Український фільм «20 днів у Маріуполі» ввійшов у лонгліст британської премії BAFTA Film Awards у двох категоріях: як найкращий документальний фільм і стрічка іноземною мовою.

У стрічці показаний початок повномасштабного вторгнення РФ, бомбардування пологового будинку в Маріуполі, а також порятунок автора стрічки і його колег з Associated Press з оточеного росіянами міста.

Разом із Мстиславом Черновим над фільмом «20 днів у Маріуполі» працювали фотограф Євген Малолєтка й продюсерка Василіса Степаненко. Вони стали останніми журналістами, які висвітлювали початок знищення Росією Маріуполя, за це всі троє отримали Пулітцерівську премію.

Крім довгого списку BAFTA, «20 днів у Маріуполі» ввійшов у шортліст премії «Оскар» як найкращий документальний і міжнародний фільм. Переможців оголосять 23 січня.

За номінацію у категорії «Найкращий фільм» позмагаються, зокрема, «Барбі» й «Оппенгеймер», «Вбивці квіткової повні» Мартіна Скорсезе, найкращий фільм року за версії Європейської кіноакадемії «Анатомія падіння», «Маестро» про диригента Леонарда Бернштейна з Бредлі Купером у головній ролі, а також «Бідолахи» Йорґоса Лантімоса.

Фінальний список номінантів на BAFTA оголосять 18 січня, а церемонія нагородження пройде у Лондоні рівно через місяць, 18 лютого.

   

Стрічка «20 днів у Маріуполі» стала найкасовішим документальним фільмом в Україні. Редакція The Village Україна запитувала Мстислава Чернова про найстрашніший момент у Маріуполі, рішення показувати найбільш жорстокі кадри й перший фідбек.

   

У 2023 році фільм «На Західному фронті без змін» Едварда Берґера отримав половину, сім із 14 нагород BAFTA, на які був номінований. Зокрема, стрічка взяла статуетку за «Найкращий фільм», «Найкращий фільм іноземною мовою» і «Найкращого режисера».

обкладинка й фото: Євген Малолєтка