До Дня Незалежності в Національному музеї історії України в Другій світовій війні відкриють виставку про трансформацію образу монумента «Батьківщина-мати» у свідомості українського суспільства під час повномасштабної війни.

Організатори виставки кажуть, що «Батьківщина-мати» тепер є символом спротиву й незламності: «Найбільш визначальною для художників і контентмейкерів стала орієнтація скульптури на Москву, а меч і щит у її руках перетворилися на дієву антирашистську зброю». Вони додають, що монумент уже давно не сприймається як радянська пам’ятка: наприклад, її підсвічували кольорами українського прапора.

На відкритті виставки 20 серпня можна буде наживо почути пісню «Меч» українського гурту Sera Sheer, яка стала саудтреком до проєкту.

Дизайн унікального візуального образу проєкту, набрамного муралу, створив київський художник, член команди MuralMarket Ярослав Єфремов. За дизайн також відповідав художник Антон Логов, а куратором й автором ідеї виставки став Юрій Савчук.


Експозиція триватиме до 18 вересня.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


«Батьківщина-мати» розташована в Києві, на території Національного музею історії України у Другій світовій війні, і є його частиною. Монумент відкрили в 1981 році.

Герб СРСР на «Батьківщині-матері» обіцяли замінити на тризуб, але не раніше 2023 року.

Український гурт Sera Sheer випустив аніме-кліп до пісні «Меч», у якому «Батьківщина-мати» руйнує Арку дружби народів і разом із супергероєм-козаком убиває монстра, який уособлює Путіна.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Мінкульт