Раніше редакція The Village Україна показувала, як Харків продовжує жити під час повномасштабної, а тепер розповідаємо про процес вакцинації, який триває у місті попри повномасштабну війну.

До початку повномасштабного вторгнення Росії лише в одному центрі вакцинації в Харкові щеплювали по 160–180 людей на день. Після 24 лютого центри вакцинації були порожні, людям було не до ковіду. Проте хвороба нікуди не поділася, а хворіти під обстрілами, коли є обмежений доступ до медицини – смертельно небезпечно. Харків’яни зрозуміли це майже відразу та вже за кілька тижнів після початку повномасштабної війни в центри вакцинації почали приходити по 15–20 людей щодня. 

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Уночі всередині березня у двір Обласного клінічного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення, де розташований пункт вакцинації від COVID-19, влучила ракета. Влучила й не розірвалася. Двері та вікна лікарні були пошкоджені, а зранку співробітники спостерігали, як сапери розбирають ракету. Вибухівку знешкодили, і пункт продовжив свою роботу.


«Звісно, страшно, але потрібно працювати далі. Під час повітряних тривог спускаємося з відвідувачами в укриття лікарні, а після відбою відразу повертаємося до роботи»,

– розповідає Анастасія, яка працює в пункті вакцинації медичною сестрою.


Якщо до початку повномасштабного вторгнення Росії в центрі вакцинували по 160–180 людей на день, то зараз – 15–20. Уже через кілька тижнів після 24 лютого до центру почали знову приходити люди. Здебільшого це військові, поліційні, рятувальники тощо.


«До війни бувало таке, що й бійки були за чергу, – посміхається Анастасія. – Зараз містяни теж почали активніше приходити. Адже у воєнний час ризик підхопити інфекцію зростає. Особливо важливо щепитися людям із хронічними захворюваннями, бо вони можуть хворіти дуже тяжко. Щеплення – надійний захист ще від одного ворога – COVID-19».


Про наслідки ковіду з власного досвіду знає харків’янка Наталя, яка нещодавно зробила бустерну дозу.


«Минулого року тяжко перехворіла, ще потім місяці три не могла прийти до тями: відчувала постійну втому, втрату сил, неможливість зосередитись довго на чомусь, загострились хронічні захворювання. Вирішила не ризикувати, бо дуже не хочеться хворіти, особливо зараз, під час війни».


Усього в Харкові й області працюють 67 пунктів щеплень, які діють у більшості закладів первинної медичної допомоги. У них можна отримати на вибір вакцину Pfizer, Coronavac або Johnson & Johnson.

Не забувають харків’яни й про планову вакцинацію. У Валківській громаді, яка прихистила понад 20 тисяч переселенців із Харкова й області, люди звертаються до місцевих медичних закладів, щоби надолужити планові щеплення.

Також продовжують вакцинувати дітей. Є малята, яких уперше приносять на вакцинацію, адже вони народилися нещодавно.


«Війна – не причина забути про вакцинацію, – каже Юлія, мати двомісячної Вероніки. – Навпаки! Зараз ми маємо бути ще більш дисциплінованими, ще більше дбати про здоров’я».


Також продовжує вакцинувати своїх дітей Наталя. Старшій Уляні зробили щеплення від дифтерії та правця, молодша ж 4-річна Мар’яна отримала всі щеплення згідно з календарем, тож прийшла підтримати сестру.

«Я вважаю, що вакцинувати дітей дуже важливо, – розповідає вона. – Хвороби не чекатимуть, доки закінчиться війна. Я не можу зробити так, щоб у наш бік не летіли ракети, але я можу захистити дітей від іншої смертельної небезпеки. Тому я уважно стежу за тим, щоб у них були всі необхідні щеплення».