Одеський міжнародний кінофестиваль оголосив програму, до якої увійшли десять повнометражних фільмів.

За нагороди змагатимуться ігрові та документальні стрічки. Ось список:

  • «Валерія виходить заміж», режисер Мікаль Вінік;

ПРо що: Валерія, молода дівчина, приїжджає з України до Ізраїлю, щоб зустрітися зі своїм майбутнім чоловіком, бо вони мають одружитися за домовленістю в інтернеті. Там уже живе її сестра, яка так само вийшла заміж. Але Валерія сумнівається у тому, що сестра задоволена свої життям. 

  • «Мій карпатський дідусь», режисер Заза Буадзе;

Про що: Молодий італієць Мікеле, який має українські коріння, вирушає до далекого селища в Карпатах, щоб розпорошити прах своєї матері. Тут живе його дід Михайло, колишній клоун на ім'я «Буба». Співіснування Михайла і Мікеле супроводжується серією карколомних подій, які перетворюють серйозні речі на трагікомедію і назавжди об'єднують колись роз'єднані долі дідуся та онука.

  • «Сашенька», режисер Олександр Жовна;

ПРо що: Вбивство, що потрясло радянське суспільство сімдесятих. Вночі хтось розстрілює з мисливської рушниці немолоде подружжя в постелі, лишаючи сиротою їх двадцятилітнього сина, прикутого до інвалідного візка. В ході слідства спливає таємнича історія життя, на перший погляд звичайної радянської родини. Проте, лише на перший погляд. Історія, яка постане далі стане по-справжньому приголомшливою.

  • «Ти мене любиш?», режисерка Тоня Ноябрьова;

Про що: За рік до розпаду Радянського Союзу. Сімнадцятирічна Кіра зустрічається з важливими змінами у своєму житті, саме в той час, коли Україна звільняється від радянського впливу. Разом вони шукають свою ідентичність і досліджують нові, властиві кожному підлітку речі – бунтарські, смішні, небезпечні. 

Документальні фільми:

  • «Звідки куди», режисер Мачек Хамела;

Про що: Це правдиве та близьке спостереження за евакуацією українців, які вирішують залишити свої домівки, щоб врятувати життя. Їм допомагає польський волонтер Мачек Хамела. 

  • «Деміург», режисерка Ольга Семак;

Про що: Трагікомедія про сільський аматорський театр на Волині. В пошуках подолання особистої кризи відомий столичний актор Петро повертається в рідне село, аби разом зі своїми односельцями створити театр, і в такий спосіб довести самому собі, на що він ще здатен.

  • «День Незалежності», режисе Володимир Тихий;

ПРо що: Про 24 серпня 2022 роĸу, ĸоли Уĸраїна святĸує 31-шу річницю відновлення незалежності. Фільм поєднує місця та людей, яĸі найĸраще передають дух воєнного часу в ĸраїні. 

  • «Крихка пам’ять», режисер Ігор Іванько;

Про що: Молодий кінооператор Ігор випадково знаходить пошкоджений фотоархів свого діда – відомого радянського та українського кінооператора Леоніда Бурлаки. Ігор має дізнатися, ким був й про що мріяв його дід, допоки хвороба Альцгеймера не відбере у Леоніда можливість впізнавати онука.

  • «Ми не згаснемо», режисерка Аліса Коваленко;

Про що: Донбас, 2019 рік. Вдалині досі відлунює гуркіт попереднього російського вторгнення, а в повітрі вже відчувається наближення нового. НП’ятеро підлітків вперше серйозно задумуються про власне майбутнє. Їхні енергія, ентузіазм і надія дають їм змогу попри всі обставини прожити останні золоті миті дитинства на повну силу. Несподівано їм трапляється нагода вирушити в довгу подорож до самісінького Непалу. 

  • «Правило двох стін», режисер Девід Гутник;

Про що: Це інтимний погляд на війну в Україні очима українських митців, які залишаються у своїй країні, щоб творити мистецтво як зухвалий акт перед обличчям агресії. Фільм представляє вторгнення в Україну як війну пам’яті, ідентичності та правди. 


Обиратимуть переможців в номінаціях: «Найкращий український повнометражний ігровий фільм» та «Найкращий український повнометражний документальний фільм».

Одеський міжнародний кінофестиваль відбудеться на декількох локаціях. Зокрема, покази конкурсних та позаконкурсних програм фестивалю та індустріальні заходи відбудуться у Чернівцях. Покази ретроспективних та спеціальних програм відбудуться в Одесі в кінотеатрі Multiplex.

14-й Одеський міжнародний кінофестиваль відбудеться 19-26 серпня 2023 року.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У 2022 році Національний конкурс 13-го Одеського міжнародного кінофестивалю відбуіся на Варшавському міжнародному кінофестивалі. Ось переможці

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі