Виставку українських митців «Фрагментовані докази» відкрили в Нью-Йорку, у приміщенні Ukrainian Institute of America.

Це роботи з колекції резиденції Biruchiy – найбільшої резиденції сучасного мистецтва, яка з 2006 року працювала на однойменному півострові Азовського моря, а після окупації півострова росіянами в лютому 2022 року продовжила роботу в Європі.

На дебютній виставці у США представлені роботи 17 українських художників, серед яких Жанна Кадирова, Влада Ралко і Володимир Будніков.

Володимир Будніков. Серія «Азовське море. Україна». Фото надане організаторами виставки

Також в експощиції є твори Олександра Глядєлова і Сергія Святченко, Вєри Бланш, Анастасії Буднікової, Катерини Бучацької, Максима Дондюка, Лесі Хоменко, Тетяни Маліновської, Івана Сауткіна та інших.

Виставка багатожанрова: там демонструють картини, скульптури, гравюри, а також відео- та фотодокументацію. Це роботи, які були створені з 2006 по 2023 роки і фіксують як мирний час, так і воєнний досвід митців.

Сергій Святченко. Цифровий колаж «Відсутність, Ірпінь»

Твори, представлені на виставці, зберігалися на складі резиденції в Бучі та «дивом уціліли» під час окупації Київщини, розповідають організатори. Деякі інші роботи з архіву Biruchiy були знищені або викрадені. Також був зруйнований будинок кураторки проєкту Олени Сперанської та засновника Biruchiy Геннадія Козуба. Ці події показані в документальному фільмі учасника виставки Івана Сауткіна.

Дізнатися про виставку детальніше можна за цим посиланням.

   

За 18 років існування резиденція Biruchiy встигла перерости з невеликої тусовки художників на острові у великий міжнародний проєкт, що просуває українське мистецтво серед українців і за кордоном, об’єднавши понад 300 авторів та 14 мистецьких груп із 19 країн світу. У різні часи до спільноти долучалися й молоді художники, і визнані спільнотою митці, як-от Олександр Ройтбурд, Жанна Кадирова, Валерія Трубіна й інші. Детальніше про створення симпозіуму Biruchiy нам розповідав засновник Геннадій Козуб.