Перша виставка в Бухта Art Space, відкриття нового сезону в AKT та міжнародна виставка у Pinchuk Art Centre: публікуємо добірку виставок, які варто відвідати в травні, та пояснюємо чому.

Pinchuk Art Centre

Ain’t nobody’s business


КОЛИ: до 2 червня

ДЕ: вулиця Велика Васильківська/Басейна, 1/3-2

СКІЛЬКИ: вхід вільний

ЛІНК

Міжнародна виставка «Ain't nobody's business» провокує дискусію щодо суперечливих відносин влади та особистості. Вона ставить під сумнів наявні кордони між особистим та політичним, виявляючи вплив владних структур на свободу волевиявлення та самоідентифікації.

В експозиції представлені роботи художників з Бразилії, Литви, Росії, Азербайджану, Білорусі та України. Більшість художників вперше експонуються в Україні. Детальніше про виставку та як її зрозуміти – The Village Україна розповіли куратори.

Бухта Art Space

Renovation


КОЛИ: до 15 травня

ДЕ: Поштова площа, 3

СКІЛЬКИ: вхід вільний

ЛІНК

У Річковому вокзалі на Поштовій площі запрацював виставковий простір «Бухта Art Space». Його створено як частину проекту «Бухта Food Station». Перший проект арт-простору на вокзалі – виставка Renovation.

«На момент створення фресок у будівлі Річкового вокзалу вони були дуже інноваційними щодо поєднання використаних матеріалів. Тому і сьогодні в арт-просторі хочеться підтримати ідею виходу за рамки за допомогою концептуального мистецтва, яке буде перегукуватися з архітектурним надбанням», – розповідає кураторка виставки Дар'я Біленко.

Більше про виставку – у репортажі з оновленого Річкового вокзалу.

The Naked Room

Олег Голосій «Хлопець і комета»


КОЛИ: 15 травня – 11 червня

ДЕ: вулиця Рейтарська, 21

СКІЛЬКИ: вхід вільний

ЛІНК

Олег Голосій – представник української «нової хвилі» 80-90-х років, учасник сквоту «Паризька комуна». Виставка «Хлопець і комета» включатиме живописні полотна митця та щоденники, ескізи, особисті фотографії із сімейного зібрання, на якому базується виставка. Протягом чотирьох тижнів на центральній стіні галереї будуть змінюватися великі полотна, які представляють різні періоди, методи та сюжети художника.

Відкриття цієї експозиції у The Naked Room стане початком серії подій, присвячених ролі Голосія в сучасному українському мистецтві. Далі відбудуться виставки в Мистецькому Арсеналі та Національному художньому музеї України.

AKT

«Будь обережним з сокирою, Юджине»


КОЛИ: 10 травня – 2 червня

ДЕ: Арт-завод Платформа, вулиця Біломорська, 1

СКІЛЬКИ: вхід вільний

ЛІНК

У галереї АКТ відкриється перша виставка сезону, присвячена новим викликам співіснування із собою та реальністю, що оточує. Над експозицією працювали нові кураторки простору – Вікторія Бавикіна та Ася Цісар. Серед учасників виставки: Алевтина Кахідзе, Назар Білик, Сергій Радкевич, Тарас Ковач. Митці досліджують питання множинності нової етики в особистих практиках та враженнях від навколишнього світу.

Dymchuk Gallery

Виставка переможниці премії «Укрсучфото» Яни Кононової


КОЛИ: до 12 травня

ДЕ: вулиця Ярославська, 21

СКІЛЬКИ: вхід вільний

ЛІНК

«Under the weather» – виставка фотографині та переможниці премії «Укрсучфото» в номінації «Відкриття року» Яни Кононової. Назву «Under the weather» мисткиня позичила з жаргону моряків: цей вираз означає «укриття в трюмах під час бурі», а ще використовується для опису стану людини під час погодних аномалій. Проект Яни досліджує меланхолію і показує, що вона зачіпає людей незалежно від віку та соціального статусу.

«Щербенко Арт Центр»

Kinder Album «Пізній check-out»


КОЛИ: до 25 травня

ДЕ: вулиця Михайлівська, 22-B

СКІЛЬКИ: вхід вільний

ЛІНК

Львівська художниця Kinder Album представляє нову серію робіт, які поєднують живопис та скульптуру. «Предмети з полотен ніби матеріалізуються у просторі виставки. Вони занурюють глядача в атмосферу застиглого в часі готельного номера, в якому щось сталося. Але що саме – невідомо», – розповідають організатори. Створити власну версію подій можна буде на виставці в «Щербенко Арт Центрі».

Izone

Ярослава Саввіна «Гострі зуби Лісабона»


ДЕ: вулиця Набережно-Лугова, 8

СКІЛЬКИ: вхід вільний

ЛІНК

Художниця Ярослава Саввіна презентувала виставку живопису, на яку її надихнула подорож Португалією. «На чорному тлі химерно згинаються фігури – жінки, собаки, пожежні машини. У всіх жінок привідкриті роти і з них стирчать маленькі гострі зубки. У цих картин-мемуарів є й інші дивні деталі», – розповідають організатори.

M17

Скульптурний проект «Реформуючи простір»


КОЛИ: до 6 червня

ДЕ: вулиця Антоновича, 102-104

СКІЛЬКИ: 100 грн для дорослих та 70 грн для студентів, пенсіонерів та школярів

ЛІНК

У проекті представлені роботи відомих українських художників Назара Білика, Олексія Золотарьова, Сергія Петлюка, а також зірки світової скульптури Жауме Пленcи, який виставляється в Центрі Помпіду в Парижі, галереї Tate у Ліверпулі.

Митці, які взяли участь у проекті, досліджують те, «як впливають політичні, геополітичні, культурні, соціальні зміни на територію міст, метафізичний і особистісний простір».

Музей Ханенків

Гравюри німецького живописця Альбрехта Дюрера


КОЛИ: До 15 червня

ДЕ: вулиця Терещенківська, 15-17

СКІЛЬКИ: 80 грн для дорослих, 40 грн для студентів, 20 грн для пенсіонерів та школярів

ЛІНК

Це перша в Києві виставка гравюр знакового представника німецького Ренесансу Альбрехта Дюрера з колекції Харківського художнього музею. У Музеї Ханенків нині експонують 60 творів живописця та його послідовників.

Особливість виставки – це можливість порівняти роботи Альбрехта Дюрера з поетичного циклу «Життя Марії» із копіями його гравюр італійця Маркантоніо Раймонді. «Конфлікт Дюрера та Раймонді був першим в історії судом за авторське право. Раймонді заборонили ставити монограму Дюрера, але копіювати не заборонили», – розповіли в Музеї Ханенків.

Мистецький Арсенал

«Обабіч»


КОЛИ: 22 травня – 30 червня

ДЕ: вулиця Лаврська, 12

СКІЛЬКИ: 80 гривень

ЛІНК

У день відкриття Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» у Мистецькому арсеналі розпочнеться виставка «Обабіч». Вона пропонує поглянути на кордони уявного або фізичного сусідства між людьми, людьми і місцем, людьми і часом. На виставці можна буде побачити фотографії Віктора Марущенка, зроблені на Донбасі, фотографії Марка Невілла зі сходу України. Також спеціально до виставки художник Саша Курмаз створить графіті на металевій огорожі.

Обкладинка: Анна Шакун