Коли герб СРСР на «Батьківщині-матері» замінять на тризуб, розповів у коментарі «Суспільному» міністр культури Олександр Ткаченко.

За його словами, це станеться не раніше 2023 року.

Спочатку потрібно зробити технічне обстеження стану монумента, а потім віддати його на експертизу «кільком київським інститутам, які знаються на металевих конструкціях, які розуміють, що треба робити».

Після цього треба буде створити проєктну документацію щодо того, який вигляд матиме герб, а також провести відповідний конкурс. Далі можна буде починати роботи з демонтажу і встановлення, але паралельно треба вирішувати «питання, пов’язані із законодавчою сферою, тому що є певні протиріччя в законі боротьби з радянськими наслідками, який говорить про збереження пам’яток Другої світової війни, так само потрібно вирішити питання авторського надзору», – пояснює Олександр Ткаченко.

Дослідження стану монумента мають почати «найближчим часом».

Міністр культури також зазначив, що кожен із цих етапів буде потребувати коштів, тож процес заміни щита на герб буде недешевим. Він висловив сподівання, що українці зможуть допомогти: «Я думаю, що якщо стільки людей вклалися в голосування [ідеться про опитування в «Дії» – ред. ] , якась кількість може трошки допомогти для того, щоб зробити цей досить символічний і потрібний крок. «Батьківщина» ж дивиться очима на схід».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


«Батьківщина-мати» розташована в Києві, на території Національного музею історії України у Другій світовій війні, і є його частиною. Монумент відкрили в 1981 році.

Ще у 2018-му директор Українського інституту національної пам’яті (УІНП) Володимир В’ятрович заявив, що з монумента мають зрізати герб СРСР. Тоді ж порахували, що декомунізація пам’ятника, тобто зняття герба, може коштувати близько пів мільйона гривень. Водночас, якщо б його замінили «чимось надійним й естетичним», сума зросла б до 8 мільйонів.

Що може бути на «Батьківщині-матері» замість герба СРСР, в Інституті нацпам’яті припускали ще у 2021 році. Тоді одним із варіантів був чистий щит із лазерною проєкцією.

У липні 2022-му в «Дії» стартувало опитування про те, чим замінити радянський герб на «Батьківщині-матері». 85% опитаних проголосували за те, щоб радянський герб на щиті «Батьківщини-матері» замінили на тризуб. В опитуванні у застосунку «Дія» взяли участь більше 778 тисяч людей.

Водночас мистецтвознавиця й співробітниця музею історії Києва Катерина Липа заявила, що герб неможливо демонтувати. За її словами, відповідні розрахунки провели інженери, щойно Україна стала незалежною державою.  Натомість в Інституті сталевих конструкцій імені Шимановського кажуть, що шестиметровий радянський герб можна вирізати. Однак тоді в монументі буде діра, яку потрібно буде закрити сталевим аркушем такого ж кольору й рельєфу.

Крім того, родичі скульптора Василя Бородая не погоджувалися змінювати витвір, посилаючись на авторське право.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі