Ніхто не обіцяє, що цей рік, як і минулий, буде легким, але, як мінімум, ми матимемо безліч нової музики, яка допоможе нам його пережити. Редакція The Village Україна розповідає про найочікуваніші альбоми 2023 року.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Maneskin: Rush!

Хто це: Італійський рок-гурт, який здобув першість на позаторішньому Євробаченні.

Чому чекаємо: Це перший альбом рокерів після перемоги на конкурсі. Уже вийшли два сингли з майбутньої платівки – If I Can Dream (який, між іншим, став одним з офіційних саундтреків фільму «Елвіс» 2022 року) і The Loneliest.

Реліз: 20 січня

Mac DeMarco: Five Easy Hot Dogs

Хто це: незалежний канадський виконавець, який сам пише та продюсує свою музику. Співак також створив власний лейбл Mac's Record Label. У позаминулому році музикант мав виступити в Києві, на артзаводі «Платформа».

Чому чекаємо: ДеМарко записав цей альбом у дорозі. «План полягав у тому, щоб почати рух на північ і не повертатися додому в Лос-Анджелес, поки я не закінчу роботу над записом», – пояснив виконавець у заяві для преси. Як результат, кожна пісня в альбомі має назву міста, у якому вона була записана. Амбітний інді-концепт від інді-рокера зі стажем.

Реліз: 20 січня

Sam Smith: Gloria

Хто це: Білявий солодкоголосий купідон, який підкорив серця слухачів ще у 2014 своїм дебютним релізом In the Lonely Hour. «Oh, won't you stay with me? 'Cause you're all I need», – співав тоді Сем, пам’ятаєте ж?

Чому чекаємо: Сміт працював над новим альбомом із продюсерами Джиммі Нейпсом, Stargate та Ilya в Лос-Анджелесі, Ямайці та Лондоні, а також залучив до запису Еда Ширана, Koffee та канадську виконавицю Джессі Реєз. Має бути цікаве звучання.

Реліз: 27 січня

John Frusciante: I and II

Хто це: Так, це той самий гітарист Red Hot Chili Peppers. Після повернення RCHP з двома альбомами в 2022 році повертається і з двома сольниками. 

Чому чекаємо: Подвійний електронний альбом від вісімнадцятого місця в списку «Найкращих 100 гітаристів усіх часів» за версією Rolling Stone? Давайте два!

Реліз: 3 лютого

Young Fathers: Heavy Heavy

Хто це: Альтернативне хіп-хоп тріо, яке знайоме українському слухачеві хоча б тим, що не на жарт «запалило» UPark у Києві у 2018 році.

Чому чекаємо: Четвертий альбом «психоделічного хіп-хоп бойз-бенду» через чотири роки тиші. Звучання першого синглу Geronimo нагадує, що Young Fathers важко з кимось переплутати.

Реліз: 3 лютого

Paramore: This Is Why

Хто це: Якщо ви прочитали назву гурту й у голові не заграв гітарний риф з інтро Decode, то ви або «зумер/-ка», або «бумер/-ка». Третього не дано.

Чому чекаємо: Бо це перший альбом тріо за шість років та є продовженням альбому After Laughter, який вийшов у 2017-му.

Реліз: 10 лютого

Caroline Polachek: Desire, I Want To Turn Into You

Хто це: Колишня солістка сінті-поп гурту Chairlift.

Чому чекаємо: Перший студійник співачки за чотири роки, вихід якого запланований на 14 лютого і цілком може стати його саундтреком.

Реліз: 14 лютого

Pink: Trustfall

Хто це: Та сама попрок-бунтарка, більшість альбомів якої мають статус платинових, а стиль її музики часто диктує тренди у світовій музичній сфері.

Чому чекаємо: Працюючи над своїм майбутнім дев’ятим студійним альбомом, співачка розповіла, що Trustfall, можливо, – найкращий альбом у її творчому доробку.

Реліз: 17 лютого

Gorillaz: Cracker Island

Хто це: Віртуальний бенд Деймона Албарна з анімаційними героями, які з року в рік стабільно підкорюють музичні чарти цілком реального світу.

Чому чекаємо: Альбом включатиме співпрацю зі Стіві Ніксом, Thundercat, Tame Impala та іншими постійними і непостійними учасниками трупи Албарна.

Реліз: 24 лютого

Miley Cyrus: Endless Summer Vacation

Хто це: Wrecking Ball, кліп на Дарницькому мосту, Ханна Монтана. Так, це все вона.

Чому чекаємо: Альбом має стати відображенням зростання співачки торік і своєрідним зізнанням у почуттях до Лос-Анджелеса, який надихнув її на цю роботу.

Реліз: 10 березня

Lana Del Rey: Did You Know That There’s a Tunnel Under Ocean Blvd

Хто це: Тут уже не до жартів про Born To Die – це одна з найкращих сонграйтерок сучасної Америки за версією Pitchfork.

Чому чекаємо: Через півтора року відпочинку Лана повернулася наприкінці 2022 із заголовним треком до свого майбутнього дев'ятого студійного альбому, у якому виразно прослуховується повернення до ери Born to Die та Ultraviolence, зокрема в плані ліричного наповнення. «Fuck me to death, love me until I love myself», – заводить співачка в приспіві однойменного синглу. Упізнаєте ту саму Лану?

Реліз: 24 березня

Metallica: 72 Seasons

Хто це: Ті самі «батьки» треш-металу.

Чому чекаємо: «72 сезони». Перші 18 років нашого життя, які формують наше справжнє чи фальшиве «я». Концепція про те, що наші батьки сказали нам, «хто ми є». ​​Можлива розбіжність із тим, якими ми є особистостями», – розповів Джеймс Гетфілд про майбутній альбом.

Реліз: 14 квітня

А ще цьогоріч чекаємо на нові альбоми цих виконавців (дати буде оголошено пізніше):

Jennifer Lopez: This Is Me… Now

Платівка стане продовженням третього студійного альбому Лопес This Is Me... Then (2002). Це її перший студійний альбом за дев'ять років, з моменту релізу A.K.A. у 2014.

A$AP Rocky: Don’t Be Dumb

Як читав Skepta на спільному з A$AP Rocky записі – Praise the Lord! Бо під час свого концерту на Amazon Music Live 8 грудня Роккі повідомив, що його майбутній альбом Don't Be Dumb вже готовий до виходу, заявивши наступне: «Альбом готовий. Don't Be Dumb. Let's go.».

Hozier: Unreal Unearth

31 грудня минулого року, немов під ялинку слухачам, Hozier у своєму Twitter анонсував вихід нового альбому в цьому році без конкретних дат, але пообіцяв, що платівка дійде до слухача попри все. «‘Unreal Unearth’ will start to find its way to your ears next year, come hell or high water», – написав співак.

Low Roar: house in the woods

Посмертна робота лідера гурту Раяна Каразії.

Depeche Mode: Memento Mori

Це буде перший студійний альбом Depeche Mode, який випустять після смерті співзасновника та клавішника Енді Флетчера.

Danny Brown: Quaranta

Шанувальники чекали від Денні нового альбому ще минулого року, проте він розповів, що альбом під назвою Quaranta, що з італійської означає «сорок», практично готовий за участю безлічі продюсерів, включно з The Alchemist.

Ці виконавці не вказали дат та навіть назв альбомів, проте анонсували реліз саме цього року:

  • Beyonce
  • Rihanna (чекаємо до Супербоулу!)
  • Pharrell Williams
  • Dua Lipa
  • Cardi B