Помер чесько-французький письменник Мілан Кундера, повідомляють чеські ЗМІ й Reuters.

Йому було 94 роки. Кундера народився в Чехословаччині в 1929 році, у 1975 році переїхав до Франції.

У студентські роки, які припали на кінець 1940-х, Кундера був переконаним комуністом. Та за 20 років правління комуністичний режим досяг етапу розпаду. Письменник належав до частини інтелігенції, яка виступала за реформи. Урешті в Чехословаччині почалася Празька весна – період лібералізації влади, свободи слова. Він закінчився 1968 року, коли країну окупували війська СРСР і членів Варшавського договору. Чехословаччину накрив неосталінізм.

На ранніх етапах творчості Кундера також був поетом. Свій перший роман «Жарт» опублікував у 1967 році. Там він різко зображував комуністичний чехословацький режим.

У 1970-му Кундеру звільнили з роботи, його книжки вилучали з крамниць, але він продовжував писати й видаватись уже за кордоном. Першою книгою, написаною у Франції, стала «Книга сміху і забуття».

У 1982 році Кундера написав роман «Нестерпна легкість буття». Його екранізував у 1988 році Філіп Кауфман. Це роман, натхненний ніцшеанською темою відмови від обтяження, пише Le Figaro, екранізація якого принесла Кундері «великий успіх».

Романи письменника перекладені 40 мовами світу.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі