Львівські підприємці, ІТ-спеціалісти та митці створюють нові локації для роботи та відпочинку у місцях, які раніше для цього пристосовані не були – на заводах, у парках чи в нових надсучасних кварталах.

The Village Україна розповідає про п’ять креативних просторів сучасного Львова.

!FEST republic

Територія колишнього заводу «Галичскло» зараз працює як простір для вечірок та роботи.

Центром цього простору став нічний клуб FESTrepublic club.

!FEST republic розташований в індустріальному районі Підзамче, на вулиці Старознесенській. За рік роботи у клубі та на території довкола відбулось чимало концертів, вечірок та міських фестивалів. Більшість з них – проекти самого !FEST republic. Але локація відкрита і для ініціатив ззовні.

Фото: Craft Beer & Vinyl Music Festival

У 2015 році найбільша львівська ресторанна мережа !FEST викупила колишній завод «Галичскло», який не працював близько 10 років. У його приміщеннях ресторатори відкрили свій офіс, а поруч із ним почали облаштувати простір для відвідувачів.

Перші гості !FEST republic приходили до нічного клубу. Пізніше, у квітні 2017, під час фестивалю крафтового пива та вінілів, задіяли територію заводського подвір’я. Під час фестивалю FESTrepublic Weekend для нічних вечірок відкрили нову локацію – 10-й корпус колишнього заводу. Також на території працюють виробничі майстерні, склад, пекарня та їдальня.

Фото: Craft Beer & Vinyl Music Festival

Zavod

Інший завод на Підзамчі – РЕМА, де в радянський час виготовляли медичне обладнання, зараз працюють офіси, майстерні, галереї актуального та вуличного мистецтва, кількаповерхова фотостудія, майданчик для вечірок та театр.

Першими новими мешканцями Львівського заводу радіоелектронної апаратури стали дизайнерське бюро Hochu rayu  та ресайклінгова лабораторія Zelenew, де створюють речі з перероблених пластикових пляшок.

Фото: bzh.life
Фото: bzh.life

Зараз кількість мешканців Zavod’у виросла в кілька разів. У приміщеннях РЕМА облаштувались галереї сучасного та вуличного мистецтва Zefirina та «Фарбований лис», влаштовує вистави театр «Гершом», а Ganok регулярно робить вечірки та кінопокази. Тут же відкрився перший львівський еко-коворкінг.

Окрім цього на території заводу працюють різноманітні майстерні, студії та виробництва. І досі на заводі вистачає вільних приміщень – територія приваблює творчі проекти низькою вартістю оренди.

Фото: Ganok

Львівський завод радіоелектронної медичної апаратури (РЕМА) розташований на вулиці Заводській, 31. Сто років тому тут працювала фабрика ваг братів Вінтер. Окрім ваг, на цій території раніше виготовляли свічки, руберойд, асфальт та спеціальний картон, яким покривали дахи. В часи розквіту на заводі РЕМА працювало кілька тисяч робітників, які виготовляли медичні меблі та устаткування для лікарень.

Фото: Ganok

Парк культури

Львівський Парк культури імені Богдана Хмельницького приваблює молодь вуличними фестивалями, а батьків із дітьми – атракціонами.

У 2017-му в парку відкрилась нова локація – Prostir. Це платформа, що працює просто неба. Тут можна організувати будь-яку подію: від воркшопу чи тренінгу до вечірки. Заклад працює як літнє кафе, а ввечері тут влаштовують кінопокази.

Фото: Prostir

У 2014 році до керівництва парком прийшла нова команда менеджерів, які заявили про намір створити у Львові сучасний та зручний парк. За кілька років занедбана територія перетворилась на популярну локацію.

Фото: Prostir
Фото: Prostir

Парк є популярним міським майданчиком для подій для різної аудиторії. Тут відбуваються безкоштовні кінопокази просто неба, фестивалі (театру, вуличної їжі, фарби і навіть кавунів) та пікніки. У парку є власний урбан-сад та інклюзивний дитячий майданчик. Поступово оновлюється парк атракціонів. Невдовзі тут планують облаштувати спортивні майданчики, поле для гри в петанк та виділити частину території для прогулянок з собаками.

На території Парку культури розташований стадіон «Юність», де грають місцеві команди з регбі та американського футболу. На час проведення Alfa Jazz Fest другий рік поспіль стадіон перетворюється на безкоштовну фан-зону, де перед великим екраном, що транслює концерти зі паркової сцени імені Едді Рознера, щодня збирається кілька тисяч глядачів.

Фото: Парк культури

Фабрика повидла (Jam Factory Art Center)

Після завершення ремонту львівська «Фабрика повидла» має стати найбільшим арт-центром міста. На фабриці планують відкрити виставковий зал для сучасного мистецтва, концертний та театральний майданчик, кінотеатр, бібліотеку та коворкінг. Зараз тут працює вуличний майданчик для кінопоказів та лекцій. Розпочне роботу центр наступного року.

Будівля, що нагадує замок, раніше була Фабрикою спиртових виробів та підсолоджених трунків «Кронік і син». За радянських часів тут працював винзавод «Укрголоввино», а пізніше там організували переробку овочів. У 2000-х роках будь-яка робота на цій території припинилась. За згодою власників приміщення, активісти та митці почали організовувати на «Фабриці повидла» (як її назвали) культурні заходи. Тут відбувались «Тиждень актуального мистецтва», Lviv Fashion Week, кінопокази та концерти.

Фото: Орест Дрималовський, ZAXID.NET

У 2015 році фабрику купив швейцарський історик та меценат Гаральд Біндер, який раніше заснував у Львові Центр міської історії Центральної та Східної Європи. За словами мецената, ревіталізація фабрики – філантропічний проект, який в першу чергу має на меті принести користь місту та оживити Підзамче.

Зараз на вулиці Хмельницького, 124 тривають роботи з перетворення фабрики на арт-центр. Запрацювати Jam Factory Art Center має вже у 2018 році.

Цього літа під час Майстерні міста архітектори ініціативи Urban Ideas створили на галявині біля фабрики вуличний громадський простір для майстер-класів та кінопоказів. Безкоштовно скористатись новим майданчиком може кожен охочий.

Фото: KIX&KOZAK, Jam Factory Art Center

IT-кластер

Ідея створити у Львові квартал площею 10 га для ІТ-компаній, їхніх працівників та студентів належить Львівському ІТ Кластеру.

Три львівські ІТ-компанії, SoftServe, N-IX та Eleks, об’єднались 12 років тому, щоб вирішувати свої внутрішні проблеми. Зараз Львівський ІТ Кластер об'єднує 67 учасників.

ФОТО: Львівський ІТ Кластер

Кластер допомагає львівським університетам розробляти та запускати інноваційні освітні програми. У 2014 році львівські айтішники заснували щорічну профільну подію – Lviv IT Arena. Розвиток ІТ-компаній допомагає Львову підтримувати імідж комфортного для бізнесу міста. Тому робота кластеру є одним з пріоритетів львівської стратегії розвитку.

Фото: Львівський ІТ Кластер

У 2015 році за ініціативою кластеру у Львові розпочалось будівництво першого в Україні ІТ-будинку, в який вже цього року зможуть в’їхати мешканці. Це – кооперативне житло: працівники компаній, що входять до Львівського IТ Кластеру, могли придбати квартири ще під час будівництва 10-поверхового будинку. Всього у першому IT House – 72 квартири. Будівля була спроектована так, що з часом зможе перейти із газопостачання на альтернативні джерела енергії.

У 2016 році львівські айтішники ініціювали ще три проекти з будівництва:  IT House Premium, IT Village та IT House 2.0. Зараз ІТ Кластер працює над створенням Innovation District IT Park. На території площею 10 га збудують шість офісних будівель, два бізнес-центри, торговий центр, факультет інформаційних технологій Українського Католицького Університету та ІТ-лабораторії для студентів львівських технологічних вишів, а також дитячий садок, готель, амфітеатр для проведення подій та велику зелену зону для відпочинку.

ФОТО: Львівський ІТ Кластер

Обкладинка: Craft Beer & Vinyl Music Festival