Найкращі фільми 2023 року за версією Академії кінематографічних мистецтв і наук США визначать на церемонії «Оскар» 11 березня. The Village Україна розповідає про стрічки нагородного сезону, які можна легально переглянути в Україні – у кінотеатрах чи на стримінгових сервісах.

Раніше ми розповідали про головних номінантів на премію «Оскар» 2024 року й найкращі фільми 2022 року за версією редакції та за підсумками голосування наших читачів

Фільми, які можна переглянути в кінотеатрах

   

«20 днів у Маріуполі»

20 Days in Mariupol

Що це: Журналісти Associated Press Мстислав Чернов і Євген Малолєтка отримали Пулітцерівську премію за висвітлення подій у Маріуполі під час російської облоги – як єдині журналісти, які перебували в місті в перші 20 днів після початку повномасштабної війни РФ проти України.

Чому номінували: 30 годин відзнятого Черновим відео та цей документальний фільм – це головні докази, за якими ми можемо відтворювати події перших тижнів повнометражного вторгнення в Маріуполі. Зокрема, «20 днів у Маріуполі» фіксує серію воєнних злочинів РФ, включно з бомбардуванням маріупольського пологового будинку й обстрілами житлових районів російськими танками.

Детальніше про фільм ми розповідали в інтерв’ю зі Мстиславом Черновим

1 номінація на «Оскар»: «Найкращий документальний повнометражний фільм»

Трейлер фільму «20 днів у Маріуполі»

 

ПРЕМ’ЄРА В УКРАЇНІ: 25 січня (повторний прокат)

РЕЖИСЕР: Мстислав Чернов

 

«Бідолашні створіння»

 Poor Things

Що це: Божевільний учений повертає молоду жінку до життя, роблячи її аналогом монстра Франкенштейна. Але її цікавить не служіння, а свобода та відкриття цього світу. 

Чому номінували: «Бідолашні створіння» – це новий фільм грецького режисера Йоргоса Лантімоса, який після «Альп» та «Ікла» вже став своїм у Голлівуді з «Лобстером» і «Фавориткою». У головній ролі – Емма Стоун, яка за цей перформанс претендуватиме на свій другий «Оскар». Також номінацію отримав Марк Раффало, який грає претендента на серце головної героїні. 

11 номінацій на «Оскар»: «Найкращий фільм», «Найкращий режисер», «Найкращий адаптований сценарій», «Найкраща акторка», «Найкращий актор другого плану», «Найкраща робота оператора», «Найкращий монтаж», «Найкращий саундтрек», «Найкраща робота художника-постановника», «Найкращий грим і зачіски», «Найкраща робота костюмера»

Трейлер фільму «Бідолашні створіння»

 

ПРЕМ’ЄРА В УКРАЇНІ: 18 січня

РЕЖИСЕР: Йоргос Лантімос («Убивство священного оленя»)

У РОЛЯХ: Емма Стоун («Ла-Ла Ленд»), Марк Раффало («Месники»), Віллем Дефо («Людина-павук 2»), Рамі Юссеф («Рамі»), Джеррод Кармайкл

«Анатомія падіння» 

Anatomie d’une chute

Що це: Цьогорічний володар «Золотої пальмової гілки» Каннського кінофестивалю – про пару, яка живе в Альпах із сином і собакою, й фатальне падіння з другого поверху шале, яке перевертає все шкереберть. У головній ролі – найкраща німецька акторка покоління Сандра Гюллер. 

Чому номінували: Добре написаний трьома мова трилер, який використовує формат судової драми, щоб говорити про стосунки, інститут шлюбу та ревнощі в творчих парах. Режисерка та співвторка сценарію Жюстін Тріє отримала одразу кілька номінацій – навіть попри те, що Франція вирішила висунути на «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний фільм» інший проєкт, «Смак пристрасті» із Жульєт Бінош (який також вийде в український прокат у лютому). 

5 номінацій на «Оскар»: «Найкращий фільм», «Найкращий режисер», «Найкращий оригінальний сценарій», «Найкраща акторка», «Найкращий монтаж»

Трейлер фільму «Анатомія падіння»

   

Прем’єра в Україні: 14 грудня (зараз: «Жовтень», Kino42)

Режисерка: Жюстін Тріє («У ліжку з Вікторією»)

У ролях: Сандра Гюллер, Сванн Арло, Антуан Рейнартц, Міло Мачадо-Гранер

«Зона інтересу»

The Zone of Interest

Що це: Подружжя коменданта Аушвіца будує щасливе життя прямо поряд із одним із найбільших нацистських концтаборів під час Другої світової війни. 

Чому номінували: Режисер Джонатан Ґлейзер робить із цього простого протиставлення один із найсильніших і найжорсткокіших фільмів про Голокост. 

5 номінацій на «Оскар»: «Найкращий фільм», «Найкращий закордонний фільм», «Найкращий режисер», «Найкращий адаптований сценарій», «Найкращий звук»

Трейлер фільму «Зона інтересу»

   

Прем’єра в Україні: 22 лютого

Режисер: Джонатан Глейзер («Опинись у моїй шкірі»)

У ролях: Сандра Гюллер («Тоні Ердманн»), Крістіан Фрідель

«Травень, грудень»

May December

Що це: Учителька Ґрейсі починає стосунки з 13-річним Джо, після відбуття покарання у в’язниці за розбещення малолітнього вона повертається до нього й виходить за нього заміж – попри 23 роки різниці та суспільний осуд. Новий виток історія отримує, коли про пару хочуть зняти фільм, а до ролі Грейсі починає готуватися акторка у виконанні Наталі Портман.

Чому номінували: «Травень, грудень» – це новий фільм режисера «Керол» і «Мене там немає» Тодда Хейнса, яка робить із драми на непопулярну тему комедію про те, як Голлівуд розповідає історії, засновані на реальних подіях.  

1 номінація на «Оскар»: «Найкращий оригінальний сценарій»

Трейлер фільму «Травень, грудень»

   

Прем’єра в Україні: 1 лютого

Режисер: Тодд Хейнс («Керол»)

У ролях: Наталі Портман («Джекі»), Джуліанна Мур («Великий Лебовскі»), Чарльз Мелтон («Рівердейл»)

«Ґолда»

Golda

Що це: Біографічна стрічка про першу прем’єр-міністрку в історії Ізраїлю Ґолда Меїр – у найбільш напружений момент у сучасній історії країни, «Війну судного дня» 1973 року. Народжену в Києві лідерку Ізраїлю грає Гелен Міррен, а друг України Лів Шрайбер виконує роль державного секретаря США Генрі Кіссінджера. 

Чому номінували: Єдина номінація – за перевтілення дами Гелен Міррен у Ґолду Меїр.

1 номінація на «Оскар»: «Найкращий грим і зачіски»

Трейлер фільму «Голда»

   

Прем’єра в Україні: 25 січня

Режисер: Гай Натів («Шкіра»)

У ролях: Гелен Міррен («Королева»), Лів Шрайбер («У центрі уваги»), Каміл Коттен («Дзвоніть моєму агенту») 

«Ідеальні дні»

Perfect Days

Що це: Хіраяма любить свою роботу – прибирати громадські вбиральні Токіо. Через його рутину та низку зустрічей стрічка показує красиву буденність життя. 

Чому номінували: Це новий фільм автора «Неба над Берліном» Віма Вендерса, яку на «Оскар» висунула Японія. 

1 номінацій на «Оскар»: «Найкращий закордонний фільм»

Трейлер фільму «Ідеальні дні»

   

Прем’єра в Україні: 1 лютого

Режисер: Вім Вендерс («Париж, Техас»)

У ролях: Кодзі Якусьо, Міяко Танака

«Учительська»

Das Lehrerzimmer

Що це: Дрібна крадіжка в школі стає причиною розслідування молодою вчителькою, яка розкриває системні проблеми в освітній системі Німеччини.

Чому номінували: Висунутий від Німеччини на «Оскар» фільм уже номінували на премію Європейської кіноакадемії, зокрема за найкращу жіночу роль у виконанні Леоні Бенеш та сценарій. 

1 номінацій на «Оскар»: «Найкращий закордонний фільм»

Трейлер фільму «Учительська»

   

Прем’єра в Україні: 8 лютого

Режисер: Ількер Чатак

У ролях: Леоні Бенеш («Вавилон-Берлін»)

Фільми, які можна переглянути на стримінгових сервісах

   

«Оппенгеймер»

Oppenheimer

Що це: Ніколи не недооцінюйте Крістофера Нолана: після змазаного пандемією «Тенета» режисер «Темного лицаря» повернувся з найбільшим хітом у кар’єрі, зробивши блокбастером байопік про науковця Роберта Оппенгеймера. 

Чому номінували: Після того, як «Барбігеймер» став головною подією року в попкультурі, про це вже якось незручно говорити, але на цьому треба наголосити: це велике диво, що тригодинний, наполовину чорно-білий фільм про батька атомної бомби, знятий або в тісних кімнатах, або в пустелі, отримав стільки уваги й зібрав у прокаті майже мільярд доларів. 

13 номінацій на «Оскар»: «Найкращий фільм», «Найкращий режисер», «Найкращий адаптований сценарій», «Найкращий актор», «Найкращий актор другого плану», «Найкраща акторка другого плану», «Найкраща робота оператора», «Найкращий монтаж», «Найкращий саундтрек», «Найкращий звук», «Найкраща робота художника-постановника», «Найкращий грим і зачіски», «Найкраща робота костюмера»

Трейлер фільму «Оппенгеймер»

   

Режисер: Крістофер Нолан («Темний лицар»)

У ролях: Кілліан Мерфі («Гострі картузи»), Роберт Дауні-молодший («Залізна людина»), Емілі Блант («Тихе місце»)

ДЕ ДИВИТИСЯSweet.TVMegogo

«Барбі»

Barbie

Що це: Рожевий феномен глобального масштабу, генератор мемів і фільм, через який ми будемо ще довго дивитися кіноадаптації на основі іграшок компанії Mattel. 

Чому номінували: Це все, звісно, так. Але передусім «Барбі» є стрічкою, яка чітко знає, що вона робить – розповідає історію про найвідомішу у світі ляльку, з усіма її ностальгійними та проблематичними проявами. Водночас Ґрета Ґервіґ і її партнер і співсценарист Ноа Баумбах не йдуть на компроміси зі студією та правовласниками, а приносять своє мамблкорівське бачення у великий студійний блокбастер, що збирає понад мільярд доларів у прокаті. 

8 номінацій на «Оскар»: «Найкращий фільм», «Найкращий адаптований сценарій», «Найкращий актор другого плану», «Найкраща акторка другого плану», «Найкраща робота художника-постановника», «Найкраща пісня», «Найкраща пісня», «Найкраща робота костюмера»

Трейлер фільму «Барбі»

   

Режисерка: Ґрета Ґервіґ («Маленькі жінки»)

У ролях: Марго Роббі («Загін самогубців»), Раян Гослінг («Драйв»)

ДЕ ДИВИТИСЯMegogoSweet.TV

«Вбивці квіткової повні»

Killers of the Flower Moon

Що це: Щойно на території племені осейджів у 1920-х роках знаходять нафту, серед тільки-но збагатілих корінних американців починається серія таємничих убивств. Мартін Скорсезе й Леонардо Ді Капріо взяли за основу засновану на реальних подіях однойменну книжку Девіда Ґренна, але акцент зробили не на детективі, а на парі білого американця та лідерки осейджів. 

Чому номінували: Це великий – 200-мільйонний і тривалістю в 3,5 години – фільм стримінгового сервісу Apple TV+, який вже з’явився на платформі після кінотеатрального прокату. 

10 номінацій на «Оскар»: «Найкращий фільм», «Найкращий режисер», «Найкраща акторка», «Найкращий актор другого плану», «Найкраща робота оператора», «Найкращий монтаж», «Найкраща пісня», «Найкращий саундтрек», «Найкраща робота художника-постановника», «Найкраща робота костюмера»

Трейлер фільму «Вбивці квіткової повні»

   

Режисер: Мартін Скорсезе («Хороші хлопці»)

У ролях: Леонардо Ді Капріо («Вовк із Волл-стрит»), Роберт Де Ніро («Таксист»), Лілі Гладстоун («Пси з резервації»), Джессі Племонс («Пуститися берега»)

ДЕ ДИВИТИСЯApple TV+, Megogo, Sweet.TV

«Маестро»

Maestro

Що це: Леонард Бернстайн – один із найвідоміших композиторів і диригентів 20 століття, який серед іншого написав класичний мюзикл «Вестсайдська історія».

Чому номінували: Справжню історію життя і його стосунків із дружиною Феліцією розповідає Бредлі Купер, який уже проявив себе не лише як актор, а і як талановитий режисер у новій версії «Народження зірки». 

7 номінацій на «Оскар»: «Найкращий фільм», «Найкращий оригінальний сценарій», «Найкраща акторка», «Найкращий актор», «Найкращий звук», «Найкраща робота оператора», «Найкращий грим і зачіски»

 

Трейлер фільму «Маестро»

   

Режисер: Бредлі Купер («Народження зірки»)

У ролях: Бредлі Купер («Похмілля у Вегасі»), Кері Малліган («Усередині Льюїна Девіса»)

ДЕ ДИВИТИСЯNetflix

«Наполеон»

Napoleon

Що це: Стенлі Кубрик не встиг зняти байопік про Наполеона, а Рідлі Скотт – встиг. Режисер «Гладіатора» й «Того, хто біжить по лезу» робить в історії генерала, який став імператором і диктатором, ставку на перформанс Гоакіна Фенікса. Жозефіну на екрані втілює Ванесса Кірбі з «Корони» та «Місії неможливої».

Чому номінували: За масштабні батальні сцени, декорації палаців і грим Гоакіна Фенікса. 

3 номінації на «Оскар»: «Найкращі візуальні ефекти», «Найкраща робота художника-постановника», «Найкращий грим і зачіски»

Трейлер фільму «Наполеон»

   

Режисер: Рідлі Скотт («Гладіатор»)

У ролях: Гоакін Фенікс («Джокер»), Ванесса Кірбі («Місія неможлива: Розплата. Частина перша») 

ДЕ ДИВИТИСЯApple TV+

«Наяд»

Nyad

Що це: 60-річна Діана Наяд вирішує втілити в життя мрію всього життя та перепливти Карибське море від США до Куби. За режисуру відповідає пара режисерів, яка привела до «Оскара» фільм «Фрі-соло» про альпіністів.

Чому номінували: В екранізації реальної історії жінки-плавчині головну роль виконує Аннетт Бенінг, а її доньку грає Джоді Фостер. Обидві отримали номінації на «Оскар». 

2 номінації на «Оскар»: «Найкраща акторка», «Найкраща акторка другого плану»

Трейлер фільму «Наяд»

   

Режисери: Джиммі Чін, Елізабет Чай Васархелі («Фрі-соло»)

У ролях: Аннетт Бенінг («Краса по-американськи»), Джоді Фостер («Тривожна кімната»)

ДЕ ДИВИТИСЯNetflix

«Місія Неможлива: Розплата. Частина перша»

Mission Impossible: Dead Reckoning. Part One

Що це: Ітан Хант знову проти всіх, насамперед проти штучного інтелекту, який погрожує розв’язати третю світову війну. Для того, щоб протистояти йому, герой Тома Круза мусить поставити на кін усе. 

Чому номінували: «Місія неможлива» якимось дивним способом зберігає актуальність і на сьомій частині, й 25 році існування. Том Круз продовжує вигадувати й самостійно виконувати найбільш божевільні трюки: після сцени з вільним падінням у шостій «Місії» він придумав неймовірний трюк зі стрибком у безодню на мотоциклі

2 номінації на «Оскар»: «Найкращий звук», «Найкращі візуальні ефекти»

Трейлер фільму «Місія неможлива: Розплата. Перша частина»

   

Режисер: Кріс Маккворрі («Операція «Валькірія»)

У ролях: Том Круз («Найкращий стрілець»), Хейлі Атвелл («Капітан Америка»), Саймон Пегг («Зомбі на ім’я Шон»), Ребекка Фергюсон («Дюна»)

ДЕ ДИВИТИСЯMegogoSweet.TV

«Снігова спільнота»

Society of the Snow / La sociedad de la nieve 

Що це: Літак із командою регбі на борту розбивається в Андах. Пасажири виживають, але змушені боротися за життя в засніжених горах. 

Чому номінували: «Снігова спільнота» – це стрічка, яку цьогоріч висунула на «Оскар» Іспанія.За проєкт відповідає режисер Хуан Антоніо Байона, який уже зняв «Світ Юрського періоду 2» та кілька епізодів серіалу за «Володарем перснів». 

2 номінації на «Оскар»: «Найкращий закордонний фільм», «Найкращий грим і зачіски»

Трейлер фільму «Снігова спільнота»

   

Режисер: Хуан Антоніо Байона («Світ Юрського періоду 2»)

У ролях: Агустін Парделья, Естебан Кукурічка, Франсіско Ромеро

 ДЕ ДИВИТИСЯNetflix

«Людина-павук: Крізь всесвіт»

Spider-Man: Across The Spider-Verse

Що це: Пітер Паркер – не єдина Людина-павук. Навіть Майлз Моралес, який також отримує суперсили після укусу радіоактивного павука, не межа команді Павуків. Насправді їх незліченна кількість – стільки, скільки є всесвітів. У сиквелі «Людина-павук: Навколо всесвіту» ще більше паралельних вимірів, ще більше пригод і ще більше винахідливих візуальних рішень, щоби показати їх у всій красі. 

Чому номінували: Це продовження найкращого мультфільму 2018 року за версією «Оскара» й одного з найбільш винахідливих проєктів у жанрі у 21 столітті. Понад те – рідкісний випадок у супергеройському жанрі, коли сиквел кращий за оригінал. Дарма, що залишає глядачів на кліфхенгері, а на закінчення трилогії доведеться чекати ще довго. 

1 номінація на «Оскар»: «Найкращий анімаційний фільм»

Трейлер фільму «Людина-павук: Крізь всесвіт»

   

Режисери: Хоакім Дос Сантос («Аватар: Легенда про Кору»), Кемп Паверс («Душа»), Джастін Томпсон («Людина-павук: Навколо всесвіту»)

ДЕ ДИВИТИСЯSweet.TV

 

«Граф»

El Conde

Що це: Чилійський диктатор Августо Піночет насправді не помер, а продовжує жити в понад 100-річному віці – тому що він вампір, який продовжує жадати крові.  

Чому номінували: «Граф» – це повернення додому в багатьох сенсах для чилійського режисера Пабло Ларраїна, який узяв паузу в дослідженні складних жіночих характерів із «Джекі» й «Спенсер». 

1 номінація на «Оскар»: «Найкраща робота оператора»

Трейлер фільму «Граф» 

   

Режисер: Пабло Ларраїн («Джекі»)

У ролях: Джеймі Вадель, Глорія Мюнхмеєр, Альфредо Кастро

ДЕ ДИВИТИСЯ: Netflix

«Стихії»

Elemental

Що це: Новий мультфільм Pixar про місто стихій, у якому живуть персонажі вогню, води, землі й повітря. 

Чому номінували: Здається, це найближче, що було в Pixar до «Думками навиворіт».   

1 номінація на «Оскар»: «Найкращий анімаційний фільм»

Трейлер фільму «Стихії»

   

Режисер: Пітер Сон («Хороший динозавр)

ДЕ ДИВИТИСЯSweet.TVMegogo

 

«Німона»

Nimona

Що це: Німона – дівчина-монстр, на яку полює лицар. Але коли її заклятого ворога кидають у в’язницю, урятувати його може тільки головна героїня. 

Чому номінували: За екранізацію однойменного коміксу відповідають люди, які працювали над «Льодовиковим періодом» і «Дев’яткою» Тіма Бертона.     

1 номінація на «Оскар»: «Найкращий анімаційний фільм»

Трейлер фільму «Німона»

   

Режисери: Нік Бруно, Трой Квейн

ДЕ ДИВИТИСЯNetflix

 

«Растін»

Rustin

Що це: Беярд Растін – соратник Мартіна Лютера Кінга й активіст американського руху за громадянські права. Біографічний фільм про організатора найбільших акцій протесту проти расової дискримінації знімає театральний режисер Джордж С. Вулф, який уже зняв «Ма Рейні. Мати блюзу» з Віолою Девіс. 

Чому номінували: Це перша головна роль у фільмі для Колмана Домінго – його перша номінація за найкращу чоловічу роль. 

1 номінація на «Оскар»: «Найкращий актор»

Трейлер фільму «Растін»

   

Режисер: Джордж С. Вулф («Ма Рейні. Мати блюзу»)

У ролях: Колман Домінго («Ейфорія»), Кріс Рок («Фарго»), Джеффрі Райт («Світ Дикого Заходу»)

ДЕ ДИВИТИСЯNetflix

«Вартові галактики 3»

Guardians of the Galaxy Vol. 3

Що це: Фінал трилогії й фінал команди космічних супергероїв «Вартових галактики», принаймні в цій ітерації й від режисера Джеймса Ґанна. 

Чому номінували: Можливо, за сцену із зіткненням величезного космічного тіла та величезного космічного корабля та подальшої рятувальної операції. Імовірніше, за єнота Ракету та заокруглення його зворушливої історії. 

1 номінація на «Оскар»: «Найкращі візуальні ефекти»

Трейлер фільму «Вартові галактики 3»

   

Режисер: Джеймс Ґанн («Загін самогубців: Місія навиліт»)

У ролях: Кріс Пратт («Світ Юрського періоду»), Зої Салданья («Аватар»), Дейв Баутіста («Скляна цибуля»), Вілл Поултер («Ми – Міллери»)

ДЕ ДИВИТИСЯ: Sweet.TVMegogo

«Індіана Джонс і Реліквія долі»

Indiana Jones and The Dial of Destiny

Що це: Гаррісон Форд продовжує прощальний тур своїми головними ролями: після Хана Соло він повернувся до Індіани Джонса. Авантюрний професор із батогом знову протистоїть нацистам і шукає загадкові артефакти, а компанію йому складає зірка «Флібег» Фібі Воллер-Брідж. 

Чому номінували: За новий фільм не відповідає Стівен Спілберг, замінив його Джеймс Менголд, який зробив не лише «Логана», а й «Форд проти Феррарі» («Аутсайдери»). Утім, зберіг свою позицію видатний композитор Джон Вільямс, для якого ця номінація стала рекордною 54-ю.      

1 номінація на «Оскар»: «Найкращий саундтрек»

Трейлер фільму «Індіана Джонс і Реліквія долі»

   

Режисер: Джеймс Менголд («Форд проти Феррарі»)

У ролях: Гаррісон Форд («Зоряні війни: Нова надія»), Фібі Воллер-Брідж («Флібег»), Мадс Міккельсен («Ганнібал»), Антоніо Бандерас («Маска Зорро»)

ДЕ ДИВИТИСЯSweet.TVMegogo

«Творець»

The Creator

Що це: Джошуа – колишній спецназівець, який втратив дружину, але не має часу горювати, тому що наближається війна людства проти штучного інтелекту. Та що, якщо носієм усього ШІ виявляється дитина?

Чому номінували: «Творець» – це новий фільм Ґарета Едвардса, який після несподіваного хіта «Монстри» зняв нову «Ґодзіллу», а тоді (майже) зняв приквел «Зоряних війн» «Бунтар Один». У головній ролі в «Творці» – Джон Девід Вашингтон, якого після «Чорного куклукскланівця» й «Тенета» якось незручно називати сином Дензела Вашингтона.  

2 номінації на «Оскар»: «Найкращий звук», «Найкращі візуальні ефекти»

Трейлер фільму «Творець»

   

Режисер: Ґарет Едвардс («Бунтар Один. Зоряні війни. Історія»)

У ролях: Джон Девід Вашинґтон («Тенет»), Джемма Чан («Вічні»), Кен Ватанабе («Початок»)

ДЕ ДИВИТИСЯSweet.TV