З 23 вересня Україна в «жовтій» зоні карантину. Зараз ресторани, клуби, спортзали, кінотеатри й театри мають вибір: працювати з обмеженнями або вакцинувати своїх співробітників і працювати тільки для вакцинованих відвідувачів. Який варіант обрати, вирішують самі бізнеси.

Ми спробували розібратися, як працюватимуть нові умови карантину на практиці. Запитуємо у представників міської влади Києва та Львова, хто та як перевірятиме наявність вакцинації у бізнесів і відвідувачів.

Що і як зараз працює

Варіант 1: з обмеженнями

Заклади харчування дозволяють сидіти за одним столом не більш як чотирьом людям. Відстань між столами – мінімум 1,5 метра.

Спортзали можуть одночасно приймати не більше однієї особи на 10 м² площі.

Клуби, кінотеатри й театри мають бути заповнені на 2/3 місць. У приміщення треба дотримуватися дистанції в півтора метра та носити маску. На масових заходах має бути не більше однієї особи на 4 м².

Варіант 2: без обмежень

Бізнеси можуть працювати винятково для відвідувачів, вакцинованих хоча б однією дозою або тих, хто має негативні довідки про тест на COVID-19. Усе це лише за умови, що мінімум 80% співробітників цих бізнесів мають хоча б одне щеплення або дійсний негативний тест.

Хто і як перевірятиме вакцинацію

Олег Куявський


перший заступник директора Департаменту муніципальної безпеки в Києві

Районні адміністрації міста Києва створили спільні робочі групи для контролю за карантинними заходами. До них входять представники від районної адміністрації: доброустрою, управління торгівлі, управління освіти – а також представники Національної поліції, Держспоживслужби та комунального підприємства Муніципальна охорона. В кожному районі Києва працює одна така група, яка ходить із перевірками. Вона має повноваження на складання протоколів про адміністративні правопорушення.

Якщо бізнеси вирішили працювати без обмежень для вакцинованих, вони мають два варіанти, як отримати підтвердження про вакцинацію своїх працівників. Перший – зробити витяг із реєстру вакцинованих за своїми працівниками. Другий – попросити співробітників надати міжнародне свідоцтво про вакцинацію, що видається сімейним лікарем. Коли до ресторану, кінотеатру чи іншого закладу приходить група контролю за карантинними заходами, їй потрібно буде показати або витяг із реєстру, або копію довідок про вакцинацію своїх працівників. Необхідно буде підтвердити кількість штатних працівників і кількість вакцинованих.

Поки що підтвердження вакцинації працівників відбувається на основі цих двох документів. Працівники можуть показати COVID-сертифікати в застосунку Дія своєму роботодавцю, той у свою чергу має просканувати QR-код на зворотньому боці цифрового документу, щоб перевірити його дійсність.

Щоб контрольні органи чи будь хто отримав підтвердження сертифікатів у Дії, достатньо буде показати COVID-сертифікат у Дії або міжнародне свідоцтво про вакцинацію.

Мстислав Банік


керівник із розвитку електронних послуг у Мінцифрі

Мстислав Банік

Всі дані у Дію підтягуються з відповідних реєстрів. Медичні дані, у тому числі COVID-сертифікати, з реєстрів ЕСОЗ.

Дійсність сертифіката в Дії перевірити може кожен через свій смартфон - це можна зробити через QR-код, який знаходиться на зворотній стороні цифрового документа. Завдяки цьому підробити сертифікат у Дії неможливо. Це принцип people to people, який ми впроваджуємо під час запуску всіх наших послуг

Андрій Москаленко


перший заступник міського голови Львова

Ми ухвалили рішення про те, що заклади, які матимуть щонайменше 80% вакцинації працівників і більше, отримуватимуть спеціальний знак. Він буде розміщуватися біля входу до закладу громадського харчування або сфери послуг.

Зараз ми готуємо рішення виконавчого комітету, де визначимо, як можна буде отримати такий знак, як бізнеси подаватимуть документи та як відбуватимуться перевірки.

Важливо, щоб вакцинованими були від 80% реальних працівників, а не тільки штатних. Ми знаємо, що у сфері послуг хтось може працювати на пів ставки, хтось стажується та не працевлаштований. Ми зустрічалися із представниками бізнесів, проговорили це і також врахували. У найближчий тиждень затвердимо процедуру та почнемо ознакування закладів сфери послуг.

Ми мали схожий досвід під час «Євро-2012», коли заклади отримували наліпки «Привітне місто», якщо відповідали певному рівню сервісу та знання іноземних мов.

Ми розуміємо, що система видання знаків про вакцинацію в закладах буде ще більш потрібною, коли країна буде переходити в «червону» зону, адже це дасть можливість бізнесам працювати без обмежень і не закриватися.