Усі 25 серій документального серіалу «Мистецтво в країні війни» випустили онлайн на YouTube-каналі проєкту й «Київстар ТБ».

Це проєкт DocNoteFilms і Babylon’13 про українських митців, які залишилися в країні під час повномасштабного вторгнення й продовжують творити.

Перший епізод присвятили художниці, дизайнерці й парфумерці Алевтині Кахідзе. Початок повномасштабного вторгнення РФ вона застала в себе вдома на Київщині і щодня спостерігала за просуванням російських загарбників, а згодом – за звільненням територій, через мистецтво реагуючи на події.

Алевтина Кахідзе в серіалі «Мистецтво в країні війни»

Останній, 25-й епізод серіалу, присвячений харківському стрит-артхудожнику Гамлету Зіньківському, який з 24 лютого активно допомагав, а потім доєднався до батальйону «Хартія».

«Мистецтво в країні війни» також розповідало про життя і творчість письменника Любка Дереша, композитора Олександра Щетинського, художниці Олесі Джураєвої, абстракціоніста Тіберія Сільваші й інших українських митців.

За словами режисера й співзасновника DocNoteFilms Костянтина Кляцкіна, ідея проєкту з’явилася у квітні, «коли всі представники культурного сектору не розуміли свого місця в країні, що воює». Знімати почали митців із різних сфер і зрозуміли, що питання про місце митця зараз хвилює всіх, і кожен по-своєму його вирішив: «Тепер українське мистецтво не просто рефлексує війну, але й формує наративи, що направлятимуть нашу культуру в наступні роки».

Харківський стрит-артхудожник Гамлет Зіньківський

Співзасновниками проєкту стали режисер Костянтин Кляцкін («Крим, як це було», «Крихка свобода», «Поліські тенета») й оператор Павло Липа. Фільмування проходили по всій Україні: у Карпатах, Києві й області, Полтаві, Харкові, Чернівцях і Львові.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Студія DocNoteFilms почала знімати документальні фільми у 2013 році у межах проєкту Babylon’13. Серед робіт – короткометражні документальні фільми про Майдан і війну на сході України, повнометражні документальні фільми «Крим, як це було», «Крихка свобода», «Поліські Тенета», короткометражна стрічка «Тюрма на Стрийській», документальний серіал «Крутий Заміс».

Незалежне об’єднання кінематографістів Babylon’13 утворилося на початку Революції гідності, після повномасштабного вторгнення митці продовжують знімати війну.


Як звучить Київ? Розпитали музиканта Heinali про міський альбом Kyiv Eternal, створений зі звуків нічного київського дощу, маршруток і «Сільпо».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі