Трейлер до стрічки «Будинок «Слово». Нескінчений роман» про письменників Розстріляного відродження презентували 20 березня в Українському кризовому медіа-центрі. Він вийде в кінопрокат 9 травня.

Режисером фільму став Тарас Томенко, а трейлер до стрічки створив засновник проєкту МУР Олександр Хоменко. Фільм розповідає про українських письменників, які працювали в харківському будинку «Слово». Його створювали більше десяти років.

«Слово» не лише про минуле, а й про майбутнє. Під час Революцій гідності ми зранку працювали над сценарієм, а потім йшли на Майдан боротися за наші права. Ми робили цей фільм під час війни й поміж волонтерських поїздок. Ми писали його й синів, розуміючи, що це фільм і для наших дітей. Ця історія, з якою ми жили стільки років, тепер стає й вашою історією, історією наших глядачів», – каже співавторка сценарію Любов Якимчук.

Головні ролі у фільмі виконали Дмитро Олійник (Володимир Акімов), В’ячеслав Довженко (Микола Хвильовий), Ніна Набока (тьотя Варя), Марина Кошкіна (Галя), а також Станіслав Сукненко (Лесь Курбас), Юрій Одинокий (Мерер), Валерія Ходос (Рая Троянкер), Андрій Май (Володимир Сосюра), Юлія Чепурко (Марія Сосюра), Костянтин Темляк (Павло Тичина), Геннадій Попенко (Михайль Семенко).

На честь виходу фільму в кінопрокат творча група фільму оголошує конкурс, переможці якого отримають квитки на церемонію з нагоди офіційної премʼєри фільму. Для участі в конкурсі необхідно бути підписаним на сторінку в Instagram.

Художню драму «Будинок «Слово». Нескінчений роман» зняли у 2021 році.  Виробництво фільму здійснила компанія Fresh Production Group за підтримки Державного агентства України з питань кіно й Міжнародного благодійного фонду «Солідарність». Кінотеатральним дистрибʼютором фільму стала компанія B&H.

 

Премʼєрний показ документального фільму Тараса Томенко «Будинок «Слово», що присвячений поколінню Розстріляного відродження відбувся в листопаді 2017 року. Світова премʼєра стрічки відбулась у межах 33-го Варшавського кінофестивалю.

 

Альбом-мюзикл про письменників Розстріляного відродження «Ти [Романтика]» випустили 29 лютого музиканти з гурту МУР. Альбом складається з 18 різних треків. Усі вони пов’язані між собою сюжетом і плавно переходять з одного в інший. Спробували розібратися, що це за альбом, які є до нього претензії і що про це думають творці й діячі культури.