11-й Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал», який проходитиме з 22 до 25 червня, обрав тему й кураторів у 2023 році.

Тему назвали «Коли все має значення». Кураторкою фокус-теми обрали журналістку й документалістку Наталю Гуменюк:

«Ми живемо в час загостреної реальності, коли чи не кожне слово, кожен вислів набувають свого первинного сенсу. Ніби все довкола проходить перевірку реальністю. Зокрема, і наші цінності й ідеали. 11-й «Книжковий Арсенал» – це простір усвідомлення, а також творення нового громадянського словника, для речей, які ми досі не вербалізували», – коментує Гуменюк вибір фокус-теми.

Кураторкою основної літературної програми стане перекладачка й письменниця Ірина Славінська.

Крім фокус-теми й подій літературної програми, на фестивалі також буде програма для дітей і підлітків, програма від Літературної лабораторії Мистецького арсеналу, яка розповідатиме про мандрівні бібліотеки, онлайнові й реальні архіви, книжкові й вінілові збірки, колекціонування, зіни. Спецпрограму представить і PEN Ukraine. Також традиційно будуть проєкти від ілюстраторів, дизайнерів і шрифтарів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


«Книжковий Арсенал» обирає фокус-тему з 2017 року. Тема пропонує відвідувачам шукати відповіді на актуальні питання сьогодення, зазначають автори фестивалю. У 2022 року обрали тему «Велике переселення», але тоді «Книжковий Арсенал» скасували через повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

У 2021 році фестиваль провели в змішаному форматі: на офлайн-подію запросили обмежену кількість людей, а також влаштували онлайн-трансляцію на Megogo.


У 2023 році операторами продажу книжок замість окремих видавництв будуть локальні київські книгарні: «Сенс» представить секцію «Нонфікшн», «Книжковий Лев» – художню літературу, а «Закапелок» – дитячу літературу, а також комікси й графічні романи. Окремо презентують секцію «Воєнна література».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі