The Village Україна розповідає про 25 серіалів, які зробили 2022-й трохи кращим роком. Упродовж року ми висвітлювали серіали за цим посиланням.

 Також ми розповідали про 22 найкращі фільми 2022 року.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

«Краще подзвоніть Солу» / Better Call Saul

Трейлер шостого сезону серіалу «Краще подзвоніть Солу»

Що це: Серіал, який пройшов шлях від спінофу «Пуститися берега» до конкуренції з першоджерелом – одним із найкращих серіалів в історії американського телебачення. Не дивно, що після фіналу історії Джиммі Макґілла, який став Солом Ґудменом, окремі видання ставили «Сола» вище за Breaking Bad.

Чому зрезонував у 2022-му: Окрім зразкового закінчення драматичної арки Джиммі Макґілла, «Краще подзвоніть Солу» врешті-решт виявився любовним листом американській системі правосуддя – настільки ж справедливій, як і безжальній.


Сезон: 6-й

Канал: AMC (Netflix)

Хто робить: Вінс Ґілліґан, Пітер Ґулд («Пуститися берега»)

У ролях: Боб Оденкірк, Джанкарло Еспозіто («Пуститися берега»), Рея Сіхорн

«Ведмідь» / The Bear

Трейлер першого сезону серіалу «Ведмідь»

Що це: Кармі працював у ресторанах високої кухні, але вирішив повернутися в Чикаго й працювати в сімейному закладі із сендвічами, який запустив його покійний брат.

Чому зрезонував у 2022-му: «Ведмідь» (спойлер: неймінг серіалу на честь назви закладу) – несподіваний хіт 2022 року, який захопив усіх зненацька максимально реалістичним змалюванням запари на тісній кухні й кульмінаційним епізодом, знятим без монтажних склейок. Якщо ж проблем у режимі нон-стоп вам цьогоріч вистачало й так, то просто скажемо, що «Ведмідь» і фільм «Меню» – найкращі підтвердження того, що в Голлівуді нарешті навчилися розповідати цікаві історії про ресторани.


Сезон: 1-й

Канал: FX

Хто робить: Крістофер Сторер («Рамі»)

У ролях: Джеремі Аллен Вайт («Безсоромні»), Айо Едебірі, Кріс Вітаскі, Джон Бернтал («Каратель»)

«Ми володіємо цим містом» / We Own This City

Трейлер серіалу «Ми володіємо цим містом»

Що це: Девід Саймон створив найдетальніше дослідження корупції в межах одного міста в «Прослуховуванні», а тепер повертається в Балтимор 2015 року, щоб показати корупцію на прикладі одного підрозділу поліції. У головній ролі корумпованого копа – Джон Бернтал із «Карателя».

Чому зрезонував у 2022-му: Тому що в Україні також досі не реформована поліція.


Сезон: 1-й

Канал: HBO (в Україні – Megogo)

Хто робить: Девід Саймон, Джоржд Пелеканос («Двійка»)

У ролях: Джон Бернтал («Каратель»)

«Пацієнт» / The Patient

Трейлер серіалу «Пацієнт»

Що це: Психотерапевт починає сесії з пацієнтом, той виявляється серійним убивцею й захоплює самого лікаря, приковуючи його до ланцюга в себе вдома. Це камерна драма зі Стівом Кареллом і Доналом Глісоном у головних ролях, за яку відповідають творці серіалу «Американці».

Чому зрезонував у 2022-му: Якщо ви теж сусідите з психопатом, який хоче вбивати.


Сезон: 1-й

Канал: FX

Хто робить: Джоел Філд, Джо Вайсберг («Американці»)

У ролях: Стів Карелл («Офіс»), Донал Глісон («Коханий із майбутнього»)

«Буде боляче» / This Is Going To Hurt

Трейлер серіалу «Буде боляче»

Що це: Автобіографічна історія акушера-гінеколога Адама Кея, який без прикрас описує будні прийому вагітних жінок і порятунку дітей.

Чому зрезонував у 2022-му: Усе-таки цьогоріч було багато болю. А ще книгу-першоджерело можна прочитати в українському перекладі.


Сезон: 1-й

Канал: BBC One

Хто робить: Адам Кей

У ролях: Бен Вішоу («Парфумер»)

«Пси з резервації» / Reservation Dogs

Трейлер другого сезону серіалу «Пси з резервації»

Що це: Чотири підлітки-корінні американці шукають пригоди на свою голову в сучасній Оклахомі. Автор фільмів «Тор: Раґнарок» і «Кролик Джоджо» Тайка Вайтіті продюсує серіал про підлітків разом із режисером Стерліном Харджо, який походить з племені семінолів.

Чому зрезонував у 2022-му: Цьогоріч у попкультурі було багато історій про втрату, але, мабуть, жоден інший серіал не говорив на цю тему, як другий сезон «Псів із резервації». Увесь сюжет супроводжує тінь п’ятого головного героя, який вирішив накласти на себе руки, й у фіналі цю лінію доводять до катарсису і для банди з Оклахоми, і для глядачів.


Сезон: 2-й

Канал: FX

Хто робить: Стерлін Харджо

У ролях: Д’Феро Вун-А-Тай, Лейн Фактор, Девері Джейкобс, Поліна Алексіс

«Білий лотос» / The White Lotus

Трейлер другого сезону серіалу «Білий лотос»

Що це: Майк Вайт написав «Школу року», але використав шанс усієї карʼєри, коли HBO попросили його написати недорогий серіал, який можна було б зняти під час пандемії. Вайт вирішив помістити головних героїв на дорогий курорт, використавши його як декорації для сатири на тему класу й привілеїв білошкірих людей. Після премії десяти «Еммі» «Білий лотос» – один із головних франчайзів HBO, який завдяки універсальній формулі може щороку розповідати нові історії й висміювати нові типажі сучасних американців.

Чому зрезонував у 2022-му: Якщо в першому сезоні Майк Вайт здебільшого препарував теми расизму й сексизму, то в другому, перенісши місце дії з Гаваїв на Сицилію, взявся за секс, стосунки й гроші. Вийшло ще краще, ніж у першому.


Сезон: 2-й

Канал: HBO (в Україні – Megogo)

Хто робить: Майк Вайт («Статус Бреда»)

У ролях: Дженніфер Кулідж («Американський пиріг»), Обрі Плаза («Парки та зони відпочинку»), Майкл Імперіолі («Клан Сопрано»), Ф. Мюррей Абрахам («Усередині Льюїна Девіса»)

«Ірма Веп» / Irma Vep

Трейлер серіалу «Ірма Веп»

Що це: У 1996 році Олів’є Ассаяс показав на Каннському кінофестивалі фільм «Ірма Веп» про акторку Меггі Чун (у ролі Меггі Чун), яка змушена зніматися в комерційному кіно про вампірів. 26 років по тому режисер адаптує стрічку як мінісеріал з іншою акторкою.

Чому зрезонував у 2022-му: Алісія Вікандер видає, певно, найкращий перформанс у кар’єрі; так, кращий за роботу в «Дівчині з Данії», за яку їй вручили «Оскар». Але водночас шведка не забуває, що вона ще й зірка нової «Лари Крофт: Розкрадачки гробниць», іронізуючи з усіх можливих сучасних франчайзів і сучасного європейського кіно.


Сезон: 1-й

Канал: HBO (в Україні – Megogo)

Хто робить: Олів’є Ассаяс («Особистий покупець»)

У ролях: Алісія Вікандер («Лара Крофт»)

«Усе на краще» / Better Things

Трейлер п’ятого сезону серіалу «Усе на краще»

Що це: Найкращий серіал 2020 року за версією видання IndieWire, переможець премії Пібоді й номінант на «Еммі». Памела Едлон розповідає частково автобіографічну історію про те, як це – самостійно виховувати трьох доньок у сучасному Лос-Анджелесі. П’ятий сезон став для серіалу останнім.

Чому зрезонував у 2022-му: Мало хто романтизує будні так, як Памела Едлон.


Сезон: 5-й

Канал: FX

Хто робить: Памела Едлон

У ролях: Памела Едлон («Луї»)

«Баррі» / Barry

Трейлер третього сезону серіалу «Баррі»

Що це: Чим актор схожий на вбивцю? Абсурдну, на перший погляд, ідею зірка Saturday Night Live Білл Хейдер перетворив на один із найкращих серіалів HBO. 

Чому зрезонував у 2022-му: Сцена із перегонами на мотоциклах з шостого епізоду дає фору будь-якому цьогорічному блокбастеру. Сцена з обговоренням сучасних стримінгів і скасування серіалів за лічені хвилини дає фору будь-якій комедії. До того ж завжди приємно дивитися, як страждає чеченська мафія.


Сезон: 3-й

Канал: HBO (в Україні – Megogo)

Хто робить: Білл Хейдер, Алек Берґ («Сайнфелд»)

У ролях: Білл Хейдер, Генрі Вінклер

«Атланта» / Atlanta

Трейлер четвертого сезону серіалу «Атланта»

Що це: Дональд Ґловер називав свій серіал «Твін Піксом» із реперами». Після затримки в кілька років через пандемію він повернувся одразу з двома заключними сезонами, щоб нагадати, як можна робити магічний реалізм у сучасній Атланті (і робити настільки локальну історію універсальною).

Чому зрезонував у 2022-му: Від останнього сезону популярного серіалу зазвичай вимагають такого собі кола пошани: закрити всі сюжетні лінії, заокруглити арки всіх персонажів, поставити жирну крапку, словом. Ґловера й команду ці всі дурниці ніколи не хвилювали: фінал «Атланти» вийшов таким самим, як і весь серіал, настільки впевненим у собі, щоб не боятися кинути виклик чи навіть відлякати аудиторію.


Сезон: 4-й

Канал: FX

Хто робить: Дональд Ґловер («Спільнота»), Стівен Ґловер

У ролях: Дональд Ґловер («Спільнота»), Лакіт Стенфілд («Пастка»), Браян Тайрі Генрі («Підпільна імперія»), Зазі Бітц («Дедпул 2»)

«Що ми робимо в тіні» / What We Do In The Shadows

Трейлер четвертого сезону серіалу «Що ми робимо в тіні»

Що це: Уже кілька років поспіль «Що ми робимо в тіні» можна назвати найсмішнішою комедією на телебаченні. Так, навіть смішнішою, ніж оригінальний фільм про новозеландських вампірів із Тайкою Вайтіті.

Чому зрезонував у 2022-му: Якщо зазвичай ситкоми заманюють нас зрозумілою формулою й мінімумом змін упродовж сезонів, то телеадаптація «Що ми робимо в тіні» заходить з іншого боку: наприклад, наприкінці третього сезону автори вбили одного з головних героїв, але перенесли його душу в тіло дитини, і увесь четвертий сезон він поступово дорослішав (так, це той випадок, коли, як то кажуть, це треба бачити).


Сезон: 4-й

Канал: FX

Хто робить: Джемейн Клемент («Що ми робимо в тіні»)

У ролях: Метт Беррі, Кейван Новак, Настасія Деметріу

«Розрив» / Severance

Трейлер серіалу «Розрив»

Що це: Недалеке майбутнє, корпорації навчаються маніпулювати мозком, відділяючи робочі спогади працівників від неробочих. Працює це так: коли люди приходять в офіс на роботу, у ліфті вони втрачають усі спогади про звичайне життя, зберігаючи лише робочу інформацію. За рідкісний для сучасних американських серіалів high concept відповідає Бен Стіллер – не лише один із найкращих комедійних акторів покоління, а й режисер «Таємного життя Волтера Мітті», «Грому в тропіках» й «Утечі з Данемори».

Чому зрезонував у 2022-му: Бо ми всі досі шукаємо той самий баланс між роботою й життям.


Сезон: 1-й

Канал: Apple TV+

Хто робить: Бен Стіллер («Таємне життя Волтера Мітті»), Ден Еріксон

У ролях: Патриція Аркетт («Втеча з Данемори»), Крістофер Вокен («Кримінальне чтиво»), Джон Туртурро («Великий Лебовські»), Адам Скотт («Парки й зони відпочинку»)

«Андор» / Andor

Трейлер серіалу «Андор»

Що це: Так, це серіал у всесвіті «Зоряних війн» про Кассіана Андора, який був одним із головних героїв спінофа «Бунтар Один. Зоряні війни: Історія», але водночас це один із найкращих серіалів року. Усе тому, що за проєкт відповідає Тоні Ґілрой, який до цього зробив зразкового «Майкла Клейтона» й писав фільми про Джейсона Борна.

Чому зрезонував у 2022-му: Дивно, але до 2022 року ніхто особливо не намагався ставитися до «Зоряних війн» як до серйозної історії, а не казки (за винятком хіба що «Бунтар Один» і восьмого епізоду Раяна Джонсона). Дивно, але досі ніхто не розповідав історію, звідки взагалі взялося повстання проти Імперії. Не менше за народження руху спротиву Ґілроя цікавить становлення Імперії як фашистської за своєю суттю системи. Так, і це все працює в одному всесвіті з джедаями й світловими мечами.


Сезон: 1-й

Сервіс: Disney+

Хто робить: Тоні Ґілрой («Майкл Клейтон»)

У ролях: Дієго Луна («Бунтар Один. Зоряні війни: Історія»), Стеллан Скарсгор («Чорнобиль»), Женевів О’Райлі («Бунтар Один. Зоряні війни: Історія»)

«Хитрощі» / Hacks

Трейлер другого сезону серіалу «Хитрощі»

Що це: Легенда стендап-комедії отримує резиденцію в Лас-Вегасі, не почивати на лаврах її змушує молода комікеса, яка починає писати для неї жарти.

Чому зрезонував у 2022-му: Якщо в першому сезоні Дебра Венс поверталася в стендап, то в другому готує повноцінний тур і спешл, а «Хитрощі» перетворюється на роуд-муві. У процесі ми бачимо, як її досвід стає основою для матеріалу спешелу.


Сезон: 2-й

Сервіс: HBO Max (в Україні – Megogo)

Хто робить: Люсія Аньєлло, Пол Даунс, Джен Статскі

У ролях: Джин Смарт («Фарго»), Ханна Айнбайндер

«У Фляйшмана проблеми» / Fleishman Is In Trouble

Трейлер серіалу «У Фляйшмана проблеми»

Що це: Тобі 40 років, він лікар і нещодавно розлучився. Проблеми в нього виникають і з партнерками в Tinder, і тоді, коли його колишня дружина раптово зникає, залишаючи його наодинці з дітьми. За адаптацію однойменної книги відповідає її авторка Теффі Бродессер-Екнер, у головній ролі – зірка «Соціальної мережі» Джессі Айзенберг.

Чому зрезонував у 2022-му: Для когось – через кризу середнього віку. Ще для когось – через кожну сцену, у якій Айзенберг скаржиться на Facebook.


Сезон: 1-й

Хто робить: Теффі Бродессер-Екнер

У ролях: Джессі Айзенберг («Соціальна мережа»), Клер Дейнс («Батьківщина»), Ліззі Каплан («Майстри сексу»), Джош Реднор («Як я зустрів вашу маму»)

«Заради сестри» / Bad Sisters

Трейлер серіалу «Заради сестри»

Що це: Сестри Гарві рано втрачають батьків, тому клянуться довіку захищати одна одну. Та чи підтримають вони сестру, коли та одружиться з нелюдом? І чи наважаться вони його вбити?

Чому зрезонував у 2022-му: Комедія на той випадок, коли хочеться вбивати.


Сезон: 1-й

Сервіс: Apple TV+

Хто робить: Х’ю Со

«Поліція Токіо» / Tokyo Vice

Тизер серіалу «Поліція Токіо»

Що це: Перший за шість років проєкт автора «Протистояння» й «Останнього з могікан» Майкла Манна – екранізація книжки американського журналіста, який висвітлював корупцію в поліції сучасного Токіо.

Чому зрезонував у 2022-му: По-перше, перший епізод, зрежисований Майклом Манном, може претендувати на список найкращого пілоту року. По-друге, це найближче, що в нас було цьогоріч до відвідування Японії.


Сезон: 1-й

Сервіс: HBO Max

Хто робить: Джей Ті Роджерс

У ролях: Ензел Елгорт («На драйві»), Кен Ватанабе («Годзілла»), Рейчел Келлер («Фарго»)

«Вибула» / The Dropout

Трейлер серіалу «Вибула»

Що це: Елізабет Холмс покинула університет і стала зіркою технологічного бізнесу, створивши компанію, яка нібито придумала універсальний інструмент для діагностики хвороб через одну краплю крові. Виявилося, що це був один великий обман, і нещодавно Холмс засудили за обман інвесторів.

Чому зрезонував у 2022-му: Щоб переконатися, що всі злочинці отримають по заслугах. Ну, і побачити один із найкращих акторських перформансів року від Аманди Сейфрід, після якого Дженніфер Лоренс відмовилася зніматися у фільмі про Theranos.


Сезон: 1-й

Сервіс: Hulu

Хто робить: Елізабет Мерівезер («Новенька»)

У ролях: Аманда Сейфрід («Знедолені»)

«Ейфорія» / Euphoria

Трейлер другого сезону серіалу «Ейфорія»

Що це: Створити серіал про зумерів і секс мріє кожен канал і стримінговий сервіс, але «Ейфорії» це поки вдалося найкраще. Після двох спеціальних різдвяних епізодів другий сезон повернувся зі ще більшою концентрацією сексу, наркотиків і глітеру, а Зендея за головну роль отримала вже другу «Еммі».

Чому зрезонував у 2022-му: Це нормально, якщо вам теж хотілося плакати у вбиральні, як героїні Сідні Свіні. 


Сезон: 1-й

Сервіс: HBO (в Україні – Megogo)

Хто робить: Сем Левінсон («Держава вбивць»)

У ролях: Зендея («Людина-павук: Повернення додому»), Хантер Шейфер, Сідні Свіні

«Афтепаті» / The Afterparty

Трейлер серіалу «Афтепаті»

Що це: Попзірка Хав’єр збирає у своєму маєтку реюніон однокласників, але сам господар стає жертвою вечора. Скинути його зі скелі міг тільки хтось із гостей, питання полягає в тому, хто мав мотив. Перетворити зав’язку в стилі Агати Крісті на фірмову гру з жанрами й метажартами вирішили автори «LEGO Фільма» й «Мачо й ботана» Кріс Міллер і Філ Лорд.

Чому зрезонував у 2022-му: Якщо подобається отримувати задоволення від винахідливих детективів, а «Ножі наголо» й «Скляну цибулю» вже подивилися.


Сезон: 1-й

Сервіс: Apple TV+

Хто робить: Філ Лорд, Кріс Міллер («LEGO: Фільм»)

У ролях: Дейв Франко («Жахливий митець»), Тіффані Хеддіш («Холодний розрахунок»), Бен Шворц («Парки та зони відпочинку»)

«Час перемагати» / Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty

Трейлер серіалу «Час перемагати»

Що це: Історія легендарної баскетбольної команди «Лос-Анджелес Лейкерс» 1980-х із Меджиком Джонсоном і Карімом Абдул-Джабаром драматизована в серіалі від режисера «Не дивіться вгору» Адама Маккея.

Чому зрезонував у 2022-му: У форматі спортивної драматизації Адам Маккей може собі дозволити навіть більше, ніж у сатирі з Леонардо ДіКапріо й Мерил Стріп.


Сезон: 1-й

Канал: HBO (в Україні – Megogo)

Хто робить: Макс Боренстейн, Джим Хект («Годзілла проти Конга»), Адам Маккей («Не дивіться вгору»)

У ролях: Джон Сі Райлі («Зведені брати»), Квінсі Ізейя

«Миротворець» / Peacemaker

Трейлер серіалу «Миротворець»

Що це: «Я люблю мир усім серцем. Скільки б чоловіків, жінок чи дітей мені не треба було б убити, щоб його досягнути», – казав Миротворець у новій версії «Загону самогубців». Персонаж Джона Сіни повертається з окремою історією Миротворця в серіалі-спінофі.

Чому зрезонував у 2022-му: За мир треба боротися. А ще це перший погляд на новий кінематографічний усесвіт коміксів DC, який довірили будувати Джеймсу Ґанну.


Сезон: 1-й

Сервіс: HBO Max (в Україні – Megogo)

Хто робить: Джеймс Ґанн («Вартові галактики»)

У ролях: Джон Сіна («Загін самогубців»)

«Патінко» / Pachinko

Трейлер серіалу «Патінко»

Що це: Історія чотирьох поколінь родини мігрантів з Азії в США, екранізація однойменного бестселера, який адаптували як тримовний серіал.

Чому зрезонував у 2022-му: Велике полотно про мігрантів і різницю між американцями першого й другого покоління.


Сезон: 1-й

Сервіс: Apple TV+

Хто робить: Х’ю Со

«Репетиція» / The Rehearsal

Трейлер серіалу «Репетиція»

Що це: Нейтан Філдер придумав меташоу «Нейтан для вас» зі сміливими експериментами, наприклад: він відкрив повноцінну кав’ярню під назвою «Тупий Starbucks», щоб перевірити, як працює законодавство у сфері торгових марок. Після «Репетиції», утім, це все здається дитячими забавками: у новому шоу він дає змогу людям репетирувати важливі життєві події до того, як вони стаються, але врешті сам стає головним героєм і втрачає розуміння, де закінчується справжнє життя, а де починається шоу.

Чому зрезонував у 2022-му: Дереалізації і складних моральних виборів цьогоріч вистачало й за межами серіалів, але Філдер викрутив це все на максимум. Вийшла така собі «Синекдоха, Нью-Йорк», але з реальними людьми.


Сезон: 1-й

Сервіс: HBO Max

Хто робить: Нейтан Філдер («Нейтан для вас»)

Обкладинка: FX