The Village Україна розповідає про корисні звички та прості дії, що можуть зробити життя кращим. У новому випуску – про те, як допомагати людям похилого віку, щоб зробити їхнє життя комфортнішим і не ізольованим.

Варвара Тертична

операційна менеджерка та співзасновниця

благодійного фонду «Старенькі»


Літнім людям я допомагаю з 2016 року, коли долучилася до проєкту «Старенькі» як координаторка з розвезення продуктів. Тоді в мене було кілька вільних годин упродовж дня і я хотіла їх проводити з користю для когось. Літні люди в нашій країні з різних причин перебувають у важких життєвих обставинах. У багатьох невисокі пенсії, заощадження згоріли під час розпаду СРСР, зі здоров’ям все погано, ліки дорогі. А якщо ще дітей і внуків нема, то немає у кого просити про допомогу.

Чому важливо допомагати літнім людям, і не лише під час карантину?

Літніх людей і їхні потреби ігнорують, вони перебувають у соціальній ізоляції. Нещодавно ми у фонді обговорювали карантин і зрозуміли, що багато з наших підопічних, які не виходять на вулицю, фактично перебувають на постійному карантині! Вони завжди сидять удома й не спілкуються ні з ким, крім свого соціального працівника та іноді сусідки. Але в будинку мешкає багато людей, які могли б раз на місяць заходити на чай.

Важливо допомагати також і тому, що літнім людям важко прожити на 2-3 тисячі гривень на місяць. Тим паче, якщо вони хворіють, а ще ж потрібно заплатити комуналку. Через це багато хто опиняється з порожнім холодильником.

Що зазвичай потребують літні люди?

Літні люди не купують собі нових речей уже десятки років і часто потребують нової техніки або ремонту старої, бо жити без холодильника зовсім важко. Також нерідко у них стара постільна білизна і рушники. Може не бути зручного взуття.

Проте матеріальний аспект не завжди найважливіший. Літні люди більше радіють спілкуванню і новинам із життя тих молодих людей, які зайшли до них у гості. Бабусі завжди діляться своїми спогадами й показують фото з молодості. Тому увага та підтримка людям похилого віку, особливо самотнім чи маломобільним, дуже потрібна. Сьогодні, сидячи вдома на карантині, ми всі відчуваємо тільки дуже маленьку частину тієї соціальної ізоляції, у якій опиняється значна частина літніх людей. Уявіть ще, що у вас немає інтернету, телевізор зламався, телефон є, а дзвонити нема кому.

Де шукати літніх людей, яким потрібна допомога?

Зазвичай літніх людей, яким потрібна допомога, можна побачити в магазині – на касі вони стоять з майже порожнім кошиком, де лежить хліб, пачка крупи та кілька яблук. Або в аптеці, вони питають, скільки коштують їхні ліки, та йдуть геть. Можна заплатити за їхні покупки й додатково придбати те, що їм знадобиться.

Крім того, можна приєднатись до якоїсь з організацій, які допомагають літнім людям у складних життєвих обставинах. Або спробувати допомогти сусідам похилого віку, запропонувати піти в магазин чи аптеку. Спочатку вони можуть бути не надто привітними, бо не звикли до уваги, але спробувати все одно варто.

8 благодійних організацій, які допомагають людям під час карантину

Читати

Як допомогти бабусям і дідусям під час карантину:

  • Максимально поширте інформацію, чому саме зараз літнім людям варто залишатися вдома. Зателефонуйте своїм бабусям і дідусям.
  • Повісьте оголошення в під’їзді з пропозицією допомогти: піти в магазин, аптеку, принести гарячий обід. Не забудьте вказати контактний номер телефону чи номер квартири.
  • Коли замовляєте собі продукти, додайте туди кілька кілограмів круп, овочів, фруктів для літніх сусідів.
  • Залиште продукти чи обід біля дверей. Не заходьте у квартиру, адже невідомо, чи не є ви переносником вірусу.
  • Якщо є змога, привезіть дідусям і бабусям маски, рукавиці та дезінфектори.
  • Долучіться волонтером до благодійного фонду, який потребує допомоги для фасування та розвезення продуктів для літніх людей.
  • Якщо фізично немає можливості допомогти, можна переказати гроші в благодійні фонди, які опікуються людьми похилого віку.