В Ужгороді 17 серпня пройде міжнародний кінофестиваль «Кіно сусідів», де представлять стрічки зі Словаччини, Угорщини, Чехії, Австрії, Польщі й Румунії.

Покази фільмів проходитимуть з 17 по 20 серпня на двох локаціях: у театрі ляльок «Бавка» й просто неба в Ужгородському замку. Вхід на всі сеанси вільний. Пізніше окремі стрічки покажуть у Мукачеві, Хусті й Тячеві.

Фестиваль відкриє драма «Марійка-Невірниця», яку в 1933 році на Закарпатті зняв чеський режисер Владислав Ванчура. Фільм покажуть мовою оригіналу з українськими субтитрами.

«Усі персонажі стрічки – це непрофесійні актори родом із Закарпаття, які не грали когось, а фактично проживали своє життя в кадрі. Показ фільму присвячений його 90-й річниці», – кажуть організатори фестивалю.

Польщу на фестивалі представить режисер Даміан Коцур, який у 2023 році взяв участь у Каннському кінофестивалі з фільмом «Як це було». На фестивалі «Кіно сусідів», утім, покажуть іншу його роботу – «Хліб і сіль» – яку відзначили спеціальним призом на Венеційському кінофестивалі.

Румунія презентує на фестивалі кримінальний трилер «Люди честі» Пола Неґеску. «Це динамічне кіно про контрабандистське життя маленького селища на кордоні з Україною», – кажуть організатори фестивалю.

Чехію представить документалка про письменника Мілана Кундеру, який помер 11 липня 2023 року.

Також на фестивалі представлять два угорські анімаційні фільми: «Чотири душі
Койота» Арона Ґаудера, «Пластикове небо» Тібора Баноцкі й Шаролти Сабо, прем’єра якого відбулася на Берлінале-2023.

Фестиваль «Кіно сусідів» організовує команад KyivMusicFilm і Київський міжнародний фестиваль короткометражних фільмів за сприяння Закарпатської ОДА. Подію профінансують уряди Чехії, Угорщини, Польщі й Словаччини в межах Вишеградського гранту від однойменного фонду.