До кінця березня в Україні триває карантин через поширення коронавірусу. У Києві працюватимуть лише продуктові та господарські магазини, аптеки, банки та банкомати й автозаправки.

За даними Міністерства охорони здоров’я, у зоні ризику зараження коронавірусом − люди від 60 років, а в зоні найбільшого ризику − літні люди віком від 80 років. За підрахунками КМДА, у столиці понад 12 тисяч самотніх літніх людей. Для них влада міста організувала доставку продуктів, засобів гігієни та ліків, щоб обмежити їхні контакти з іншими. Також вразливими є безпритульні, які не можуть ізолюватися на час карантину, щоб уникнути інфекції.

Зібрали 8 благодійних проєктів, які допомагають людям під час карантину і до яких можна приєднатися.

«Життєлюб»

Благодійний фонд допомагає літнім людям, яким під час карантину потрібно самоізолюватися. «Від нашої допомоги та позиції залежить, чи зможуть вони залишатися вдома під час карантину та бути у безпеці», − кажуть у «Життєлюбі». Фонд збирає кошти для того, щоб купити літнім людям потрібні ліки та продукти чи допомогти їм оплатити оренду квартири. Також у кафе «Альтруіст» можна додати до замовлення на доставку пожертвування у фонд на 150 гривень.

«Старенькі»

Фонд «Старенькі» продовжує роботу під час карантину та організовує штаб оперативного реагування: збирає гроші на місячні продуктові набори для літніх людей. Також їм роздають пам’ятки з правилами безпеки під час карантину − не виходити з дому, обмежити контакти з людьми, пити більше рідини й мити руки з милом. Фонд просить допомогти літнім сусідам з покупками, а хто має мікроавтобус − може приєднатися до розвезення продуктових наборів по місту.

Let's Help

Понад 8 тисяч бабусь і дідусів перебувають у геріатричних закладах, якими опікується фонд Let's Help. Під час карантину ці заклади потребують велику кількість дезінфекційних засобів, тож фонд хоче закупити антисептики для рук та шкіри, а для цього потрібно 300 тисяч гривень. Гроші можна переказати тут.

«Небокрай»

Громадська організація збирає волонтерів, щоб допомагати літнім людям комфортно перечекати карантин удома: купити продукти, принести питну воду чи вигуляти собаку. «Небокрай» шукає волонтерів, які прийматимуть дзвінки в кол-центрі від літніх людей, та кур’єрів, які купуватимуть і доставлятимуть все необхідне бабусям і дідусям. Також шукають волонтерів, які будуть розклеювати оголошення про проєкт і розповідатимуть про нього сусідам, знайомим, щоб залучити більше охочих для допомоги людям похилого віку. Заповнити анкету для волонтера можна тут.

«Солідарність»

Проєкт «Солідарність» створили через епідемію коронавірусу, щоб допомагати літнім людям по всій Україні. На сайті вони можуть розміщувати свої оголошення і писати, чого їм бракує і що потрібно купити від круп та консервів до масок та антисептиків. Можна фільтрувати оголошення за областю і допомогти тим, хто живе поблизу.

«Таблеточки»

Фонд «Таблеточки» пропонує допомагати, не виходячи з дому. Для цього відкривають онлайн-крамницю. «Допоможіть придбати для онковідділень критично необхідний захист від коронавірусу, для дітей – можливість спокійно одужувати, а для їхніх мам – нагоду хоч трохи виспатись», – розповідають у фонді. У крамниці можна придбати одноразові рукавички, респіраторні маски для дітей, маски для медсестер, антисептики та антибактеріальні килимки для онковідділень.

«Спільнота Святого Егідія»

«Спільнота Святого Егідія» допомагає старшим людям, безпритульним і людям з інвалідністю. «Будинки літніх людей на карантині, тому вони отримують менше уваги та допомоги. Життя бездомних стало ще важчим через закриття деяких пунктів безкоштовних обідів, стало складніше знайти підробіток і отримати пожертви», розповідають у спільноті. Збирають, приміром, предмети гігієни мило, антисептики, маски та антибактеріальні серветки. Організацію можна підтримати фінансово.

«Молодь за мир»

Рух «Молодь за мир» попри карантин продовжує роздачу їжі безпритульним. «У час карантину особливо складно буде бездомним: вони не можуть ні запастися гречкою, ні сидіти вдома. Більшість з них навіть не може часто мити руки. У них стає менше підробітку, пожертвувань, можливостей поїсти», пояснюють у «Молоді за мир». Проєкт можна підтримати фінансово, а також самому допомогти бездомним на вулиці: купити їм консерви, булочки та воду, а ще антисептики, мило і хустинки.

«Допоможи бездомному»

«Допоможи бездомному» – група волонтерів, які готують їжу для безпритульних та людей похилого віку. Вони також привозять їм ліки, засоби гігієни, одяг та взуття. Роздачу їжі вирішили не припиняти на час карантину, але задля безпеки усі волонтери будуть у масках, безпритульним та літнім людям дезінфікуватимуть руки, а обіди будуть фасовані. Волонтери потребують фінансової підтримки для того, щоб організовувати такі обіди.

Обкладинка: «Старенькі»