«Американська готика» по-українськи й біблійні експерименти в Театрі на Лівому березі; вистави, основані на реальних подіях у Маріуполі й Харкові, і п’єса без репетицій і зі сценарієм у запечатаному конверті в ProEnglish Theatre: редакція The Village Україна розповідає про вистави, які варто відвідати в березні.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

«Життя переселенське»


Утративши все, не втратити себе

Маріупольський театр «Концепція» продовжує виступати на сцені театру імені Лесі Українки. Показуватимуть реальні історії маріупольців, які пережили блокаду й вижили. Це вистава про відчуття людини, яка намагається вмістити в невелику валізу все минуле життя. Але пам’ять, емоції, спогади, краєвид із вікна – це те, що не можна забрати із собою. Ще одна рефлексія на тему непростого життя переселенців.

Коли: 9 березня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, вулиця Богдана Хмельницького, 5, метро «Театральна»

«Віддайте тіло»


«Американська готика» по-українськи

«Тіло» – це такий собі соціальний клас, і герой Вася – його типовий представник, який прагне «простого меркантильного щастя» й «танцює під дудку власних спокус», попри здоровий глузд. Яка вартість людського тіла, вирішили з’ясувати в театрі на Лівому березі. Виставу створили за п’єсою українського драматурга й письменника Анатолія Крима.

Коли: 18 й 19 березня

Де: Театр драми й комедії на Лівому березі, Броварський проспект, 25, метро «Лівобережна»

«Вертеп»


Біблійні експерименти

Уперше в театрі імені Франка покажуть виставу Харківського і Львівського театрів ляльок. Це експериментальна постановка, яка використовує мінімум слів, лише канонічні біблійні тексти й колядки, ідеться в анотації до вистави. Обіцяють «ритуальне дійство, що повертає глядачів до прадавнього сюжету про народження і смерть, надає силу й віру в неминучу перемогу добра і світла». Виставу позиціонують як сімейну й таку, що буде цікава підліткам і дорослим.

Коли: 11 березня

Де: Театр драми й комедії на Лівому березі, Броварський проспект, 25, метро «Лівобережна»

«Я продовжую свій шлях»


Монокомпозиція від харківської режисерки

У виставі немає «жодного вигаданого слова», кажуть її автори, бо події розгортаються за пів року після початку повномасштабного вторгнення в Харкові. Режисерка й авторка харківського театру «Контур» стає волонтеркою й відчуває, що трансформується як особистість, і вже бачить саму себе інакше. Виставу доповнили роботами харківської фотохудожниці Тетяни Юрченко.

Коли: 23 березня

Де: театр «Сузір’я», вулиця Ярославів Вал, 14-Б, метро «Золоті ворота»

«Хай живе Бушон!»


Республіка і шляхетні пройдисвіти

«Вільна й незалежна Бушонія» – ось мета шляхетних пройдисвітів із французької глушини. Чиновник і його підлеглі крадуть, але нібито не для власної вигоди, а щоби зробити життя в містечку кращим. Поки це не призводить до того, що «Європа опиняється на межі грандіозного шухера». Утім, колотнеча в комедії завершується гепі-ендом.

Коли: 22 березня

Де: театр «Актор», вулиця Велика Житомирська, 40, станція метро «Золоті ворота»

«Декоратор»


Жанр «жінки жартують»

«Зберегти шлюб можливо, якщо вдатися до невеликої афери», – анонсує Театр на Подолі, зауважуючи, що деяким ця вистава відома як «Право на ліво». За сюжетом, поки чоловік у відрядженні, його «досвідчена дружина» зробить ремонт у квартирі, розважиться і познайомиться із жінкою свого коханця.

Коли: 19 березня

Де: Театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20-А, метро «Контрактова площа»

«Завтра»


Одноактний балет на музику Шопена

Kyiv Modern Ballet виступить із виставою «Вгору по річці» й прем’єрою «Завтра» в МЦКМ, які поставив хореограф Раду Поклітару. Це буде розповідь про тих, хто живе тут і зараз, робить відкриття й помилки, любить і ненавидить і врешті вирішує, яким буде те саме «завтра», анонсують артисти.

Коли: 19 березня

Де: МЦКМ, Алея Героїв Небесної сотні, 1, метро «Хрещатик»

«Я – норм»


Дорослішання підлітків і країни під час війни

Ще ввечері 23 лютого підлітки, які живуть у Бучі, обговорювали свої проблеми, готувалися до пробного ЗНО й мріяли про майбутнє, а наступного дня вже змушені переживати війну. Хтось поїхав із країни, хтось залишився в підвалах, хтось почав опір зі зброєю в руках, а когось війна наздогнала вже вдруге.

Персонажі вистави, за сценарієм Ніни Захоженко, збірний образ підлітка з його нігілізмом і відсутністю пафосу, притаманного дорослим. Водночас це історія підліткового дорослішання країни. У постановці використовують пісні The Beatles, а за візуальну частину відповідає TvBoy – італійський вуличний художник, який приїхав на Київщину слідом за Бенксі.

Коли: 18 березня

Де: театр «Дивний замок» на Солом’янці, вулиця Єреванська, 11

«Білий кролик, червоний кролик»


П’єса, яка подорожує світом замість драматурга

Без репетицій і режисера, щоразу з різними акторами й зі сценарієм, що чекає на сцені в запечатаному конверті, – постановку іранського письменника Насіма Солейманпура грають в Україні щороку лише 13 березня. Драматургові відмовили у видачі паспорта в його рідному Ірані через релігійні переконання, тож він не зміг подорожувати, але написав п’єсу, яка могла б подорожувати світом замість нього. Її вже переклали на більш ніж 30 мов, а у 2023 році постановку зіграють у 23 країнах.

Коли: 13 березня

Де: ProEnglish Theatre, вулиця родини Бродських, 3, станція метро «Шулявська»

Квитки: за донейт, але потрібно зареєструватися

«Візит»


Гостина старої дами із зірковим складом

Театр імені Івана Франка зіграє п’єсу за мотивами «Гостини старої дами» швейцарського драматурга Фрідріха Дюрреманта. Прем’єра відбудеться в останніх числах березня, тому про неї поки що відомо небагато: «Клер Цаханасян приїздить до рідного містечка Ґюлена з великою кількістю валіз і труною...»

Водночас у театрі вже анонсують зірковий склад: головну героїню зіграє Наталія Сумська, а в ролі бургомістра виступатимуть Богдан Бенюк й Остап Ступка. Гратимуть також Олексій Богданович, Віктор Жданов і Роман Ясіновський.

Коли: 30 і 31 березня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка, площа Івана Франка, 3, метро «Майдан Незалежності»