Британський актор і письменник Стівен Фрай проведе в Києві третій Саміт перших леді й джентльменів, який пройде 6 вересня.

Темою саміту у 2023 році стало ментальне здоровʼя. На події обговорюватимуть те, як на психічне здоровʼя вплинуло повномасштабне вторгнення РФ в Україну, пандемія COVID-19 і зміна клімату. Крім того, на саміті пройде спільна конференція міністрів охорони здоровʼя різних країн.

«За результатами опитувань, понад 90% українців під час російського вторгнення мали прояви хоча б одного з симптомів тривожного розладу. Водночас третина українців схильна применшувати свої ментальні проблеми», – каже Олена Зеленська.

Стівен Фрай прибув до Києва вранці 4 вересня потягом «Укрзалізниці», повідомив він в Instagram.

   

Стівен Фрай – британский актор і письменник, який зіграв Оскара Вайльда в адаптації 1997 року, «V означає Вендетта», «Аліса в країні чудес», телесеріалі «Пісочний чоловік», а також у скетч-шоу «Трохи Фрая та Лорі» з Гʼю Лорі («Доктор Хаус»).

У 2022 році, уже після повномасштабного вторгнення РФ, Стівен Фрай разом з ініціативою ShelterBox збирав пожертви на теплий одяг і ремонт пошкоджених домівок, щоби допомогти українцям пережити зиму.

  

Саміт перших леді й джентльменів – це діалогова платформа, яку заснувала перша леді України Олена Зеленська. На заході щороку збираються подружжя глав держав, політики, науковці й представники громадських організацій, щоби знайти вирішення для гуманітарних проблем. Перший саміт відбувся в Києві в серпні 2021 року.