чотирьох років тиші та дев'яти альбомів у кар'єрі The National усе ще продовжують досліджувати свій смуток у новій роботі.

Чому варто послухати: First Two Pages Of Frankenstein «освіжили» вокальні партії Тейлор Свіфт, Фібі Бріджерс і навіть Суф'яна Стівенса, але The Guardian відзначають, що попри це «фірмовий меланхолійний настрій гурту залишається незмінним».

Де слухати: Apple Music, Spotify, YouTube Music

Реліз: 28 квітня

Ed Sheeran: - (Subtract)

Ed Sheeran – Spark

Хто це: Той самий рудий британський романтик з акустичною гітарою через плече, який прийшов до індустрії ще мрійливим підлітком, а згодом продав мільйони платівок та отримав «Ґреммі» за такі хіти, як Thinking Out Loud і Shape of You, а також за альбом 2018 року «÷».

Чому варто послухати: Цією роботою Ширан завершує серію альбомів із математичними символами в назві, яка тягнеться з 2011 року, коли вийшов дебютний «+». Rolling Stone зазначають, що на новій платівці Ед майстерно попрацював із лірикою, що у фірмовій манері виконання звучить, немов виконавець «бореться з депресією та перемагає її».

Де слухати:  Apple Music, Spotify, YouTube Music

Реліз: 5 травня

Sparks: The Girl Is Crying in Her Latte

Sparks – The Girl Is Crying In Her Latte

Хто це: Якщо ви до сьогодні не знали про Sparks, то, імовірно, це підтверджує слова BBC про те, що це «найкращий гурт, про який ви ніколи не чули». Гарною точкою входу може стати документальний фільм про Sparks, який торік випустив Едгар Райт, або сценарний дебют братів «Аннетт» з Адамом Драйвером і Маріон Котіяр. У кліпі на лід-сингл знялася дворазова лауреатка «Оскара» Кейт Бланшетт.

Чому варто послухати: 26-й альбом гурту порушує теми особистих екзистенційних пошуків через соціальну сатиру, водночас звучить життєствердно, «досягаючи ідеального «спарксіанського» балансу божевільної мелодії», як пишуть Pitchfork. «Жоден інший гурт не виражає екзистенційний страх із таким грайливим розмахом і радісним абсурдом», – додають критики.

Де слухати: Apple Music, Spotify, YouTube Music

Реліз: 26 травня