«Білий» ринок української книги наразі становить 45% від показників до 24 лютого, розповів «Укрінформу» директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовський.

За його словами, це «дуже хороший показник», зважаючи на кількість платоспроможних українців, які виїхали за кордон.

Великою проблемою для українського книжкового ринку залишаються «піратські» видання російських книжок, додає Красовський.

«Сьогодні приблизно 15–20% ринку паперової книжки в інтернеті – це тіньовий ринок надрукованих тут [в Україні] книжок російських видавництв [...] Це також дозволяє українським «піратам» додруковувати тут велику кількість книжок, які вони крадуть у російських видавців», – зазначає директор «Фоліо».

Водночас через повномасштабне вторгнення зріс попит на україномовні видання, однак зменшився на дитячі книги. Це повʼязано з тим, що багато дітей виїхали за кордон після 24 лютого, вважає Олександр Красовський.

Попри це, Красовський вважає, що після завершення війни книжковий ринок зросте й перевершить довоєнні показники 2014 року.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


В Україні заборонили ввезення й поширення всієї видавничої продукції з Росії, а російську пропагандистську літературу почали вилучати з українських бібліотек.

У вересні 2022 року муніципальна київська книгарня «Сяйво книги» зібрала майже 25 тонн російських книг і відправили на перероблення.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі