На розі вулиць Олеся Гончара й Богдана Хмельницького оновили колишній сквер Зої Космодемʼянської. Концепція нового простору має назву Acoustic Park, її розробила київська архітектурна студія Aranchii Architects. Замість пам’ятника радянській комсомолці-диверсантці, який демонтували в червні, запропонували встановити акустичні інсталяції.

Роботи з облаштування скверу майже завершені. Уже проклали нові доріжки, встановили лави й провели озеленення території. Залишилося встановити інсталяції, які ще перебувають на етапі розроблення.

Розповідаємо детальніше, що передбачає концепція «акустичного» скверу, навіщо переосмислювати цю ділянку і якою буде доля продуктового ярмарку, що працював на локації.

Хто оновлює сквер

   

Студія Aranchii Architects розробила концепцію оновлення скверу безоплатно на запит міста. До архітекторів звернулися після того, як студія представила ідею переосмислення простору вздовж вулиці Сверстюка на Лівобережному масиві з перетворенням її на парк, розповів засновник студії Дмитро Аранчій у коментарі The Village Україна.

«Ми не впливаємо на бюджет й організацію робіт з імплементації, щоправда намагаємося допомогти консультаціями. Взаємодіємо, де можемо, щось радимо, намагаємося вплинути на те, щоб реалізація була якісна», – розповідає Аранчій.

Концепція Acoustic Park. Зображення: Aranchii Architects

Роботи з оновлення скверу класифікують як поточний ремонт, його виконували працівники КП УЗН Шевченківського району. Під час ремонтних робіт оновили мощення пішохідних доріжок, облаштували пандуси для маломобільних груп населення, систему поливу, встановили нові лави й урни, а також провели озеленення території.

Роботи виконують у межах видатків, що передбачені міським бюджетом на 2023 рік для КП УЗН Шевченківського району на роботи з утримання й поточного ремонту зелених насаджень, повідомили в КП у відповідь на запит The Village Україна.

Сквер під час ремонту. Фото: The Village Україна

Що змінить нове планування

  

«Ми взялися за це, бо хотіли допомогти перетворити місце, де головною була «композиція» з радянським монументом, на місце для людей, для їхнього зібрання і спілкування, на так званий в архітектурній геометрії «негативний» простір, що означає брак обʼєму з вивільненням місця для відвідувачів», – розповідає Дмитро Аранчій.

Фігуру Зої Космодемʼянської, чий пам’ятник досі був центральним елементом скверу, використовували в радянській пропаганді як уособлення патріотизму й самопожертви під час німецько-радянської війни. За офіційною версією СРСР, німці стратили Космодемʼянську після того, як її схопили на території окупованої німецькими військами Московської області, де жінка намагалася застосувати тактику «спаленої землі» (підпалити сільські хати). 

Сквер до ремонту. Фото: Wikimapia

Пам'ятник у травні 2023-го. Фото: Вадим Позняков

Простір скверу був організований довкола цього пам’ятника, включно з лавами для сидіння, які були звернені до центральної площі з монументом. Сама територія скверу була відокремлена від вулиці невеличким парканом, який наразі прибрали. Памʼятник Космодемʼянській демонтували наприкінці червня 2023-го, перед цим його облили червоною фарбою із закликом знести монумент.

Фото: Ксенія Семенова

Концепція Acoustic Park передбачала збереження всіх здорових дорослих дерев, нові транзитні маршрути, лави з покриттям з натуральної деревини й невелику центральну площу еліптичної форми.

На площі також мають розташувати інсталяцію у вигляді фрагментів еліпсоїда, яка фокусуватиме й відбиватиме звукові хвилі так, щоб у певних точках скверу можна було чути підсилені звуки довкілля, випадкових подій чи розмов, пояснюють в Aranchii Architects. «Люди по обидва боки центральної мініплази зможуть чути одне одного, а також випадкові звуки на відстані», – відзначає Аранчій.

Місця відпочинку пропонували максимально заглибити й відокремити від пішохідних доріжок, щоби зробити спілкування й перебування відвідувачів більш приватним, додають архітектори.

Усі колишні функції скверу – і «посиденькова», і транзитна – збережені, говорить Аранчій. «Але оскільки додаємо акустичну інсталяцію й збільшуємо кількість місць для відпочинку та робимо їх більш затишними (цьому сприяють заглиблення в бік від доріжок), роль скверу як відпочинкової зони має зрости. Зокрема, завдяки «перехопленню», зацікавленню певної частини людей, які проходять повз або через сквер», – додає засновник Aranchii Architects.

Основним доповненням зеленої зони є багаторічники. Aranchii Architects відповідали за попередню концепцію озеленення, вносили загальні корективи щодо зон висадки, взаєморозташування й узгодження флори, кажуть у студії. У сквері висадили лаванду, осоку й гортензії, а також спірею (квітучі кущі) та злаки, відомі як «діамантова трава».

Як розробляли акустичну інсталяцію

   

«Акустичний ефект – явище, давно відоме з геометрії й фізики. Ідеться про перерізи конуса: вони мають точки фокуса, у яких «збирають» відбиті промені й хвилі, чим ми й скористалися. Для тривимірного фокусування ми запропонували не просто еліпс, а фрагменти еліпсоїда. Це дасть змогу збирати не лише хвилі на певній висоті, але й усі звуки в просторі, що потрапляють в елемент конструкції», – пояснює Дмитро Аранчій.

«Підсилення звуків часто відбувається у сферичних конструкціях, наприклад уздовж бані собору святого Павла в Лондоні або на станції метро «Університет» у Києві», – відзначає архітектор. «Хоча там трохи інша фізика. Є станції лондонського метро, де тунель є еліпсом у розрізі, і якщо люди стоять чітко уздовж перерізу по різних сторонах у потрібних точках, відбувається подібний [до застосованого нами] ефект. Упевнений, схожих прикладів в архітектурі чимало, але про використання акустичного ефекту як інсталяції в громадських просторах нам невідомо, хоча цілком імовірно, що подібне вже реалізовували», – додає Аранчій.

 Зображення: Aranchii Architects

У години пік шум від авто у сквері співмірний зі звуковим тиском людського голосу, свідчать вимірювання, проведені архітекторами. Тому для максимізації акустичного ефекту обрали конфігурацію еліпса з точками фокусу якомога ближче до поверхонь для меншого розсіювання звукових хвиль до віддзеркалення.

Що можна буде почути поряд з інсталяцією? «Звуки спілкування, схожі на перешіптування закоханих, випадкові фрагменти розмов, що можуть стати приводом для знайомства, чи навіть спів пташок. Цікавість у тому, що відсутній один наперед детермінований сценарій. Натомість ми спонукаємо до пошуку власних сценаріїв використання інсталяції і щоразу різних просторових досвідів довкола одного з наших чуттів», – розповідає Аранчій.

Матеріал конструкції поки що перебуває на стадії узгодження, розглядають кілька варіантів. Одним з основних критеріїв є технічна відповідність поверхні еліпсоїда для досягнення акустичного ефекту, інший – стійкість і витривалість поверхні, кажуть в Aranchii Architects.

Що буде з продуктовим ярмарком

   

Сезонний продуктовий ярмарок, що працював щовівторка і щопʼятниці в міжвуличному проїзді біля скверу, перенесли на Галицьку площу (раніше – площа Перемоги). Ця локація буде закріплена за ярмарком до кінця року відповідно до графіка, який формують на півріччя, відповіли в департаменті промисловості та розвитку підприємництва КМДА у відповідь на запит The Village Україна. 

Ярмарок перенесли, щоб не допустити погіршення санітарного стану скверу, передчасної загибелі зелених насаджень, пошкодження елементів благоустрою й «за результатами спільного опрацювання відповідними службами», коментують у департаменті.