Хто, як і навіщо робить вечірки за кордоном під час повномасштабної війни? Ось досвід клубів «Хвильовий» і Closer, а також фестивалю ICKPA, який через повномасштабне вторгнення знову пройде в Берліні.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

«Хвильовий»


«Експортна» вечірка Exile в Берліні

Улітку 2022-го київський клуб «Хвильовий» провів у Берліні «експортну» вечірку Exile. Це один із багатьох великих проєктів клубу, який вдалося втілити за майже сім років існування «Хвильового». На сцені берлінського Re:mise тоді виступили Otoy, The Lazy Jesus, Miura і з десяток німецьких виконавців.

«Цей проєкт став для нас, і для мене особисто, певним експериментом і викликом – організувати все, привезти таку кількість музикантів і людей, в ідеалі зібрати гроші на ЗСУ. Експеримент я вважаю успішним: усе вдалося, усім сподобалося, навіть не влетіли на гроші», – коментує The Village Україна співзасновник барів «Хвильовий» і «Багряний» Андрій Янковський.

Андрій Янковський

співзасновник барів «Хвильовий» і «Багряний»


У Берліні відбувається купа вечірок і концертів. У минулому, 2022 році, почали зʼявлятися й українські імена в лайнапах, однак на тлі загальної кількості артистів це лише крапля в океані. Водночас повномасштабна війна в Україні продовжувалась, було зрозуміло, що великих нічних вечірок у найближчому майбутньому не передбачається.

Тож ми вирішили зробити «експортну» вечірку, представити наших артистів місцевій публіці й створити [у Берліні] унікальний київсько-подільський вайб. Так, власне, ми й створили формат «Хвильового» в екзилі.

Нам хотілося зробити івент, на який цікаво було би прийти всім, тож половина лайнапу складалася з місцевих артистів. Також у лайнапі були резиденти «Хвильового» й артисти, з яким ми співпрацювали до 24 лютого. Більшість артистів я знаю особисто, тому не було проблеми домовитися про їхній виступ, хіба тільки організувати запрошення, щоби хлопці могли легально перетнути кордон. Звʼязатися з деякими музикантами допомогли українці, які вже давно перебувають за кордоном. З ними я познайомився через Vitsche Berlin.


Як запрошували Otoy, The Lazy Jesus і німецьких музикантів

Усі місцеві диджеї, яким я написав, відгукнулись на пропозицію. Дуже порадувала простота та відкритість комунікації. Мені здається, не було жодного артиста, який би не відписав на запит. Проте, оскільки ми знайшли локацію лише за місяць до події, багато артистів уже мали розпланований графік і не змогли виступити.

Otoy я запросив як live act, який відкриватиме виступ. Хотілося презентувати не тільки диджеїв, а й артистів інших жанрів. Слава [ред. – Вʼячеслав Дрофа, справжнє імʼя репера Otoy] з його проєктом найбільше підходив по формату. Він часто виступав на Fusion Jams у «Хвильовому», ми вже давно планували зробити його концерт у нас, тож зробили хоча би в Берліні.

Чому Берлін? По-перше, це ледь не єдине місто в Європі, де вечірки проходять щодня та щоночі. По-друге, Берлін доволі зручно розташований. Трохи далі, ніж Варшава чи Познань, але з точки зору логістики різниця насправді невелика. По-третє, тут є аудиторія: як українська (і доволі велика та потужна), так і активна міжнародна аудиторія. Протягом останніх років ми та інші українські клуби привезли багато артистів саме з Берліна, тому в нас зʼявилися доволі теплі стосунки з місцевою сценою.

Вечірка до 7-річчя «Хвильового» одночасно в чотирьох містах

До сьомої річниці «Хвильовий» влаштовує ще одну виїзну міжнародну подію за маршрутом КиївБерлінМарсельЛондон. Святкування Superposition проходитимуть 10 березня паралельно одразу в чотирьох містах, із різним лайнапом. У Лондоні, наприклад, зіграють українці DJ Velegurity й Konakov, а у Марселі – The Lazy Jesus і Ann Mysochka.

«Superposition – це термін із квантової фізики, який чудово описує поточну ситуацію та основну ідею цього заходу. Ми всі перебуваємо в різних місцях, але якщо придивитися ближче – ми всі є однією спільнотою, єдиною та сильною», – описують концепт у «Хвильовому».

Частину прибутку з вечірок у чотирьох містах передадуть благодійному фонду Musicians Defend Ukraine, що підтримує українських музичних артистів, які захищають країни від агресора на передовій.

ІСКРА від Bassiani


ICKPA – це музичний фестиваль, який роблять засновники грузинського техно-клубу Bassiani. Перша ICKPA пройшла в радянському санаторії «Хвиля» під Києвом ще в липні 2021 року. Другий фестиваль, який планували провести влітку 2022-го, перенесли через повномасштабне вторгнення Росії.

Перший фестиваль ICKPA в санаторії «Хвиля» під Києвом. Фото: Андрій Баштовий для The Village Україна

Дату змістили на червень, а Київ замінили на Берлін, у якому українські клуби й фестивалі проводять більшість заходів після 24 лютого. Увесь прибуток, а також 50% від усіх зборів за бронювання квитків пішли на допомогу українській клубній спільноті.

Тепер організатори офіційно оголосили про проведення третього фестивалю ICKPA, знову в Берліні. «Оскільки музична спільнота тепло прийняла та підтримала минулу вечірку [ICKPA] в Берліні, вирішили поглибити співпрацю та провести триденний фестиваль улітку 2023-го», – пояснюють організатори ICKPA.

Захід пройде з 23 до 25 червня 2023 року в клубі RSO.Berlin. Квитки на триденний фестиваль коштують від 35 до 55 євро. Додатково можна задонейтити 13,55 євро на допомогу Україні.

У лайнапі понад 40 виконавців, зокрема українці Koloah, Nastya Muravyova, Alex Savage, Ponura, Jana Woodstock, а також іноземні артисти Ash Scholem, Kancheli, S-Candalo й Ani Kvirkvelia. Крім музики, на ICKPA будуть «культурні дискусійні панелі» на різні теми, додають організатори.

Організатори ICKPA обіцяють віддати частину прибутків від продажу квитків благодійним організаціям, які працюють в Україні (Kyiv Angels, «Київ Волонтерський», K41 Community Fund і Closer Foundation). Крім того, у межах фестивалю проведуть благодійний футбольний турнір, де зможе зіграти будь-хто незалежно від гендеру й статі.

Closer


Closer чи найбільше з усіх українських клубів проводить вечірок за кордоном, принаймні з початку повномасштабного вторгнення. Через те, що велика кількість резидентів Closer опинилася за кордоном після 24 лютого, «великих труднощів з організації івентів не було», розповідав The Village Україна співзасновник Closer Сергій Вел.

На початку лютого 2023-го Closer провели «домашню DIY-вечірку» на 100 людей із резидентами клубу в Берліні. Раніше, у листопаді 2022-го, була спільна подія з грузинським клубом Sazamtro, а на Новий рік Closer святкував у берлінському клубі Zenner.

Фото: Resident Advisor

Попри всі вечірки за кордоном, Closer продовжує закликати міжнародних виконавців приїжджати та виступати саме в Україні. Для цього клуб написав листа «подяки й запрошення» до всіх музикантів, які «вважають, що змогли би приїхати в Київ».

«Останнім часом клуб відвідують іноземці. На наш девʼятий день народження нас приїхали підтримати два закордонні артисти», – зазначає Сергій Вел.