Редакція The Village Україна розповідає про найкращі серіали 2023 року.

А це топ-10 серіалів року за результатами голосування читачів The Village Україна.

«Ведмідь»

The Bear

Трейлер другого сезону серіалу «Ведмідь»

Що це: Молодий шеф-кухар Кармі стажувався в Noma та працював у ресторані із зірками Michelin у Нью-Йорку, але справжній виклик на нього чекає, коли він повертається в рідне Чикаго й починає відновлювати заклад свого брата, який наклав на себе руки. 

Чому варто дивитися: Перший сезон «Ведмедя» став несподіваним хітом, розповідаючи історію двох братів у постійно напруженій атмосфері запари на кухні. У другому сезоні ставки підвищує й команда Кармі, і шоуранери: будують історію тепер навколо відкриття нового закладу в максимально стислі терміни. Бонус – кульмінаційний шостий епізод про Різдво та поява цілої низки акторів найвищого рівня, які претендують на статус камео року. 

Де дивитися: Sweet.TV

   

Сезон: 2-й

Канал: FX

Хто робить: Крістофер Сторер («Рамі»), Джоанна Кейло («Кінь БоДжек»)

У ролях: Джеремі Аллен Вайт («Безсоромні»), Айо Едебірі, Ебон Мосс Бакрак

«Останні з нас»

The Last of Us

Трейлер серіалу «Останні з нас»

Що це: Пустельні Сполучені Штати після зомбі-апокаліпсису, викликаному спорами грибів. Контрабандист Джоел має забезпечити супровід у довгій дорозі підлітці Еллі, але в процесі вони стають партнерами, готовими пожертвувати життям заради одне одного. У головних ролях – Педро Паскаль із «Мандалорця» й Белла Ремзі з «Гри престолів». За адаптацію однойменної гри відповідає Крейг Мейзін, який уже зробив для HBO «Чорнобиль».

Чому варто дивитися: The Last of Us – одна з найкращих відеоігор в історії, яка використала звичний сюжет про постапокаліпсис для того, щоб розповісти історію про вибір між порятунком людства й однієї людини (а в процесі дала глядачам ще й один із найкращих епізодів року про стосунки двох самотніх чоловіків після кінця світу). 

Де дивитися: Megogo

   

Сезон: 1-й

Канал: HBO

Хто робить: Крейг Мейзін («Чорнобиль»), Ніл Дракманн

У ролях: Педро Паскаль («Мандалорець»), Белла Рамзі («Гра престолів»)

«Пси з резервації»

Reservation Dogs

Трейлер третього сезону серіалу «Пси з резервації»

Що це: Підлітки-корінні американці живуть у штаті Оклахома, але найбільше хочуть покинути провінційну резервацію й почати нове життя у великому місті. Шоуранер Стерлін Харджо, який походить із племені семінолів, не лише заявляє про себе як про одного з найцікавіших шоуранерів у Голлівуді, а й починає з цим серіалом нову хвилю розповіді історій корінних американців (від самих корінних американців). 

Чому варто дивитися: У завершальному третьому сезоні Харджо закінчує історію Беара, Елори, Віллі Джек і Чиза – і виявляється, що їм необов’язково залишати рідне містечко, щоби бути щасливими.

   

Сезон: 3-й

Канал: FX

Хто робить: Тайка Вайтіті («Кролик Джоджо»), Стерлін Харджо

У ролях: Д’Феро Ван-А-Тай, Девері Джейкобс, Полін Алексіс, Зен Макклернон («Фарго»), Лілі Гладстоун («Убивці квіткової повні»)

«Спадкоємці»

Succession

Трейлер четвертого сезону серіалу «Спадкоємці»

Що це: Патріарх родини Роїв починає відчувати проблеми зі здоров’ям, тому змушений думати про те, хто з його дітей успадкує його медійну імперію. У четвертому й останньому сезоні «Спадкоємці» нарешті виконали обіцянку, закладену в назві, й провели процес успадкування. Тепер уже немає сумнівів – цеодин із найкращих серіалів 21 століття й чи не найбільш влучне висловлювання про медіа, політику й ультразаможних людей. 

Чому варто дивитися: Детальніше про серіал ми говорили з американським режисером українського походження Андрієм Парехом

Де дивитися: Megogo

   

Сезон: 4-й

Канал: HBO

Хто робить: Джессі Армстронґ («Піп Шоу»)

У ролях: Браян Кокс («Хоробре серце»), Джеремі Стронґ («Гра Моллі»), Кіран Калкін («Скотт Пілігрим проти всіх»), Сара Снук

«Золото»

The Gold

Трейлер серіалу «Золото»

Що це: У 1983 році в Лондоні відбулося одне з найбільших викрадень золота в історії Великої Британії. Справа навіть не в тому, що йшлося про золоті злитки на майже 100 мільйонів фунтів за сучасною оцінкою. Найцікавіше, що процес відмивання цього золота зачепив усі без винятку соціальні верстви Великої Британії – від дрібних грабіжників до організованої злочинності, поліції, юристів і медіа, які цей процес супроводжували. 

Чому варто дивитися: «Золото» розповідає цю історію не як фільм-викрадення чи детектив, а як прискіпливе дослідження корупції та класової системи Сполученого Королівства. Водночас виходить один із найбільш захопливих і динамічних серіалів року з найкращими англійськими акторами кількох поколінь.  

   

Сезон: 1-й

Канал: BBC, Paramount+ With Showtime

Хто робить: Ніл Форсайт («Провина»)

У ролях: Джек Лоуден («Кульгаві коні»), Х’ю Бонневіл («Паддінгтон»), Домінік Купер («Проповідник»), Шарлотта Спенсер

«Баррі»

Barry

Трейлер четвертого сезону серіалу «Баррі»

Що це: Ви знаєте Білла Хейдера за скетч-шоу Saturday Night Love (або за тіктоками з SNL із його участю), але насправді він завжди хотів стати режисером. Його перший серіал – про професійного кілера, який вирішує стати актором. За три сезони Хейдер провів абсурдну, на перший погляд, ідею до одного з найбільш винахідливих серіалів на американському телебаченні й логічного завершення лінії Баррі Беркмана. 

Чому варто дивитися: Чи не найбільш винахідливий серіал року отримав ідеальне закінчення. Від комедії й простої метафори про актора-кілера «Баррі» переходить до лінчівських мотивів і логіки сну, але останнім сміється Хейдер, який за чотири сезони став одним із найцікавіших режисерів на американському телебаченні. 

Де дивитися: Megogo

   

Сезон: 4-й

Канал: HBO

Хто робить: Білл Хейдер, Алек Берг («Кремнієва долина»)

У ролях: Білл Хейдер («Суботнім вечором у прямому ефірі»), Генрі Вінклер («Парки та зони відпочинку»), Стівен Рут, Сара Голдберг

«Місис Девіс»

Mrs. Davis

Трейлер серіалу «Місис Девіс»

Що це: Черниця оголошує війну всемогутньому штучному інтелекту, але для перемоги їй треба знайти Святий Грааль. Якщо цей опис здається вам дивним, просто знайте, що за проєкт відповідають Деймон Лінделоф («Загублені», «Залишені», «Вартові») і Тара Ернандес («Теорія великого вибуху»). У головній ролі – Бетті Ґілпін із «Медсестри Джекі» та «Б.Л.И.С.К.».  

Чому варто дивитися: Це неможливо описати словами чи звичними сюжетами, просто повірте, що це поки найвинахідливіше (і найдотепніше) висловлювання про штучний інтелект у попкультурі. 

   

Сервіс: Peacock

Хто робить: Деймон Лінделоф («Вартові»), Тара Ернандес («Теорія великого вибуху»)

У ролях: Бетті Ґілпін («Б.Л.И.С.К.»)

«Сварка»

Beef

Трейлер серіалу «Сварка»

Що це: Денні й Емі починають конфлікт із перепалки на дорозі, урешті він переростає в площину всепереборної ненависті й дискусії про вираження негативних емоцій у сучасному світі.

Чому варто дивитися: Сваряться в серіалі номінант на «Оскар» Стівен Юн і стендап-комікеса Алі Вонг.

Де дивитися: Netflix

   

Сезон: 1-й

Хто робить: Лі Сон Цзінь

У ролях: Стівен Юн («Ходячі мерці»), Алі Вонг («Завжди будь моїм запасним»)

«Корисні поради від Джона Вілсона»

How To With John Wilson

Трейлер третього сезону серіалу «Як із Джоном Вілсоном»

Що це: Як описати стиль, який придумав Джон Вілсон? Це щось на межі документалістики, комедії та метагумору. Якщо простіше, він знайшов спосіб, як розповідати історії про місто й містян, знімаючи буденні кадри сучасного міста, фіксуючи звичайне й дивне, а тоді збираючи це в етюди «Як знайти громадську вбиральню» чи «Як робити ризото». 

Чому варто дивитися: У третьому й останньому сезоні Вілсон доводить свою формулу до ідеалу, переходячи на максимально особисті теми. Знімає він досі незнайомців на вулиці, але говорить насамперед про себе. Виходить винахідливий і зворушливий портрет сучасного мешканця Нью-Йорка. 

   

Сезон: 3-й

Канал: HBO 

Хто робить: Джон Вілсон, Нейтан Філдер

«Рій»

Swarm

Трейлер серіалу «Рій»

Що це: Дре – молода дівчина-афроамериканка, яка перетворює захоплення попзіркою на нездорову фіксацію й починає вбивати всіх, хто критикує її улюбленицю. «Рій» – це новий серіал автора «Атланти» й This Is America Дональда Ґловера, у якому він препарує Бейонсе і її вплив на фанатів на межі з культовим захопленням. 

Чому варто дивитися: Коротка версія: хоча б заради епізоду з акторським дебютом Біллі Айліш. Довга версія: це один із найбільш багатих візуально серіалів року, у якого є багато що сказати про наше захоплення зірками. 

Де дивитися: Amazon Prime

   

Сезон: 1-й

Хто робить: Дональд Ґловер («Атланта»), Джанін Нейберс («Вартові»)

У ролях: Домінік Фішбек («Двійка»), Хлої Бейлі, Демсон Ідріс

«Убивства в одній будівлі»

Only Murders in the Building

Трейлер третього сезону серіалу «Убивства в одній будівлі»

Що це: У житловому будинку відбувається вбивство, розібратися в цьому вирішують персонажі живих легенд американської комедії Стіва Мартіна й Мартіна Шорта, які в процесі записують про це подкаст, а також героїня Селени Гомес. 

Чому варто дивитися: Окрім іронізації з культури подкастів про вбивства, серіал уже привчив до зіркових появ: у перших двох сезонах у будинок уже заселялися Нейтан Лейн, Емі Шумер і Пол Радд, а в третьому сезоні до розслідування приєдналася ще й Меріл Стріп.

Де дивитися: Sweet.TV

   

Сезон: 3-й

Сервіс: Hulu

Хто робить: Стів Мартін («Гуртом дешевше»), Джон Гоффман («Грейс і Френкі»)

У ролях: Стів Мартін («Гуртом дешевше»), Мартін Шорт («Три аміго»), Селена Гомес («Весняні канікули»)

«Зв’язані до смерті»

Dead Ringers

Трейлер серіалу «Зв’язані до смерті»

Що це: Сестри Мантл працюють гінекологинями й хочуть відкрити власний пологовий, але чхати хотіли на медичну етику й суспільну думку. Ролі обох сестер виконує лауреатка «Оскара» Рейчел Вайс, таким способом забезпечують твіст в екранізації однойменного фільму Девіда Кроненберга, у якому головні ролі грав Джеремі Айронс. 

Чому варто дивитися: Рідкісний приклад вдалого переосмислення фільму у форматі серіалу: «Зв’язані до смерті» від Amazon Prime висловлюють пошану оригінальному фільму Кроненберга й книжці-першоджерелу, але роблять історію своєю, придумавши винахідливий gender swap. Про народження дітей і гінекологію точно слід розповідати з позиції жінок. 

Де дивитися: Amazon Prime 

   

Сезон: 1-й

Хто робить: Еліс Бірч («Успадкування»)

У ролях: Рейчел Вайс («Фаворитка»)

«Дейзі Джонс і The Six»

Daisy Jones and the Six

Трейлер серіалу «Дейзі Джонс і The Six»

Що це: Біллі й Дейзі засновують рок-гурт і стають зірками, пишучи й співаючи про кохання. Та де межа між творчістю й справжніми почуттями? «Дейзі Джонс і The Six» адаптує однойменний бестселер, натхненний історією гурту Fleetwood Mac. У головних ролях – Райлі Кіо й Сем Клафлін. 

Чому варто дивитися: Правильна й дорога адаптація книжки, яка розповідає історію Fleetwood Mac без зайвих нагадувань про Fleetwood Mac. Гурт на чолі з Райлі Кіо виконував усі пісні в серіалі самостійно, навіть випустивши окремий альбом, який вартий уваги як самостійний витвір. 

Де дивитися: Amazon Prime

   

Сезон: 1-й

Хто робить: Скотт Нойштедтер, Майкл Х. Вебер («500 днів літа»)

У ролях: Райлі Кіо («Удача Лохана»), Тімоті Оліфант («Одного разу… в Голлівуді»), Сем Клафлін («Енола Голмс»)

«Покерфейс»

Poker Face

Трейлер серіалу «Покерфейс»

Що це: Чарлі Кейл – детективка, яка використовує суперздібність зчитувати кожну брехню, яку їх кажуть. Коли Чарлі змушена залишити дім, вона починає подорожувати одноповерховими Сполученими Штатами та щотижня розкриває нові справи. 

Чому варто дивитися: Режисер «Ножі наголо» й восьмого епізоду «Зоряних війн» Раян Джонсон придумав новий телеформат детективних історій в дусі «Коломбо» із зіркою «Помаранчевий – хіт сезону» Наташею Ліонн. 

   

Сезон: 1-й

Сервіс: Peacock

Хто робить: Раян Джонсон («Ножі наголо») 

У ролях: Наташа Ліонн («Матрьошка»), Едрієн Броуді («Піаніст»), Джозеф Гордон-Левітт («Петля часу»)

«Прокляття»

The Curse

Трейлер серіалу «Прокляття»

Що це: Подружжя Вітні та Ешер хочуть заробити на нерухомості, тому вирішують запустити проєкт, який переводить будинки на енергоощадні технології та допомагає бідним районам. Підсвітити вони це хочуть у телешоу, у якому вони роблять спільноти кращими. У головних ролях – лауреатка «Оскара» Емма Стоун і майстер провокацій Нейтан Філдер. 

Чому варто дивитися: Звичайну пародію на реаліті-шоу на щось дуже дивне (і дуже мета) Філдер перетворює разом із режисером Бенні Сафді. 

   

Сезон: 1-й

Канал: Showtime

Хто робить: Нейтан Філдер («Репетиція»), Бенні Сафді («Гарні часи»)

У ролях: Емма Стоун («Ла-ла ленд»), Нейтан Філдер («Репетиція»)

«Покоління V»

Gen V

Трейлер серіалу «Покоління V»

Що це: Cпіноф серіалу «Хлопаки» – про нове покоління супергероїв, яких перевіряють у серії випробувань. Жорстокості та відвертості вистачає і в «Хлопаках», але в спінофі це викручують на максимум.

Чому варто дивитися: Після «Месників» і «Ліги справедливості» мейнстримом є не лише супергеройське кіно, а й критика супергеройського кіно. Серіал «Хлопаки» виїхав на цьому точно так само, як оригінальний комікс виїхав на протиставленні Marvel і DC. З «Поколінням V» (а ще мультсеріалом і ще одним анонсованим спінофом про Мексику) всесвіт «Хлопаків», здається, також підтверджує вихід у мейнстрим. Але в найкращі моменти це не тільки видовищний екшн, а й коментар про сучасні Сполучені Штати та транснаціональні корпорації. 

Де дивитися: Amazon Prime

   

Сезон: 1-й

Хто робить: Тара Баттерс, Мішель Фазекас («Агент Картер»)

У ролях: Ліз Бродвей, Медді Філіпс, Джез Сінклер, Патрік Шварценеггер

«Убивство на краю світу»

A Murder at the End of the World

Трейлер серіалу «Убивство на краю світу»

Що це: Таємничий мільярдер запрошує гостей у свій маєток. Коли, за всіма законами жанру, на зустрічі відбувається вбивство, розплутати його може тільки приватна детективка Дарбі Харт. У головній ролі виконавиця ролі принцеси Діани в «Короні» Емма Корін, а мільярдера грає Клайв Оуен. 

Чому варто дивитися: «Убивство на краю світу» розповідає історію у двох часових лініях, обираючи максимально різні жанрові прийоми й підходи до динаміки. У сучасному є скандинавський нуар майже в стилі Стіга Ларсона, у флешбеках – майже фінчерівський. Відповідають за серіал Бріт Мерлінг і Зал Батмангліж, які раніше зробили «ОА».

   

Сезон: 1-й

Канал: FX

Хто робить: Бріт Мерлінг, Зал Батмангліж («ОА»)

У ролях: Клайв Оуен («Дитя людське»), Емма Корін («Корона»), Гарріс Дікінсон («Трикутник смутку»)

«Пол Т. Ґолдман»

Paul T. Goldman

Трейлер серіалу «Пол Т. Голдман»

Що це: Режисер сиквелу «Бората» Джейсон Волінер вирішує екранізувати буцімто автобіографічну книжку дантиста Пола Т. Ґолдмана, у якій він розповідає про шпигунські пригоди по всьому світу та стосунки з жінками. Спойлер: це все виявляється лютою брехнею (але не зупиняє Воллінера від екранізації). 

Чому варто дивитися: Можливо, найбільш божевільна історія року в документальному серіалі. 

   

Сезон: 1-й

Сервіс: Peacock

Хто робить: Джейсон Волінер («Борат 2»)

«Фарґо»

Fargo

Трейлер п’ятого сезону серіалу «Фарґо»

Що це: На жінку-домогосподарку нападають прямо в будинку, зловмисники намагаються її викрасти й доставити колишньому чоловіку, від якого вона втекла. Але та дає собі раду, відбивається й повертається додому, вдаючи, що нічого не трапилося. У п’ятому сезоні антології «Фарґо» шоуранер Ноа Хоулі знову йде до джерел – оскароносного фільму братів Коенів «Фарґо», адаптуючи його до сучасних реалій.

Чому варто дивитися: Конфлікт за участю організованої злочинності, звичайна людська тупість і кумедні регіональні акценти – ця телеадаптація починалася з омажів на «Фарґо», а врешті почала діалог і з іншими фільмами братів Коенів від «Просто кров» до «Старим тут не місце». Утім, ще ніколи досі серіал не намагався робити це настільки відверто політично та в актуальному часовому вимірі.

   

Сезон: 5-й

Канал: FX

Хто робить: Ноа Хоулі («Легіон»)

У ролях: Джон Хемм («Божевільні»), Джуно Темпл («Тед Лассо»), Джо Кірі («Дивні дива»)

«Бапкіс»

Bupkis

Трейлер серіалу «Бапкіс»

Що це: Піт Девідсон відомий в Україні насамперед завдяки світській хроніці й списком колишніх дівчат, але в автобіографічній історії в нього є можливість розповісти всю історію (навіть більше, ніж в автобіографічному фільмі «Король Стетен-Айленда»): від втрати батька, який був пожежником під час терактів 11 вересня, до статусу наймолодшого актора в касті шоу Saturday Night Live і публічних погроз суїцидом. 

Чому варто дивитися: Передусім це зворушлива історія про залежність і шлях до рехабу, а також про шкідливе середовище й криве дзеркало медіа. Допомагають Девідсону розповісти його історію друзі: Джон Мулейні, Machine Gun Kelly і Кінан Томпсон. Приєднується до них великий актор Джо Пеші: 80-річна зірка «Хороших хлопців» уже давно на пенсії, але за минулі кілька років зробив два винятки – для Мартіна Скорсезе в «Ірландці» і «Бапкіс».

   

Сезон: 1-й

Сервіс: Peacock

Хто робить: Піт Девідсон, Дейв Сайрус («Король Стетен-Айленда»), Джуда Міллер («Американський тато»)

У ролях: Піт Девідсон («Король Стетен-Айленда»), Джо Пеші («Хороші хлопці»), Іді Фалко («Клан Сопрано»)

«Блакитноокий самурай»

Blue Eye Samurai

Трейлер серіалу «Блакитноокий самурай»

Що це: «За законом, помста є розкішшю для чоловіків. Жінкам треба бути більш практичними», – радить головній героїні мудра дама. Мізу – самурайка-напівкровка, яка шукає помсти за матір у Японії 17 століття. 

Чому варто дивитися: За серіал із винахідливим візуальним стилем відповідає Майкл Ґрін, який у 2017 році видав рідкісний для сценаристів хет-трік: за його сценаріями випустили одразу три гучні фільми, «Логан» і «Той, що біжить по лезу 2049» та «Вбивство у «Східному експресі».  

Де дивитися: Netflix

 

Сезон: 1-й

Хто робить: Майкл Ґрін («Логан»), Ембер Нойзумі

«Суд присяжних»

Jury Duty

Трейлер серіалу «Суд присяжних»

Що це: Рональда викликають на суд присяжних, але він не знає, що суд не справжній, а решта 11 присяжних і суддя – актори, які грають за сценарієм. 

Чому варто дивитися: Несподіваний хіт сервісу Amazon Freevee дуже близько підходить до того, щоб образити головного героя, але насправді виявляється найкращим компліментом Рональду (і повільному, безжальному й ефективному механізму американського правосуддя). 

   

Сезон: 1-й

Сервіс: Amazon Freevee

Хто робить: Джин Ступніцкі («Офіс»)

У ролях: Джеймс Марсден («Світ Дикого Заходу»)

«Скотт Пілігрим стає до бою»

Scott Pilgrim Takes Off

Трейлер серіалу «Скотт Пілігрим стає до бою»

Що це: Скотт Пілігрим закохується в Рамону Флаверс, але для того, щоби бути з нею, він має перемогти у двобоях її сімох злих колишніх. Сюжет оригінального коміксу Браяна Лі О’Маллі та зразкового фільму Едгара Райта ви, певно, знаєте, але в новій адаптації в форматі аніме все одразу йде шкереберть, коли Скотт програє перший же бій.

Чому варто дивитися: «Скотт Пілігрим» ніколи не приховував, що надихався найкращими аніме, а тепер сам став аніме – створення проєкту довірили японській студії Science Saru. А ще знову збирають усіх зірок фільму для озвучування – від Майкла Сери до Кріса Еванса, Кірана Калкіна, Брі Ларсон та Обрі Плази. 

Де дивитися: Netflix

 

Сезон: 1-й

Хто робить: Браян Лі О’Маллі, Едгар Райт («Зомбі на ім’я Шон»)

 Обкладинка: HBO, Amazon Prime Video