Фільми «Барбі» й «Оппенгеймер» виходять в український прокат 20 липня. Ми вже подивилися обидва фільми та розповідаємо, до чого треба бути готовим на сеансах (і чому між ними не треба обирати!).

Почнімо з «Барбі». Це що, дійсно фільм про ляльку?

Так, це фільм про серію ляльок «Барбі», у якому зірка «Загону самогубців» і «Вовка з Волл-стрит» Марго Роббі виконує роль «стереотипної ляльки». 

Понад те, для американського виробника іграшок Mattel це початок цілої серії фільмів за ліцензіями. У великому тексті журналу The New Yorker виробники анонсували, що розробляють щонайменше 45 фільмів про свої іграшки: до прикладу, режисер «Зоряних війн» і «Стартреку» Джей Джей Абрамс готує екранізацію серії Hot Wheels, а лауреат «Оскара» Даніел Калуя – історію про рожевого динозаврика Барні. Також Mattel хоче запустити у виробництво фільми за картковою грою Uno. 

Тизер фільму «Барбі»

Тобто це просто реклама?

«Барбі» – безумовно, є частиною маркетингової кампанії виробника ляльок: Mattel називають його «стратегічною інвестицією у бренд». Водночас це фільм, який чітко розуміє, що він є маркетинговим інструментом і не робить спроби ввести глядачів в оману. У цьому його можна порівняти із серією «LEGO Фільм»: ніхто не приховує, що кінцевою метою є продаж іграшок, але водночас «Барбі» має впізнаваність (а іноді й сильний емоційний зв'язок) із кількома поколіннями людей по всьому світу.

Трейлер фільму «Барбі»

Творці фільму розуміють, що ставлення до «Барбі» дуже суперечливе: хтось віддає належне тому, що оригінальну ляльку створили в 1959 році (і на той момент лінійка «Барбі» з жінками різних професій могла здаватися прогресивною); хтось же критикує ляльки за стереотипне та сексуалізоване змалювання жінок. У трейлері цей акцент ставлять буквально: «Якщо ви любите «Барбі» – цей фільм для вас. Якщо ви ненавидите «Барбі» – цей фільм для вас».

Зірки фільму «Барбі» перевіряють лінійку «Барбі»

Як і у випадку з «LEGO Фільмом», працює це передусім завдяки тому, що власники ліцензії довірили створення фільму людям, які знають, як розповідати історії. Сценарій «Барбі» написала творча пара Ґрети Ґервіґ і Ноа Баумбаха, які вже зробили разом визначальні для жанру мамбл-кор «Френсіс Ха» та «Пані Америка» та виховують разом двох дітей. За постановку «Барбі» відповідає сама Ґервіґ, для якої це третя режисерська робота після «Леді птахи» (зворушливої та напівавтобіографічної історії стосунків мами й доньки) та «Маленьких жінок» (екранізації засадничого феміністичного роману Луїзи Мей Олкотт), а за обидва перші фільми вона отримала номінацію на «Оскар» як сценаристка.

Під час промокампанії Ґрету Ґервіґ попросили назвати фільми, що вплинули на сценарій і візуальний стиль «Барбі». Вийшов список на 32 стрічки – від класики на зразок «Чарівника країни Оз», мюзиклів «Шербурзькі парасольки» та «Співаючи під дощем» до «Шоу Трумана». Також Ґервіґ визнає, що черпала натхнення з наукової фантастики на зразок «Близькі контакти третього ступеня» Стівена Спілберга, а у вступній сцені фільму робить омаж «2001: Космічній одіссеї» Стенлі Кубрика. Повний список можна переглянути за посиланням.

Довірити сценарій екранізації «Барбі» головній power couple незалежного кіно США Ґервіґ і Баумбаху – це вже був сміливий крок Mattel. Щобільше, у процесі сценаристи зробили головним антагоністом фільму директора Mattel (тут його грає зірка комедій Вілл Феррелл, який виконував роль Президента Бізнесу в «LEGO Фільмі»), а виробнику в стрічці дістається й за стереотипне зображення жінок, і за раду директорів, що складається винятково з чоловіків, і за бажання рекламувати іграшки через фільм. 

Покадрове порівняння вступних сцен «Барбі» та «2001»

Допомагає «Барбі» й те, що творці вгадали з кастингом. Марго Роббі та Раян Ґослінґ народилися для того, щоб зіграти ролі Барбі та Кена, пише редакторка Variety. Роббі не може стримати розчарування, коли в тесті від Buzzfeed вона виявляється більш схожою на Кена, а не на Барбі, а зірка «Ла-Ла Ленду» Ґослінґ настільки вписався в роль Кена, що не виходить із неї навіть під час промотуру, як-от у рубриці про десять улюблених речей від GQ.

Марго Роббі та Раян Ґослінґ на шоу BBC Radio One

Окрім головних героїв, у фільмі є відразу кілька Барбі та Кенів: наприклад, серед інших Барбі зірка SNL Кейт Маккінон, Ісса Рей («Біла ворона») та співачка Дуа Ліпа, а Кенів грають Сіму Лію («Шан-Чі та Легенда десяти кілець»), Джон Сіна («Миротворець») і Кінгслі Бен-Адір, який уже знімався в ролях Барака Обами, Малкольма Ікса й Боба Марлі. Також кастинг-директорам точно сподобався серіал «Сексуальна освіта» на Netflix: із нього залучили відразу трьох акторів, Емму Маккі, Нкуті Ґатву та Коннора Свінделлса. 

Дуа Ліпа зіграла в фільмі Барбі-русалоньку, а також написала трек для офіційного саундтреку. До альбому також долучилися Біллі Айліш, Нікі Мінаж і Charli XCX, а як продюсер за нього відповідає Марк Ронсон, який зробив Uptown Funk і встиг попрацювати з Емі Вайнхаус. 

Що почитати до чи після сеансу «Барбі»?


Гаразд, а що з «Оппенгеймером»?

Це «найважливіша історія» про «найважливішу людину в історії людства», якщо вірити Крістоферу Нолану. Роберта Оппенгеймера знають як «батька атомної бомби», який розробив першу ядерну зброю в процесі роботи над «Манхеттенським проєктом» під час Другої світової війни й цим назавжди змінив світ. Режисер «Темного лицаря», «Дюнкерка» й «Тенета» Нолан присвячує Оппенгеймеру свій 12-й фільм, і рецензент LA Times називає «Оппенгеймера» «певно, найкращим фільмом Нолана», а сценарист «Таксиста» Пол Шрейдер – «найкращим фільмом 21 століття».

Трейлер фільму «Оппенгеймер»

Нетипово для Нолана, «Оппенгеймер» є біографічним фільмом: тригодинна стрічка простежує шлях Джуліуса Роберта Оппенгеймера від студентських років у Кембриджі та початку викладацької роботи до залучення в «Мангеттенський проєкт» і першого випробування атомної бомби, а тоді й бомбардування Хіросіми й Нагасакі та допитів у часи маккартизму. Традиційно для Нолана, історію розповідають нелінійно, змішуючи кілька часових відтинків. 

Це фільм про ядерну зброю? Але ж нам і так вистачає ядерного накруту.

Крістофера Нолана навряд чи можна звинуватити в гонитві за хайпом: один із найкращих режисерів сучасності зумів навіть екранізацію коміксів про Бетмена перетворити на трилер у стилі Майкла Манна та посмертний «Оскар» Хіту Леджеру. Водночас Нолан точно вміє відчувати дух часу: у попередньому фільмі «Тенет» він зробив головним антагоністом російського олігарха, а в «Оппенгеймері» вгадав із початком нової епохи занепокоєння ядерною зброєю. В інтерв'ю The Telegraph режисер розповідав, що написав перший драфт «Оппенгеймера» у 2021 році, і тоді його син ставив під сумнів, чи цікаво комусь побачити фільм про створення ядерної зброї. «Звісно, тепер мій син так уже не каже», – доповнює Нолан. 

Крістофер Нолан про сцену з випробуванням атомної бомби

Британсько-американський режисер переконує, що в «Оппенгеймері» немає жодного кадру, у якому б використали комп'ютерну графіку: усі екшн-сцени, включно з випробуванням атомної бомби, знімали без використання «зелених екранів». (Так, у «Темному лицарі» Нолан дійсно перевертав вантажівку на вулицях Чикаго, а в «Тенеті» підривав справжній літак «Боїнг».) Він уточнює, що свідомо не використовував комп'ютерну графіку, щоб передати «весь страх і трагедію» ядерної зброї. Водночас в інтерв'ю The Hollywood Reporter Нолан жартома каже: «Мені лестить, що люди подумали, ніби я можу зробити щось настільки потужне, але це також і страшно». Додає ефекту присутності те, що весь «Оппенгеймер» Нолан знімав на камери IMAX.

Відео Wired з істориком Алексом Веллерстейном про знімання сцен з атомною бомбою в «Оппенгеймері». 

А хто знімається у фільмі? 

Головну роль Роберта Оппенгеймера виконав ірландський актор Кілліан Мерфі. Зірка «Гострих картузів» не вперше працює з Крістофером Ноланом (ви точно пам'ятаєте його в «Початку» та «Бетменах»), але це перша головна роль Мерфі у фільмі Нолана. Ви також могли його бачити у «28 днях по тому», «Пеклі» та другому «Тихому місці». 

Компанію Мерфі складає ціла трупа акторів першої категорії: Роберт Дауні-молодший уперше після «Месників» і «Дулітла» повертається до драматичної ролі (і нагадує, що він не тільки «Залізна людина», а й дворазовий номінант на «Оскар»), Емілі Блант і Флоренс П'ю грають головних жінок у житті Оппенгеймера, а Метт Деймон – генерала, який керує «Мангеттенським проєктом». У важливих ролях також з'являються Рамі Малек («Богемна рапсодія»), Кеннет Брана («Вбивство у «Східному експресі») і Джейсон Кларк («Повстання планети мавп»). (Не будемо спойлерити, але ще одного великого актора Нолан зберіг на третій акт.)

Кілліан Мерфі, Роберт Дауні-молодший, Метт Деймон, Емілі Блант і Крістофер Нолан у дискусії від Fandango

Що почитати до чи після сеансу «Оппенгеймера»?

Основою для сценарію стала книжка «Американський Прометей: Тріумф і трагедія Роберта Оппенгеймера» авторства Кай Берда та Мартіна Шервіна, яку можна знайти в книгарнях в українському перекладі. Також можна прочитати:


«Барбі» та «Оппенгеймер» – одні з найгучніших прем'єр літа. Чому вони виходять в один день?

Коротка (і нудна) версія: Тому що фільми розраховані на різні аудиторії.

Довга (і трохи конспірологічна) версія: Попередній фільм Крістофера Нолана «Тенет» вийшов улітку 2020 року. Після перших пів року пандемії Covid-19 великі американські студії розраховували на хіт, який зможе почати повертати глядачів у кінотеатри, а сам Нолан хотів, щоби цим блокбастером став «Тенет». Вийшло не дуже: стрічка з Джоном Девідом Вашингтоном і Робертом Паттінсоном зібрала лише 365 мільйонів доларів у глобальному прокаті, що не дало змоги їй окупити бюджет і витрати на маркетинг.

Трейлер фільму «Тенет»

Провал «Тенета» змусив студію Warner Bros. змінити стратегію релізу під час пандемії: компанія оголосила, що всі головні фільми в її лінійці на 2021 рік вийдуть одночасно в кінотеатрах і на стримінговому сервісі HBO Max. (Детальніше про це рішення та вплив пандемії на кінотеатри ми розпитували українських дистриб'юторів і кінотеатри.) Крістофер Нолан публічно розкритикував це рішення, назвавши HBO Max «найгіршим стримінговим сервісом» і згодом підписавши контракт із конкурентом WB, Universal. 

Коли Universal запланували прем'єру 12-го фільму Нолана «Оппенгеймера» на його улюблений слот у середині липня, Warner Bros. завдали удару у відповідь, призначивши прем'єру «Барбі» на той же день, 20 липня. «Я працюю в цьому бізнесі вже понад 30 років і ніколи не бачив нічого подібного», – коментує IGN рішення студій визначити таку саму дату для двох фільмів аналітик Пол Дергарабедіан, уточнюючи, що орієнтованість на різні аудиторії навряд чи завадить показникам обох стрічок у прокаті.

Утім, подібні прецеденти все-таки були: наприклад, прем'єра «Темного лицаря» Нолана у 2008 році відбулася в один день із мюзиклом «Мамма Міа!», а в 1982 році паралельно відбулися прем'єри «Того, хто біжить по лезу» Рідлі Скотта «Щось» із Куртом Расселом.

Гаразд, то який фільм обрати на ці вихідні?

«Барбі» – один із найкращих фільмів року, що прикидається рекламою дешевих пластикових ляльок і віральною маркетинговою компанією в рожевих тонах, а насправді є метависловлюванням про патріархальний лад, пізній капіталізм і саме цей момент у культурі.

«Оппенгеймер» – один із найкращих фільмів року, який влучає в zeitgeist, розповідаючи історію про батька «атомної бомби» в час, коли через ядерний шантаж терористичного режиму РФ людство знову змушене згадати про екзистенційну загрозу ядерної зброї. 

Порада від редакції The Village Україна: подивіться обидва фільми. Щодо послідовності сеансів у мережі вже також кипить дискусія, але ми радимо спочатку переглянути «Оппенгеймера», а наступного дня піти на «Барбі». А ще не забудьте про одну з головних українських прем'єр року, яка для контрпрограмування також вийшла в прокат 20 липня – документальний фільм «Залізні метелики» про терористичний акт Росії зі збиттям «Боїнга» над територією України у 2014 році.