Кабмін схвалив програму забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя до 2030 року.

Програму створили для того, щоб подобалати наслідки русифікації,  популяризувати українську мову у світі та удосконалити рівень володіння і викладання української мови педагогічними працівниками.

Що передбачає програма?

До 2030 року всі держслужбовців і посадовців повинні володіти державною мовою відповідно до вимог українського правопису, також надавати нею публічні послуги та вести комунікацію.

Українська повинна бути мовою комунікацій, ведення документації та споживання інформації. Планують створили додаткові умови для вивчення державної мови працівниками бізнес-сфери, а також запровадити чіткі державні стандарти, зокрема української професійної термінології. 

Також українська мова повинна стати основною мовою спілкування у побуті. Для цього планують збільшити кількість україномовних культурних продуктів зі 55% до 85%. «Реалізація програми сприятиме тому, щоб до 2030 року 80% українців у родині та побуті розмовляли українською», – зазначають у Мінкульті.

Фінансування програми становить понад 7,7 мільярда гривень на сім років. Відповідна державна програма передбачена мовним закономзазначив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

 

З 1 січня підвищили квоти на використання української мови для телемовлення й радіомовлення. Мовлення державною має заповнювати не менш ніж 90% ефіру. Зокрема мінімальна частка української мови програм збільшується з 75% до 90% для загальнонаціональних і регіональних ЗМІ й з 60% до 80% для місцевих.