OSINT-спільнота Molfar провела дослідження про те, як змінилися музичні вподобання українців протягом відкритої війни. 

Станом на 30 січня 2023 за вебтрафіком найпопулярнішими є Youtube Music і Spotify серед українських користувачів. 

Сукупна кількість українських користувачів на всіх п’яти платформах також збільшилася: понад 10 мільйонів у червні проти більше 11 мільйонів у грудні.

Серед того, що саме українці слухали, виділили 100 найкращих композицій на кожному музичному стримінговому сервісі за локацією «Україна» й поділили їх на пʼять категорій за виконавцями: росіяни (ru), білоруси (by), українські співаки й гурти, які на момент вторгнення жили та працювали в Росії (UA*), українці (UA) і всі інші.

Для порівняння, ось статистика за липень-серпень 2022 року:

Кількість російських виконавців за друге півріччя повномасштабної війни все ще найбільша на платформах Spotify (48% у липні 2022-го проти 18% у січні 2023-го) й Apple Music (27% у липні 2022-го проти 21% у січні), підсумовує спільнота Molfar. 

Російські композиції й далі залишаються в чартах на музичних платформах. Ось дані за січень з трьох найбільш популярних платформ:

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У світі, зокрема й в Україні, є багато якісної музики, яку варто слухати. Редакція The Village Україна розповідала про найочікуваніші альбоми 2023 року. Дивіться підбірку за посиланням

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі