Хто і навіщо будує проект, перша фаза будівництва якого коштуватиме 95 мільйонів доларів? The Village Україна розповідає про роль Innovation District IT Park для індустрії та міста.

Innovation District IT Park – це проект над яким працює Lviv IT Cluster. Він займатиме площу 10 гектарів, на яких розташують шість восьмиповерхових офісних будівель, два бізнес-центри, торговий центр, факультет інформаційних технологій Українського Католицького Університету та ІТ-лабораторії, доступні студентам усіх львівських технологічних вишів, а також дитячий садок, готель, амфітеатр для проведення подій та велика рекреаційна зона.

Роботи на ділянці біля Податкової (вулиці І. Чмоли, 1) почнуть восени 2017 року.

Фото: Олександра Власюк

The Village Україна

Графіка: Lviv IT Cluster

На місці майбутнього будівництва Innovation District IT Park, Львів, 24 червня 2017 року

Будуватимуть у дві фази. Перша триватиме два з половиною роки: за цей час планують витратити 95 мільйонів доларів і звести шість восьмиповерхових будівель, мультифункційний центр із сервісною, розважальною і шопінг-зоною, фітнес-зал, дитячий садочок та університет із лабораторіями. Загалом 70 тисяч квадратних метрів.

Lviv IT Cluster – це спільнота, що об’єднує провідні ІТ-компанії Львова та працює над розвитком власної індустрії та міста вцілом: проводять тематичні події, займаються аналітикою львівського ІТ-ринку та освітніми ініціативами. Серед проектів Кластеру – IT House – будівництво житла для працівників сфери.

Першим інвестором Innovation District IT Park стала компанія Galereja Centre та девелопер Володимир Женчак, який раніше збудував Forum Lviv. Інвестиційний менеджер проекту Ольга Мандзюк наголошує, що Lviv IT Cluster мав на меті не ділити проект на багато фаз, аби одразу забезпечити ІТ-компанії не лише офісними спорудами, а й інфраструктурними та освітніми елементами.

Серед перших резидентів – SoftServe, N-iX, Global Logic, Intellias, Perfectial. Представники компаній зауважують, що у Львові складно знайти якісні офісні приміщення, а потреба у них зростає з кожним роком і не лише в ІТ-галузі.

У Innovation District IT Park розташують корпус факультету інформаційних технологій УКУ. Також Lviv IT Cluster адмініструватиме десятки лабораторій, які будуть відкритими для студентів усіх львівських ВНЗ, у яких є ІТ спеціальності.


Андрій Павлів
голова наглядової ради Lviv IT Cluster, СЕО та співзасновник N-iX, майбутній резидент парку

Одною з місій Lviv IT Cluster є розвиток освіти та людського капіталу у місті. Тому попри те, що у проекті є офіси компаній, на першому місці для нас університет. ІТ-компанії стануть гарантом того, що проект буде прибутковим. Вони є першими орендарями парку і, напевно, займуть його повністю. Зараз компанії, що входять до Lviv IT Cluster організовують лабораторії та засновують нові навчальні програми на базі різних університетів. Набагато зручніше буде, коли з’явиться університет, як об’єкт, а на його основі, лабораторії від Lviv IT Cluster, що будуть розділені між усіма львівськими університетами, де є ІТ-спеціальності.

Ідея кластеру не конкуренції, а колаборації, може бути зреалізована в IT Park у роботі з великими системними клієнтами, коли різні компанії мають різну спеціалізацію. Тому кожна з них зможе мати проекти від великого клієнта, якого можна привабити масштабом об’єкту і кількістю компаній, які будуть в ньому знаходитись.


Тарас Добко 
перший віце-ректор Українського Католицького Університету

Чому нам цікаво бути частиною цього проекту? Будь-який університет повинен вірити у співпрацю та ефективність співпраці. Мова йде не лише про створення нових програм чи шкіл, а про сам стиль і культуру праці.

Як нам вдалось переконатись, співпрацюючи з ІТ компаніями та Lviv IT Cluster, вони керуються принципами, що успіх це не лише «швидше, більше, ефективніше». Це також «гарніше, шляхетніше, краще».

Кожен університет повинен розвиватися, пропонувати нові цікаві програми. Але, для нього передусім має бути важливим студент. Отже, ми повинні себе запитувати «А що краще для студента? Що ми повинні робити, аби студент міг краще та ефективніше навчатися?»

Продуктом університетів є креативні люди, які потім творитимуть креативні проекти. Це непроста праця. Для того, щоб таку людину вибудувати та виховати, потрібне креативне середовище. Innovation District IT Park завдяки співпраці різних гравців, які грають гру win-win, може стати таким креативним середовищем. Але для цього не можна, аби там були лише айтівці. Це має бути міждисциплінарне середовище, яке об’єднує. ІТ має спілкуватися з бізнесом, правом, філософією, мистецтвом, етикою та багатьма іншими.


Олег Денис
віце-президент SoftServe, майбутній резидент парку

Ми починаємо говорити про креативну економіку. І хочемо не слідувати за цим світовим трендом, а очолити його. Нам цікаво робити проекти, яких ще не було в Україні і, можливо, в світі. Я впевнений, що цей проект – унікальний приклад синергії і є лише початком креативного класу та економіки, й тих змін, які чекають на нас у Львові. Саме у цьому місці, почнуть з’являтися надзвичайні компанії та стартапи та неодмінно з’являться унікальні українські продукти.