Російсько-українська війна триває з 2014 року, а 24 лютого 2022 року Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну. Але як коректно називати фазу війни, яка почалася після 24 лютого?

До прикладу, Анастасія Шевченко – військова ЗСУ, яка виступає під псевдонімом Стасік – у коментарі The Village Україна розповідає, що для неї події після 24-го лютого минулого року називаються винятково як «повномасштабна фаза». Водночас поширеними в комунікації та медіа стають формулювання «велика» чи «відкрита» війна.

Щоб розібратися в цьому, ми поспілкувалися про визначення цього періоду з людьми різних професій, які мають безпосередній стосунок до військової справи, й історикинею, а також запитали їх про ставлення до терміну «велика війна».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Про історичне підґрунтя і терміни, які використовують історики

Мар'яна Байдак

кандидатка історичних наук, сценаристка подкасту «Вулиця Степана Бандери»


Я би використовувала терміни «повномасштабна війна» та «початок повномасштабного вторгнення РФ до України».

Термін «велика війна» в історіографії (українській і західній) використовують для означення Першої світової війни, тому можна заплутатись. Також ним позначали події Першої світової війни самі ж очевидці війни. Згодом цей термін почали використовувати історики, бо в тій війні участь брали 28 держав. Було мобілізовано 70 мільйонів солдатів, загинули майже 8,5 млн військових і 13 мільйонів цивільних. Коли почалася Друга світова, Перша відійшла на інший план. Зараз про неї мало говорять. Але, до прикладу, є популярна гра The Great War про останні роки війни. Фактично вона й закріплює в публічному дискурсі термін «Велика війна» за Першою світовою.

Щодо термінології Другої світової. У радянський час використовували термін «Велика Вітчизняна війна», але це сталінський пропагандистський термін, який придумали на означення війни між СРСР і Німеччиною 1941–1945. Так москалі замовчували напад на Польщу 1939-го року. Зараз історики використовують термін «Друга світова війна», який охоплює події від 1939 до 1945, тому що події 1939-го стосувалися безпосередньо західноукраїнських земель.

Думаю, що з часом буде якийсь термін на означення сучасної війни. Поки для українців найкраще підходить термін «повномасштабна війна», європейці це називають «українська криза», «путінська війна», «конфлікт в Україні», «російське вторгнення».

Щодо терміну «вторгнення» теж треба бути обережним, бо це військовий термін, який означає особливий тип військової операції – швидке й успішне вторгнення вглиб на територію ворога. Тобто те, чого хотіли москалі за три дні, але не вийшло. [сміється] Тому можуть виникати дискусії щодо «повномасштабного вторгнення РФ в Україну» (залежно від того, у якому контексті вживати).

Що кажуть безпосередні учасники військових дій

Олександр Савченко

пресофіцер 24 окремої механізованої бригади Короля Данила


«Велика війна» – це поняття дуже суб’єктивне. У нас багато військових служить із 2014 року. За цей час бригада була на багатьох гарячих напрямках, звісно, інтенсивність бойових дій не до порівняння з тією, що є зараз, але всі ці дев’ять років ми втрачали своїх близьких і друзів.

Тож для багатьох українців війна триває вже дев’ятий рік. Не правильно ділити її на «маленьку» та «велику». Бо весь цей час гинули та гинуть наші найкращі люди.

Тому об’єктивно треба називати речі своїми іменами: або «повномасштабне вторгнення», або «відкрита агресія РФ».


Олександр Тодорчук

військовослужбовець, засновник організації UAnimals, співзасновник агенції Gres Todorchuk


Я зазвичай кажу «після повномасштабного вторгнення», щоби було зрозуміло, що йдеться про події, що стались після 24 лютого 2022 року. Утім, вважаю, що в майбутньому маємо казати про російсько-українську війну, яка розпочалась у 2014 році й триває до сьогодні.

По-перше, оцінювати, чи велика / невелика війна, якось неправильно. По-друге, ми не знаємо, чи не очікує на нас попереду ще більша війна, ніж сьогодні.


Артем Денисов

керівник Veteran Hub


Для когось війна почалась 24-го [лютого 2022 року]. Для когось із 2014-го. Для мене це була ескалація наявної війни у вигляді повномасштабного вторгнення.

Відверто я не знаю, якщо є «велика війна», то має бути «маленька»? Війна може бути маленькою? Я не певний, що це доречне визначення. У побутовій розмові можливо, але не для визначення періоду чи подій.

Ну і «велика війна» це наче визначення Першої світової.


Ахтем Сеітаблаєв

військовослужбовець, актор, режисер, директор «Кримського дому»


Я виходжу з того, що календарна дата позначає певний факт. Природно, що люди визначають певний проміжок часу певними термінами. З іншого боку, я розумію й протилежну точку зору: наприклад, під Бахмутом війна почалася не у 2022 році, багато міст і селищ побачили війну значно раніше. До 24 лютого мешканці Харкова, Бучі, Ірпеня не бачили війни на своїх вулицях, не втрачали близьких і з такою жорстокістю своїх близьких на війні.

З іншого боку, ця війна [Росії проти України] дійсно не зупинялася, просто була інша оптика. Навіть не з 2014 року, а набагато раніше Росія вела війну проти всього українського. Заборона видавати книжки українською мовою ще коли була? Якщо не заборони мови, то Голодомор. Якщо не Голодомор, то депортація. Якщо не депортація, то ще щось.

Як я ставлюся до терміну «велика війна»? Я за нього, якщо він охоплює загальний час протистояння України Росії, [від 17-го століття та Богдана Хмельницького]. Тобто вона триває весь цей час.


Леонід Остальцев

військовий, підприємець, засновник піцерії Pizza Veterano та компанії Veterano Group


«Підари / диряві гандони напали на нас» – ось таке в мене визначення. [сміється] А якщо ми говоримо про те, як я сам для себе визначаю цей час, то це буде «брудні сучки пішли на нас війною». Це якщо геть коротко. Ну або можна просто «повномасштабна війна».

До терміну «велика війна» ставлення абсолютно нормальне, бо, на жаль або на щастя, похуй, на сьогодні це найбільша війна з часів Другої світової. Звичайно, вона, блядь, велика нахуй, вона величезна, вона тотальна. Це піздєц насправді. Жодного відчаю, просто йдеться про те, що «велика війна» сюди дуже добре підходить. А ще «визвольна війна», «війна проти підарасів із Росії», «війна проти підардвіжа». Коротко кажучи, все, що варто знати: Росія – підарас.