Компанія Digital Transitions розпочинає в Україні пілотний проєкт з оцифрування, повідомили в Мінкульті.

Першим майданчиком для реалізації програми цифрового збереження обрали Національний заповідник «Києво-Печерська лавра». 

«Digital Transitions передасть унікальну систему для оцифрування включно з високоточною системою цифрової камери», – відзначили в міністерстві. 

Планують налаштувати обладнання та провести двотижневе навчання для співробітників заповідника та його партнерів. Оцифрувати мають 15 000 об’єктів, у тому числі 2500 документів із фондів заповідника.

Першочергово оцифрують частину площинного живопису, ікони лаврської іконописної майстерні, різьблені дерев’яні кліше, гравюри та велику кількість унікальних рукописних план-креслень, які є в одному примірнику й датуються 17–19 століттями.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У березні 2023-го з УПЦ МП остаточно розірвали договір про безоплатне користування будівлями на території Києво-Печерської лаври.


21 квітня 2023 року Кабмін ухвалив постанову щодо впорядкування оренди приміщень і майна Києво-Печерської лаври. Також Господарський суд міста Києва постановив забезпечити безперешкодну роботу державної комісії в заповіднику.

Загалом комісія перевірила й повернула в користування держави 79 об’єктів, «усі в різних станах», зауважив міністр культури Олександр Ткаченко. Він каже, що УПЦ МП допустили самовільну перебудову, добудову й перепланування пам’яток культурної спадщини, а також зводили новобудови на території заповідника, і з цим «будуть розбиратись».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі